Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγωγή κατά του OPEC κατέθεσε... Γερμανός οικονομολόγος - Ζητά αποζημίωση 50 δολαρίων

Αγωγή κατά του OPEC κατέθεσε... Γερμανός οικονομολόγος - Ζητά αποζημίωση 50 δολαρίων

Παρά το ασήμαντο ποσό, η αγωγή θα μπορούσε τελικά να κοστίσει στον ΟΠΕΚ περισσότερα από όσα μπορεί να αντέξει οικονομικά

Ένας Γερμανός οικονομολόγος κατέθεσε αγωγή κατά του ΟΠΕΚ σε δικαστήριο του Βερολίνου, κατηγορώντας το καρτέλ ότι ανεβάζει τις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζει, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg Opinion, Javier Blas.

Και παρά το ασήμαντο ποσό, η αγωγή θα μπορούσε τελικά να κοστίσει στον ΟΠΕΚ περισσότερο από όσο μπορεί να αντέξει οικονομικά.
Ο Armin Steinbach, καθηγητής Νομικής και Οικονομικών, μηνύει τον ΟΠΕΚ για αποζημίωση 50 δολαρίων συν τους τόκους, υποστηρίζοντας ότι ο ΟΠΕΚ είναι ένα παράνομο καρτέλ που λειτουργεί για να ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου.
Το δικαστήριο επέτρεψε την υπόθεση, η οποία αποτελεί μια σπάνια νομική αμφισβήτηση κατά του ΟΠΕΚ, παρά τις δεκαετίες των συζητήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε αγωγές κατά των παραγωγών του ΟΠΕΚ.

Προχωρά η υπόθεση

Το περιφερειακό δικαστήριο του Βερολίνου επέτρεψε να προχωρήσει η υπόθεση και διέταξε τον ΟΠΕΚ και αρκετές κρατικά ελεγχόμενες πετρελαϊκές εταιρείες να καταθέσουν έγγραφο ορίζοντας τους δικηγόρους τους για την υπόθεση.
"Ελπίζω ο ΟΠΕΚ να αντιδράσει σύντομα στη δικαστική εντολή.
Το να αγνοείς τις δικαστικές εντολές δεν είναι έξυπνη στρατηγική στις συναλλαγές με τα γερμανικά δικαστήρια", έγραψε στο Twitter ο Γερμανός ενάγων, Steinbach.
Στην αγωγή του, ο Steinbach είχε γράψει ότι ζητούσε αποζημίωση "λόγω παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας".
"Εάν η αγωγή μου είναι επιτυχής, θα αναγνωριστεί για πρώτη φορά στο δικαστήριο ότι ο ΟΠΕΚ είναι καρτέλ", δήλωσε ο Steinbach στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
"Τότε κάθε Γερμανός θα μπορούσε να μηνύσει τον ΟΠΕΚ για αποζημίωση", πρόσθεσε.
Ένα τέτοιο δεδικασμένο θα μπορούσε να έχει νομικές συνέπειες, αν και οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ήταν επιφυλακτικές στην άρση της ασυλίας των χωρών που μπορούν να μηνυθούν, υπό το φόβο αντιποίνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης