Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλή για ουγγρικό βέτο στο κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Απειλή για ουγγρικό βέτο στο κοινό ευρωπαϊκό ταμείο  για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας
Η συγκεκριμένη απειλή δηλώνει την πρόθεση της Ουγγαρίας να συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες, επειδή μπλόκαραν την πρόσβασή της στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

Η Ουγγαρία δεν θα στηρίξει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει την Ουκρανία συγκεντρώνοντας ευρωπαϊκά κεφάλαια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto, μια μια επιλογή που δηλώνει την πρόθεση της χώρας του να συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες, επειδή έχουν μπλοκάρει τη πρόσβαση της Ουγγαρίας στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, αναφορικά με τις κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησης Orban για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου.
Η Ουγγαρία έχει παράσχει υποστήριξη στο Κίεβο σε διμερή βάση και θα συνεχίσει να το κάνει, δήλωσε ο Peter Szijjarto, σε διάσκεψη που έλαβε χώρα στη Σόφια, είμαστε όμως αντίθετοι σε οποιαδήποτε ρύθμιση προβλέπει χρηματοδότηση από κοινού με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η ΕΕ θα προτείνει την Τετάρτη 9/11 ένα νέο πακέτο βοήθειας 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία για το 2023.
Με βάση την σχετική πρόταση, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα καταστεί εγγύηση για τη συγκέντρωση κεφαλαίων που θα δοθούν στην κυβέρνηση Zelensky, για να γίνει όμως αυτό απαιτούνται αλλαγές στους κανόνες του ευρωπαϊκού μπλοκ που απαιτούν την ομόφωνη στήριξη των 27 κρατών μελών της.
Η Ουγγαρία είχε υποστηρίξει πριν δύο χρόνια την απόφαση της ΕΕ για έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους, με στόχο τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης των οικονομικών των κρατών μελών της από την πανδημία, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη το μερίδιό της από αυτά τα κεφάλαια.
Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ σχεδιάζει να συζητήσει το καθεστώς των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε μια ειδική σύνοδο που θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου ενώ στην Ουγγαρία έχει δοθεί προθεσμία ως τα τέλη του έτους προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της ΕΕ για το σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου.
«Μας τιμωρούν και μας εκβιάζουν ανοιχτά με χρήματα της ΕΕ», είχε πει ο Ούγγρος πρόεδρος Viktor Orban στην εφημερίδα Budapester Zeitung τον περασμένο μήνα.
«Αλλά δεν υπάρχει νομική βάση για αυτό -- είναι εκβιασμός, καθαρός και απλός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης