Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε βαθιά ύφεση οι βιομηχανίες της Ευρωζώνης - Στις 46,4 μονάδες ο PMI τον Οκτώβριο

Σε βαθιά ύφεση οι βιομηχανίες της Ευρωζώνης - Στις 46,4 μονάδες ο PMI τον Οκτώβριο
H κρίση του κόστους διαβίωσης επέφερε ισχυρό πλήγμα στη ζήτηση
Σχετικά Άρθρα

Κλιμακώθηκε η επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, γεγονός που δείχνει ότι ο τομέας βρίσκεται σε ύφεση, καθώς η κρίση του κόστους διαβίωσης επέφερε ισχυρό πλήγμα στη ζήτηση.
Ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global για τη μεταποίηση υποχώρησε σε χαμηλό 29 μηνών στο 46,4 τον Οκτώβριο από 48,4 τον Σεπτέμβριο, κάτω από την προκαταρκτική μέτρηση του 46,6 και περαιτέρω κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο δείκτη PMI που αναμένεται την Παρασκευή και θεωρείται καλός οδηγός για την οικονομική υγεία, υποχώρησε στο 43,8 από 46,3, σηματοδοτώντας τον πέμπτο μήνα με τιμές κάτω του 50.

Βαθιά ύφεση

"Ο τομέας παραγωγής αγαθών της ευρωζώνης κινήθηκε σε βαθύτερη πτώση στις αρχές του τέταρτου τριμήνου. Οι έρευνες PMI σηματοδοτούν πλέον σαφώς ότι η μεταποιητική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση", δήλωσε ο Joe Hayes, ανώτερος οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.
"Τον Οκτώβριο, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με ρυθμό που σπάνια έχουμε δει κατά τη διάρκεια 25 ετών συλλογής στοιχείων - μόνο κατά τους χειρότερους μήνες της πανδημίας και στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης μεταξύ 2008 και 2009 οι μειώσεις ήταν ισχυρότερες".
Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στο 37,9 τον περασμένο μήνα από 41,3 τον Σεπτέμβριο, παρά την ελαφρά αποκλιμάκωση των ακόμη αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία τη Δευτέρα, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τις μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Απαισιόδοξες οι επιχειρήσεις

Ανησυχώντας ότι η ταχεία αύξηση των τιμών εδραιώνεται, η ΕΚΤ αυξάνει το κόστος δανεισμού με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ και αύξησε εκ νέου τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα.
Χωρίς να διαφαίνεται τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία ή για οποιαδήποτε ανάπαυλα στο κόστος ενέργειας, η αισιοδοξία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 - ακριβώς όταν ο κορωνοϊός εδραίωνε την επιρροή του στην παγκόσμια οικονομία.
"Το κλίμα μεταξύ των μεταποιητικών επιχειρήσεων παρέμεινε καθηλωμένο σε αρνητικό έδαφος για άλλη μια φορά τον Οκτώβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επιχειρήσεις προβλέπουν ότι αυτές οι δύσκολες συνθήκες θα διαρκέσουν πολύ μέχρι το 2023", δήλωσε ο Hayes.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης