Τελευταία Νέα
Διεθνή

EΕ: «Πάγωσαν» περιουσιακά στοιχεία 90 Ρώσων πολιτών αξίας 17 δισ. ευρώ – «Ταμείο» για αποζημιώσεις στην Ουκρανία

EΕ: «Πάγωσαν» περιουσιακά στοιχεία 90 Ρώσων πολιτών αξίας 17 δισ. ευρώ – «Ταμείο»  για αποζημιώσεις στην Ουκρανία

Ο Επίτροπος Didier Reynders δήλωσε ότι είναι δυνατόν τα ποσά που έχουν κατασχεθεί στο πλαίσιο των κυρώσεων να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «παγώσει» τις περιουσίες 90 Ρώσων, ύψους 17 δισεκατομμυρίων, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας ,για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Didier Reynders το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2022.
«Μέχρι στιγμής έχουν «παγώσει» οι περιουσίες 90 Ρώσων με περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε επτά κράτη μέλη, εκ των οποίων 2,2 δισ. στη Γερμανία», δήλωσε ο βέλγος Επίτροπος Δικαιοσύνης σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης του γερμανικού ομίλου Funke.
Στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων, 300 δισεκατομμύρια σε συναλλαγματικά αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, έχουν επίσης «παγώσει» σε δυτικές τράπεζες.
Ερωτηθείς για τη δυνατότητα δήμευσης αυτών των κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, ο Didier Reynders τόνισε ότι εάν πρόκειται για χρήματα που κατασχέθηκαν από «εγκληματικές επιχειρήσεις», θα ήταν καταρχήν δυνατό να επενδυθούν σε ένα ταμείο αποζημιώσεων για το Κίεβο.

Εγκλήματα πολέμου

Ωστόσο, τα δεσμευμένα ποσά δεν είναι αρκετά για να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση, είπε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, μη αποκλείοντας πάντως τη δυνατότητα διατήρησης των 300 δισεκατομμυρίων των συναλλαγματικών αποθεμάτων ως "ασφάλεια" έως ότου η Μόσχα συμφωνήσει να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση.
Ο επίτροπος δήλωσε επίσης ότι είναι «πολύ σίγουρος» ότι οι πρώτες δίκες για εγκλήματα πολέμου κατά Ρώσων πολιτών ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του έτους.
Ανέφερε ότι από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό το Κίεβο να ολοκληρώσει την επικύρωση της ιδρυτικής συνθήκης του ΔΠΔ, ώστε το δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη να μπορεί να διερευνήσει «επί τόπου» όλα τα είδη εγκλημάτων πολέμου και από τα δύο αντίπαλα μέρη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης