Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Kherson έχει ύψιστο στρατηγικό ρόλο για τη Ρωσία και την Ουκρανία

Γιατί η Kherson έχει ύψιστο στρατηγικό ρόλο για τη Ρωσία και την Ουκρανία
Οι πέντε λόγοι που καθιστούν υψηλής στρατηγικής σημασίας την περιοχή της Kherson
Σχετικά Άρθρα

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu έδωσε εντολή στα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν από τη Kherson, και να λάβουν αμυντικές θέσεις στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου.
Η σχετική ανακοίνωση αποτιμάται ήδη ως η πιο σημαντική υποχώρηση της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, λόγω της ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας της περιοχής και το πρακτορείο Reuters, σε ανάλυσή του, εξηγεί σε τι συνίσταται.

Γέφυρα προς την Κριμαία

Η περιοχή της Kherson συνορεύει με την Κριμαία και παρέχει στη Μόσχα μια χερσαία γέφυρα προς τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, την οποία κατέλαβε το 2014. Η Ουκρανία ανακαταλαμβάνοντας τμήματα της περιοχής της Kherson θα στερήσει από τη Μόσχα αυτόν τον χερσαίο διάδρομο. Θα φέρει επίσης το ουκρανικό πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς πιο κοντά στην Κριμαία, την οποία η Μόσχα θεωρεί ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά της.
Η χερσόνησος της Κριμαίας, την προσάρτηση της οποίας ο Vladimir Putin θεωρεί ως βασικό επίτευγμα των δύο και πλέον δεκαετιών του στην εξουσία, φιλοξενεί μια τεράστια ρωσική στρατιωτική δύναμη και τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, τον οποίο η Μόσχα χρησιμοποιεί για προβολή ισχύος στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Προμήθειες νερού

Η παροχή νερού στην Κριμαία θα τεθεί επίσης σε κίνδυνο αν η Ουκρανία ανακαταλάβει την περιοχή της Kherson.
Αφού η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία, το Κίεβο μπλόκαρε την παροχή νερού μέσω μιας διώρυγας από τον ποταμό Δνείπερο.
Όταν η Ρωσία κατέλαβε μέρη της περιοχής της Kherson και της γειτονικής περιοχής Zaporizhzhia στα ανατολικά, κινήθηκε αμέσως για να ξεμπλοκάρει αυτό το ζήτημα. Η Ρωσία χρειάζεται το νερό για τον τοπικό πληθυσμό και για τις πολυάριθμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Δρόμοι ανεφοδιασμού

Η περιοχή της Kherson περιλαμβάνει τις εκβολές του ποταμού Δνείπερου που διχοτομεί την Ουκρανία, και η πρωτεύουσα της περιοχής, η πόλη Kherson, βρίσκεται στη δυτική όχθη. Είναι το μόνο μέρος όπου η Ρωσία είχε παρουσία στη δυτική όχθη του ποταμού και είχε ενισχύσει σημαντικά τα στρατεύματά της εκεί τους τελευταίους μήνες.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν «σφυροκοπήσει» τις γέφυρες του ποταμού για να πλήξουν την ικανότητα της Μόσχας να ανεφοδιάζεται.
Αν η Ρωσία χάσει το μοναδικό της στήριγμα στη δυτική πλευρά του ποταμού, η Ουκρανία θα είναι σε καλύτερη θέση να επιτεθεί σε άλλες ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και να εστιάσει σε άλλες περιοχές, όπως η περιοχή Zaporizhzhia, όπου τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, υποστηρίζουν στρατιωτικοί αναλυτές.
«Η δεξιά (δυτική) όχθη είναι σημαντική και για τις δύο πλευρές. Για τη Ρωσία προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της άμυνας προς την κατεύθυνση της Zaporizhzhia και για την Ουκρανία για να απελευθερώσει αυτή την κατεύθυνση και να αποκόψει τις τρεις σημαντικές αρτηρίες: τον χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, το νερό προς την Κριμαία και το δρόμου που επιτρέπει στους Ρώσους να ελέγχουν το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhzhia», δήλωσε ο Oleh Zhdanov, στρατιωτικός αναλυτής.

Συμβολική σημασία

Η πόλη της Kherson ήταν μέχρι σήμερα η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που είχαν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.
Η απώλειά της θα αποτελέσει επομένως ένα σημαντικό συμβολικό πλήγμα για το Κρεμλίνο και θα δείξει ότι η Ρωσία απέτυχε - προς το παρόν - να προχωρήσει προς τις πόλεις Μικολάιφ και Οδησσό, την κατάληψη των οποίων επεδίωκε, δήλωσε ο Oleksander Musiyenko, στρατιωτικός αναλυτής.
«Είναι σαφές ότι η απώλεια της Kherson θα έχει συνέπειες για την εικόνα της Ρωσίας και θα αντιμετωπιστεί αρνητικά στο εσωτερικό της χώρας», πρόσθεσε.

Έλεγχος της Μαύρης Θάλασσας

Η περιοχή της Kherson, στην οποία πριν τον πόλεμο έμεναν πάνω από 1 εκατ. κάτοικοι, βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα.
Η ανακατάληψή της θα βοηθήσει το Κίεβο να ανακτήσει τον έλεγχο μέρους της ακτογραμμής κατά μήκος μιας θάλασσας που αποτελεί κρίσιμη οδό για τις εξαγωγές τροφίμων στις ξένες αγορές

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης