Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεσμεύτηκαν 17 δισ. από Ρώσους ολιγάρχες - Τα ζητούν οι Ουκρανοί για την ανοικοδόμηση της χώρας τους

Δεσμεύτηκαν 17 δισ. από Ρώσους ολιγάρχες - Τα ζητούν οι Ουκρανοί για την ανοικοδόμηση της χώρας τους
Οι δυτικές κυρώσεις οδήγησαν επίσης στο "πάγωμα 300 δισεκατομμυρίων ευρώ" των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας σε όλο τον κόσμο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 17 δισεκατομμυρίων ευρώ από Ρώσους "ολιγάρχες και άλλες οντότητες", δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Didier Reynders.
Το ποσό είναι περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ υψηλότερο από ό,τι τον Ιούλιο, όταν η ΕΕ είχε κατασχέσει περίπου 13,8 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως σε πέντε χώρες, αναφέρει η Sun Daily.

Ζητούν τα χρήματα οι Ουκρανοί

Ουκρανοί αξιωματούχοι, εν τω μεταξύ, λένε ότι τα κεφάλαια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της χώρας τους μετά τη ρωσική εισβολή.
Ο Reynders δήλωσε ότι αν τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία είναι "χρήματα από εγκληματικές ενέργειες που κατάσχεσε η ΕΕ", αυτά θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε ένα ταμείο αποζημίωσης της Ουκρανίας.
"Το ποσό αυτό απέχει πολύ από το να είναι επαρκές για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης", πρόσθεσε.
"Μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί τα περιουσιακά στοιχεία 90 ανθρώπων, περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε επτά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γερμανία", δήλωσε ο Reynders στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας Westdeutsche Allgemeine Zeitung.
Τα ποσά συνολικού ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ δεσμεύτηκαν κυρίως από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία και την Ιταλία, δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Reynders σημείωσε ότι οι δυτικές κυρώσεις οδήγησαν επίσης στο "πάγωμα 300 δισεκατομμυρίων ευρώ" των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας σε όλο τον κόσμο, λέγοντας ότι αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης