Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγε ο Trump για να αποτρέψει την πρόσβαση του Κογκρέσου στις δηλώσεις του

ΗΠΑ: Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγε ο Trump για να αποτρέψει την πρόσβαση του Κογκρέσου στις δηλώσεις του
O  Trump έχει χάσει την υπόθεση στα κατώτερα δικαστήρια που έχουν αποφανθεί ότι το Κογκρέσο μπορεί να έχει προσβαση στις φορολογικές δηλώσεις οποιουδήποτε ατόμου
Σχετικά Άρθρα
O Αμερικανός τέως πρόεδρος Donald Trump ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να παρέμβει στον αγώνα του να αποτρέψει την πρόσβαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στις φορολογικές δηλώσεις του, επικαλούμενος πολιτικά κίνητρα.
Ο Donald Trump υπέβαλε κατεπείγον αίτημα για αναστολή εκτέλεσης μιας απόφασης κατώτερου δικαστηρίου εναντίον του, που επικύρωσε το αίτημα της Επιτροπής Μέσων και Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων - όπου την πλειοψηφία έχουν οι Δημοκρατικοί - να λάβει το φορολογικό υλικό.
Η απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου αναφέρει ότι η πρόσβαση της Επιτροπής στις φορολογικές δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού τέως προέδρου αποτελεί μέρος του νομοθετικού της έργου.
Οι δικηγόροι του Trump ετοιμάζονται να ασκήσουν έφεση στην απόφαση.
«Εάν επιτραπεί η εκτέλεση της απόφασης, θα υπονομευθεί η διάκριση των εξουσιών και θα καταστεί η προεδρία ευάλωτη σε επεμβάσεις πολιτικών αντιπάλων στη νομοθετική εξουσία και απαιτήσεις για πληροφορίες», έγραψαν οι δικηγόροι του Trump αναφερόμενοι στον καταμερισμό εξουσίας μεταξύ των τριών τμημάτων της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η αντιπαράθεση γύρω από την υπόθεση ξεκινά από το 2019, όταν η Επιτροπή μήνυσε τον Trump για να τον αναγκάσει να αποκαλύψει τις φορολογικές του δηλώσεις.
Ο Trump ήταν ο πρώτος πρόεδρος εδώ και τέσσερις δεκαετίες που δεν έδωσε στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις, καθώς είχε ως στόχο να κρατήσει μυστικές τις λεπτομέρειες της περιουσίας του και τις δραστηριότητες της εταιρείας Trump Organization.
Η Επιτροπή στο αίτημά της επικαλέστηκε έναν ομοσπονδιακό νόμο που εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο της Επιτροπής Μέσων και Πόρων της Βουλής να ζητήσει από την Υπηρεσία Φορολογικών Εσόδων (IRS) τις φορολογικές δηλώσεις οποιουδήποτε ατόμου.
Οι Δημοκρατικοί της Βουλής έχουν υποστηρίξει ότι χρειάζονται τις φορολογικές δηλώσεις του Trump για να εξακριβώσουν αν η IRS προβαίνει σε κατάλληλους ελέγχους των φορολογικών δηλώσεων προέδρων και να αξιολογήσει εάν χρειάζεται νέα νομοθεσία.
Οι δικηγόροι του Trump χαρακτήρισαν αυτή την εξήγηση «προσχηματική» και «υποκριτική», λέγοντας ότι ο πραγματικός στόχος είναι να ανακαλυφθούν πολιτικά επιζήμιες πληροφορίες για τον Trump ο οποίος σκέφτεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024.
Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Τρέβορ ΜακΦέιντεν, διορισμένος από τον Trump αποφάνθηκε υπέρ του Κογκρέσου τον Δεκέμβριο του 2021, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή έχει ευρεία εξουσία στις φορολογικές δηλώσεις ενός πρώην προέδρου.
Τον Αύγουστο, το εφετείο της περιφέρειας Κολούμπια των ΗΠΑ αποφάνθηκε επίσης κατά του Trump, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «κάθε πρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του γνωρίζοντας ότι θα υπόκειται στους ίδιους νόμους με όλους τους άλλους πολίτες όταν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του».
Το εφετείο απέρριψε την επανεξέταση της υπόθεσης στις 27 Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης