Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανική παραδοχή: Επιστροφή στο ρωσικό αέριο μόλις τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Γερμανική παραδοχή: Επιστροφή στο ρωσικό αέριο μόλις τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία
Πρωθυπουργός Σαξονίας: Η Γερμανία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το ρωσικό φυσικό αέριο μόλις τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Η Γερμανία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το ρωσικό φυσικό αέριο μόλις τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και να διατηρήσει τα πυρηνικά εργοστάσια σε λειτουργία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Michael Kretschmer, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Δράσης για το Κλίμα Robert Habeck στην περιοχή την Τρίτη.
Σύμφωνα με την Euractiv, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή τους, ο συντηρητικός Kretschmer ζήτησε να παραμείνουν σε λειτουργία τα πυρηνικά εργοστάσια πέραν της ημερομηνίας λήξης που προβλέπει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την άνοιξη του 2023.
Ο πολιτικός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) πρόσθεσε ότι, προκειμένου να διασφαλίσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό, η Γερμανία θα πρέπει «να στραφεί προς τη Ρωσία όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος» και ζήτησε να επιδιωχθεί ο τερματισμός του πολέμου με «διπλωματικά μέσα».
Το να κοιτάξεις να μείνεις χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο θα ήταν «ιστορικά ανίδεο και γεωπολιτικά λάθος», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Σαξονίας, ο οποίος είναι επίσης ένας από τους τέσσερις αντιπροέδρους του CDU.

Στην αντεπίθεση ο Habeck: Η Ρωσία του Putin σταμάτησε τις παραδόσεις

Ο Habeck, εν τω μεταξύ, αντεπιτέθηκε τονίζοντας ότι «είναι η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν που σταμάτησε τις παραδόσεις φυσικού αερίου».
Τόνισε επίσης τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ της ομοσπονδιακής και των περιφερειακών κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Η Σαξονία είναι η δέκατη περιφέρεια που επισκέπτεται ο Habeck  από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, σε μια προσπάθεια να πείσει τα λεγόμενα ομόσπονδα κρατίδια, τα οποία έχουν σημαντικές αρμοδιότητες στο ομοσπονδιακό σύστημα της Γερμανίας, να συμφωνήσουν με τα σχέδιά του για έναν πιο φιλικό προς το κλίμα ενεργειακό εφοδιασμό.
Η εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ του πράσινου ομοσπονδιακού υπουργού, γνωστού για την ξεκάθαρη στάση του απέναντι στη Ρωσία και ως υποστηρικτή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και του συντηρητικού επικεφαλής της περιφέρειας, ο οποίος έχει επανειλημμένα γίνει πρωτοσέλιδο με φιλορωσικές δηλώσεις από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ήταν ένας αγώνας.

Στο στόχαστρο η Γερμανία

Μετά την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γερμανία βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής άλλων κρατών μελών.
Ειδικότερα, αρκετοί αναλυτές και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη έδειξαν με το δάχτυλο τη στρατηγική απόφαση της Γερμανίας να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη ρωσική ενέργεια για την οικονομική και βιομηχανική της ανάπτυξη.
Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 55% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας το 2021, ποσοστό που μειώθηκε στο 26% μέχρι το τέλος Ιουνίου 2022, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να αντικαταστήσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές μέχρι τα μέσα του 2024.
Επί του παρόντος, η Γερμανία δεν λαμβάνει καθόλου φυσικό αέριο από τη Ρωσία, εξήγησε ο Habeck.
Πριν από τον πόλεμο, το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, το οποίο θα διπλασίαζε τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου απευθείας στη Γερμανία, είχε προκαλέσει εντάσεις στην Ευρώπη, καθώς και τη δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον.
Ο αγωγός, ο οποίος θεωρούνταν ένα γεωπολιτικό παιχνίδι που θα άλλαζε τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας, ήταν τεχνικά έτοιμος τον Σεπτέμβριο του 2021 και χρειαζόταν απλώς την τελική πιστοποίηση των γερμανικών και ευρωπαϊκών αρχών.
Ωστόσο, αυτό δεν έγινε ποτέ, επειδή ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Τόσο η κυβέρνηση Obama όσο και η κυβέρνηση Trump απέρριψαν τον αγωγό, αλλά τα πράγματα άλλαξαν τον Ιούλιο του 2021, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να μην επιβάλει κυρώσεις στους συμμετέχοντες στο έργο του αγωγού.
«Η ζημιά στα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα θα είναι βαθιά», σχολίασε το έγκυρο περιοδικό Foreign Policy.
Αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί έχουν έκτοτε προβεί σε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τον Nord Stream 2 και γενικότερα με την εξάρτηση της Γερμανίας από τη ρωσική ενέργεια.
«Έκανα λάθος […] Κάναμε όλοι λάθος», δήλωσε πρόσφατα ο πρώην συντηρητικός (CDU) Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfang Schaeuble.
Ο Frank - Walter Steinmeier, ο Γερμανός πρόεδρος και ένθερμος υποστηρικτής του Nord Stream 2, εξέφρασε επίσης τη λύπη του, λέγοντας ότι «η προσήλωσή του στον Nord Stream 2 ήταν σαφώς λάθος».
Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για το πράσινο φως του αμφιλεγόμενου αγωγού, συνεχίζει να υπερασπίζεται την πολιτική της για τη Ρωσία, λέγοντας στα τέλη Σεπτεμβρίου η

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης