Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Lindner (Γερμανία) θέλει εφαρμογή μοντέλου Σουηδίας, Γαλλίας στον πληθωρισμό: Αυτόματη αντιστάθμιση στον φόρο εισοδήματος

Ο Lindner (Γερμανία) θέλει εφαρμογή μοντέλου Σουηδίας, Γαλλίας στον πληθωρισμό: Αυτόματη αντιστάθμιση στον φόρο εισοδήματος
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προτρέπει για αυτόματη αντιστάθμιση του πληθωρισμού στον φόρο εισοδήματος

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner (FDP), πιέζει για προσαρμογή του φορολογικού συντελεστή του φόρου εισοδήματος αυτόματα στον πληθωρισμό, γιατί εάν οι τιμές αυξηθούν, το κράτος κερδίζει επίσης χρήματα από τους φόρους και σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων τα πρόσθετα έσοδα θα ανέλθουν σε 126 εκατομμύρια για τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως σημειώνει η Welt.

"Εάν οι κοινωνικές παροχές, όπως το ενιαίο ποσοστό για τη βασική ασφάλεια, προσαρμόζονται αυτόματα στον πληθωρισμό, τότε οι εργαζόμενοι πρέπει επίσης να λαμβάνουν αυτόματη αποζημίωση", δήλωσε ο επικεφαλής του FDP στην εφημερίδα Funke-Zeitungen.
"Χρειαζόμαστε ένα τιμολόγιο με ρόδες", πρόσθεσε.
Ο Lindner επέκρινε το γεγονός ότι απαιτείται πολιτική απόφαση κάθε δύο χρόνια για την προσαρμογή του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στον πληθωρισμό. "Θα ήθελα να αλλάξω τον νόμο ώστε ο φορολογικός συντελεστής να προσαρμόζεται αυτόματα στον πληθωρισμό".
Ο υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στη Γαλλία και τη Σουηδία, οι οποίες διαθέτουν ήδη έναν τέτοιο μηχανισμό.

"Το κράτος θα πρέπει κατ' αρχήν να παραιτηθεί από τα κέρδη του πληθωρισμού", είπε.

Παρά την ενεργειακή κρίση και την απειλή της ύφεσης, οι εκτιμητές των φόρων αναμένουν πρόσθετα έσοδα ύψους 126 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την επόμενη πενταετία - επίσης επειδή το κράτος κερδίζει ένα μερίδιο από την αύξηση των τιμών μέσω του ΦΠΑ.
Ο Lindner διαφώνησε με την εντύπωση ότι υπάρχουν περισσότερα χρήματα στον προϋπολογισμό.
"Θα προσαρμόσουμε τώρα τους φόρους έτσι ώστε τα πρόσθετα έσοδα να επιστρέφουν στους εργαζόμενους: μέσω ενός υψηλότερου βασικού αφορολόγητου επιδόματος και μιας αξιοσημείωτης μετατόπισης του συντελεστή φορολογίας μισθών και εισοδήματος", δήλωσε.
"Στην περίπτωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και του φόρου εισοδήματος, αυτό ανέρχεται σε 15,8 δισ. ευρώ το επόμενο έτος και στη συνέχεια σε 29,3 δισ. ευρώ το 2024.
Για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επομένως, δεν υπάρχουν εκ των πραγμάτων πρόσθετα έσοδα που να παραμένουν στον προϋπολογισμό".
Αυτό είναι δίκαιο, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
"Τα πρόσθετα έσοδα που προκύπτουν από το βάρος του πληθωρισμού και όχι από τη μεγαλύτερη οικονομική ισχύ θα πρέπει να παραμείνουν στους πολίτες και όχι στο κράτος".

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης