Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ προς Κόσοβο: Να δοθεί παράταση στους Σέρβους για την αλλαγή των πινακίδων

ΕΕ προς Κόσοβο: Να δοθεί παράταση στους Σέρβους για την αλλαγή των πινακίδων

Η τελευταία προθεσμία ήταν η 1η Νοεμβρίου, όταν περίπου 10.000 αυτοκινητιστές έπρεπε να αλλάξουν τις παλιές τους ταξινομήσεις αυτοκινήτων.

Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε το Κοσσυφοπέδιο το Σάββατο 29 Οκτωβρίου να επιτρέψει μια μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο στους Σερβους για να καταργήσουν σταδιακά τις παλιές σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από τη σερβική μειονότητα στη χώρα.
Το Κοσσυφοπέδιο δήλωσε την Παρασκευή 28/10 ότι θα καθυστερήσει τις κατασχέσεις αυτοκινήτων που ανήκουν σε Σέρβους που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τοπικές πινακίδες μετά την κριτική από δυτικές χώρες ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να επιδεινώσει τις εθνοτικές εντάσεις.

Ισχυρή αντίσταση

Το Κοσσυφοπέδιο προσπάθησε μερικές φορές φέτος να απαιτήσει από τη σερβική μειονότητα να αλλάξει τις παλιές πινακίδες των αυτοκινήτων της πριν από το 1999, όταν το Κοσσυφοπέδιο ήταν ακόμη μέρος της Σερβίας.
Ωστόσο, αυτή η κίνηση συναντήθηκε με ισχυρή και μερικές φορές βίαιη αντίσταση από ντόπιους Σέρβους που ζουν στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Η τελευταία προθεσμία ήταν η 1η Νοεμβρίου, όταν περίπου 10.000 αυτοκινητιστές έπρεπε να αλλάξουν τις παλιές τους ταξινομήσεις αυτοκινήτων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο είχε το δικαίωμα να καταργήσει σταδιακά τις παλιές πινακίδες αυτοκινήτων και ότι έκανε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ότι μια συμφωνία από το 2016 προέβλεπε ένα χρονοδιάγραμμα 12 μηνών για τη διαδικασία που δεν είχε ακολουθηθεί.
«Το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να επιτρέψει μια μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο», δήλωσε η Nabila Massrali,, εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις και την ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Αυτή ήταν η σταθερή συμβουλή των στενότερων εταίρων του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και των ΗΠΑ, είναι απογοητευτικό να βλέπουμε ότι δεν τηρήθηκε», πρόσθεσε.
Προέτρεψε όλα τα μέρη να διατηρήσουν την ηρεμία, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και «να αποφύγουν κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα, ιδιαίτερα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης