Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Αυτομολούν» οι σύμμαχοι των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας - Παρακάμπτει τις κυρώσεις το Τόκιο, συμμαχεί με Μόσχα

«Αυτομολούν» οι σύμμαχοι των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας - Παρακάμπτει τις κυρώσεις το Τόκιο, συμμαχεί με Μόσχα
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Fumio Kushida, πυλώνας άγκυρας της G7 στην Ασία, μπορεί να αποφασίσει να καθίσει στο τραπέζι δίπλα στον Xi και τον Putin
Σχετικά Άρθρα
Ενώ η Ευρώπη συνεχίζει να προσποιείται ότι επιβάλλει δρακόντειες κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ αντίθετα απλώς αγοράζει τους φυσικούς πόρους της χώρας μέσω μεσαζόντων όπως η Ινδία και η Κίνα (μια τακτική που της κοστίζει 20% πάνω από τις ρωσικές τιμές), λιγότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ορισμένες χώρες έχουν βαρεθεί να προσποιούνται.
Σήμερα, η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να παρακάμψει επίσημα τις κυρώσεις και να παραμείνει αναμεμειγμένη στο έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-1 (πρώην Exxon) στη Ρωσία, καθώς επιδιώκει μια σταθερή προμήθεια ενέργειας παρά τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, ανέφερε η Nikkei.
Η ExxonMobil, η οποία κατείχε μερίδιο 30% στο Sakhalin-1, ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα αποσυρθεί από το έργο.
Αλλά μετά από αμφιταλαντεύσεις για περισσότερο από μισό χρόνο, η Ιαπωνία αποφάσισε να μην ακολουθήσει τα βήματα της Exxon.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία δημιούργησε μια νέα εταιρεία για να αναλάβει το έργο βάσει προεδρικού διατάγματος που στην ουσία ανάγκασε τους επενδυτές να επιλέξουν πλευρά.
Το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας είναι μέτοχος στην εταιρεία Sakhalin Oil and Gas Development με έδρα το Τόκιο - η οποία κατέχει το 30% του σημερινού φορέα εκμετάλλευσης του Sakhalin-1 - μαζί με άλλους επενδυτές, όπως η Itochu, η Japan Petroleum Exploration και η Marubeni.
Η ιαπωνική κοινοπραξία θα λάβει την τελική απόφαση για το αν θα παραμείνει επενδυτής στο έργο μετά από συζητήσεις με άλλους ενδιαφερόμενους.

Η σημασία της Ιαπωνίας

Γιατί έχει σημασία αυτό;
Τον Μάιο του 2022, οι χώρες της G-7 αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου.
Παρόλο που η G-7 δεν αποφάσισε ένα χρονοδιάγραμμα, λέγοντας μόνο ότι η απαγόρευση θα εφαρμοστεί με "έγκαιρο και εύρυθμο τρόπο", η συνέχιση της συμμετοχής της Ιαπωνίας στο Sakhalin-1 θα ήταν αντίθετη με τη συναίνεση μεταξύ των μελών της G-7.
Εν ολίγοις, η Ιαπωνία θα ήταν το πρώτο "δυτικό" έθνος που θα παραβίαζε επίσημα τη συμμαχία κατά της Ρωσίας.
Φυσικά, υπάρχουν λόγοι: Η Ιαπωνία εξαρτάται από τη Μέση Ανατολή για το 95% των εισαγωγών αργού πετρελαίου και θεωρεί την ιδιοκτησία στα ρωσικά έργα απαραίτητη για τη διασφάλιση σταθερού ενεργειακού εφοδιασμού.
Αλλά και πάλι, το ίδιο μπορεί να πει κανείς για το μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου, και σίγουρα για όλη την Ευρώπη, όπου τα ρωσικά ενεργειακά αγαθά χρησιμεύουν ως βάση για μια άνετη, σύγχρονη ζωή.
Στις 7 Οκτωβρίου, ο Vladimir Putin υπέγραψε διάταγμα με το οποίο η Sakhalin-1 μεταβιβάστηκε σε νεοσύστατη εταιρεία, η οποία καταχωρήθηκε στις 14 Οκτωβρίου.
Στους ενδιαφερόμενους του έργου δόθηκε προθεσμία ενός μηνός για να αποφασίσουν αν θα επενδύσουν στη νέα εταιρεία και οι αρμόδιες ιαπωνικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, εξετάζουν τις επιλογές τους.
Τώρα έχουν αποφασίσει.
Μια μονάδα της ρωσικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft αναμένεται να λειτουργήσει το Sakhalin-1 μετά την ExxonMobil.
Η Rosneft και η κρατική Oil and Natural Gas της Ινδίας κατείχαν προηγουμένως από 20% του έργου.
Ως αποτέλεσμα του χάους, οι εργασίες στο Sakhalin-1 έχουν ουσιαστικά σταματήσει και η Ιαπωνία δεν εισήγαγε πρόσφατα πετρέλαιο προερχόμενο από το έργο, οπότε η απώλεια του μεριδίου της δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον εφοδιασμό της χώρας με καύσιμα.
Η Ρωσία έχει επίσης μεταβιβάσει τις εργασίες του έργου φυσικού αερίου Sakhalin-2 σε μια νέα εταιρεία.
Οι Ιάπωνες επενδυτές Mitsui και Mitsubishi αποφάσισαν να διατηρήσουν τα μερίδιά τους στο έργο και η συνέχιση της επένδυσής τους έχει εγκριθεί από τη ρωσική κυβέρνηση.

Μετάφραση...

Η επερχόμενη συνεδρίαση των G-20 θα είναι μάλλον αμήχανη, καθώς ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Fumio Kushida, πυλώνας άγκυρας της G7 στην Ασία, μπορεί να αποφασίσει να καθίσει στο τραπέζι δίπλα στον Xi και τον Putin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης