Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αγωγή των... 50 ευρώ που απειλεί τον OPEC - Γερμανός οικονομολόγος μηνεύει το καρτέλ

Η αγωγή των... 50 ευρώ που απειλεί τον OPEC - Γερμανός οικονομολόγος μηνεύει το καρτέλ
O OPEC λειτουργεί σαν καρτέλ αλλά βρίσκεται στο απυρόβλητο
Σχετικά Άρθρα
Μία αγωγή ύψους 50 ευρώ απειλεί το μέλλον του OPEC.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg ο  44χρονος Γερμανός οικονομολόγος και δικηγόρος Armin Steinbach, πιστεύει ότι ο OPEC λειτουργεί ένα παράνομο καρτέλ, διογκώνοντας την τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζει.
Γι' αυτό και αποφάσισε να ασκήσει αγωγή για αποζημίωση: 50 ευρώ, συν τους τόκους.
Η μήνυση, που κατατέθηκε σε περιφερειακό δικαστήριο του Βερολίνου κατά του OPEC και πολλών κρατικών πετρελαϊκών εταιρειών, δεν είναι νομικό αστείο.
Προς το παρόν, έχει επιτραπεί να προχωρήσει και ο δικαστής ζήτησε από τον οργανισμό - και από αρκετές κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες - να κατονομάσουν τους δικηγόρους τους.

Ασυνήθιστη υπόθεση

Η υπόθεση είναι ασυνήθιστη, καθώς παρά το γεγονός ότι ο OPEC διοικεί κάτι που μοιάζει με καρτέλ πετρελαίου εδώ και 60 και πλέον χρόνια, δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει μια σοβαρή νομική πρόκληση.
Αλλά αν ένα δικαστήριο αποφανθεί εναντίον του, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι εκτεταμένες.
Βραχυπρόθεσμα, τουλάχιστον, οι καταναλωτές θα απολάμβαναν χαμηλότερες τιμές, ενώ όλοι,  θα κέρδιζαν λιγότερα χρήματα.
Όμως η αγορά αργού θα κινδύνευε να μετατραπεί σε μια ελεύθερη αγορά όπως έχει γίνει το φυσικό αέριο.

Οι δυτικές κυβερνήσεις απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν τα δικαστήρια εναντίον του OPEC για δύο λόγους:

Πίστευαν ότι προστατεύονταν από την ασυλία της κυβέρνησης και τα δόγματα περί κρατικής πράξης και φοβόντουσαν τα αντίποινα. Μερικοί νομοθέτες εξέτασαν καινοτόμους τρόπους για να προσπαθήσουν να βγουν από το αδιέξοδο.
Ο Joe Biden, τότε γερουσιαστής των ΗΠΑ, έγραψε το 2000 στον τότε πρόεδρο Bill Clinton προτείνοντας στον Λευκό Οίκο να προσφύγει εναντίον του OPEC στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Οι ιδιώτες ενάγοντες δεν χρειάζεται να φοβούνται αντίποινα, αλλά παραδόξως μόνο δύο έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία 50 χρόνια στις ΗΠΑ, τη χώρα των γρήγορων και εύκολων δικαστικών διαδικασιών.
Και απέτυχαν ακριβώς λόγω της ασυλίας και των αρχών του κρατικού παράγοντα.
Η Διεθνής Ένωση Εργαζομένων Μηχανικών και Αεροδιαστημικής, ένα αμερικανικό και καναδικό συνδικάτο, μήνυσαν τον OPEC το 1978, αλλά η υπόθεση απορρίφθηκε.
Ένας άλλος ενάγων, η Prewitt Enterprises Inc. που διατηρούσε πρατήρια βενζίνης, υπέβαλε αγωγή το 2000, αλλά απέτυχε κυρίως για τεχνικούς λόγους.
Το Bloomberg δεν έχει υπόψιν κάποια αγωγή τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη ή την Ασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης