Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επεμβαίνουν καταστροφικά και πάλι στα Βαλκάνια ΕΕ και ΝΑΤΟ – Προκλητικός Borrell κατά Σερβίας

Επεμβαίνουν καταστροφικά και πάλι στα Βαλκάνια  ΕΕ και ΝΑΤΟ – Προκλητικός Borrell κατά Σερβίας
Όπως και τον προηγούμενο αιώνα έτσι και τώρα ΕΕ - ΝΑΤΟ θέτουν σε κίνδυνο την εύθραυστη ειρήνη στην περιοχή
Σχετικά Άρθρα

Τον διαλυτικό της ρόλο στα Βαλκάνια θυμάται και επαναλαμβάνει η ΕΕ παρεμβαίνοντας εκ νέου και θέτοντας σε κίνδυνο την πλέον ευαίσθητη περιοχή της Ευρώπη σε πολεμικές συγκρούσεις.
Τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο και η κλιμάκωση των εντάσεων με τη Σερβία «θέτουν σε κίνδυνο χρόνια σκληρής δουλειάς» για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, ενώ η αποχώρηση όλων των Σέρβων της περιοχής από τους τοπικούς θεσμούς «δεν αποτελεί λύση στις τρέχουσες διαφορές», δήλωσε προκλητικά ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί και τις δύο πλευρές να απόσχουν από οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω εντάσεις», πρόσθεσε.
«Η αποχώρηση των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου δεν αποτελεί λύση στις τρέχουσες διαφορές και μπορεί να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις στο έδαφος», συνέχισε.

Προειδοποίηση σε Σέρβους

Η ΕΕ καλεί τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να επιστρέψουν στις τοπικές αρχές και να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους, τόνισε ο Borrell.
Προειδοποίησε ότι ενώ η διατήρηση της ειρήνης και της τάξης αποτελεί προτεραιότητα για το Βελιγράδι και την Πρίστινα, η αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο και οι δυνάμεις KFOR του ΝΑΤΟ «συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος σύμφωνα με τις αντίστοιχες εντολές τους».

Η κατάσταση στο Κόσοβο

Οι Σέρβοι από το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια αποχώρησαν από όλους τους θεσμούς εξουσίας του μη αναγνωρισμένου Κοσσυφοπεδίου.
Ο ηγέτης των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια Goran Rakic, κατέθεσε δήλωση για την αποχώρηση από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου.
Επιπλέον, Σέρβοι βουλευτές ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το κοινοβούλιο και στη συνέχεια δικαστές και αρχηγοί δήμων ανακοίνωσαν την παραίτησή τους.
Μετά από αυτό, οι αρχηγοί της σερβικής αστυνομίας έβγαλαν τις στολές τους και τα σήματα του Κοσσυφοπεδίου.
Όλα ξεκίνησαν όταν οι αρχές του Κοσόβου αποφάσισαν να επιβάλουν πρόστιμο σε όσους δεν αλλάξουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας, εκδίδοντας προειδοποιήσεις από την 1η Νοεμβρίου.
Τα πρόστιμα θα ανέλθουν στα 150 ευρώ και οι πολίτες θα λάβουν οδηγίες να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες με τις πινακίδες κυκλοφορίας του μη αναγνωρισμένου Κοσσυφοπεδίου .
Η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει έως τις 21 Απριλίου 2023, μετά την οποία η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου θα ξεκινήσει την κατάσχεση αυτοκινήτων με σερβικές πινακίδες.

Απορρίπτεται το γαλλογερμανικό σχέδιο για το Κόσοβο - Ξεκινά με απαράδεκτες διαπιστώσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ivica Dacic δήλωσε ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από το Βελιγράδι. «Το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε προχθές, κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Δεν μας παρέχει καν την ευκαιρία να συζητήσουμε, αφού ξεκινά με βάση την διαπίστωση ότι το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε», δήλωσε στην εφημερίδα Vecernje Novosti ο Ivica Dacic.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας εκτίμησε ότι η τελική λύση για το Κόσοβο δεν θα είναι ιδεώδης ούτε για το Βελιγράδι ούτε και για την Πρίστινα, ωστόσο «η σερβική ηγεσία οφείλει να διασφαλίσει ότι μέσα από τον διάλογο θα γίνουν σεβαστά σημαντικά εθνικά συμφέροντα».
Σημειώνεται ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου βασίζεται στo μοντέλο των δύο Γερμανιών το 1972, όταν οι δύο χώρες έγιναν αμφότερες μέλη του ΟΗΕ χωρίς να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση.
Βάσει του σχεδίου αυτού, ζητείται από την Σερβία να επιτρέψει την ένταξη του Κοσόβου στο ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς με αντάλλαγμα την επίσπευση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και οικονομικά οφέλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης