Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι ανέφερε η επιστολή Mark Zuckerberg στους 11 χιλ. απολυμένους του Facebook

Τι ανέφερε η επιστολή Mark Zuckerberg στους 11 χιλ. απολυμένους του Facebook

H Meta απολύει το 13% του προσωπικού της

Σχετικά Άρθρα
Την πόρτα της εξόδου βλέπει το 13% (περισσότεροι από 11.000 άτομα) των εργαζόμενων της Meta.

«Σήμερα, μοιράζομαι μερικές από τις πιο δύσκολες αλλαγές που έχουμε κάνει στην ιστορία της Meta» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Mark Zuckerberg στην επιστολή.

Αναλυτικά η επιστολή

Θέλω να αναλάβω την ευθύνη για αυτές τις αποφάσεις και για το πώς φτάσαμε ως εδώ.
Ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο για όλους, και λυπάμαι ιδιαίτερα για όσους επηρεάζονται.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Στην αρχή της πανδημίας του Covid, ο κόσμος μετακινήθηκε ταχύτατα στο διαδίκτυο και η έξαρση του ηλεκτρονικού εμπορίου οδήγησε σε υπέρμετρη αύξηση των εσόδων.
Πολλοί άνθρωποι προέβλεψαν ότι αυτή θα ήταν μια μόνιμη επιτάχυνση που θα συνεχιζόταν ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας.
Το ίδιο πίστευα και εγώ, γι' αυτό και πήρα την απόφαση να αυξήσουμε σημαντικά τις επενδύσεις μας.
Δυστυχώς, αυτό δεν εξελίχθηκε με τον τρόπο που περίμενα.
Όχι μόνο το ηλεκτρονικό εμπόριο επέστρεψε στις προηγούμενες τάσεις, αλλά η ύφεση, ο αυξημένος ανταγωνισμός και η απώλεια σήματος διαφημίσεων οδήγησαν τα έσοδά μας να είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι περίμενα.
Έκανα λάθος και αναλαμβάνω την ευθύνη γι' αυτό.
Σε αυτό το νέο περιβάλλον, πρέπει να γίνουμε πιο αποδοτικοί ως προς την κεφαλαιακή απόδοση.
Μετατοπίσαμε περισσότερους από τους πόρους μας σε μικρότερο αριθμό τομέων ανάπτυξης υψηλής προτεραιότητας - όπως η μηχανή τεχνητής νοημοσύνης, οι διαφημίσεις, οι επιχειρηματικές πλατφόρμες και το μακροπρόθεσμο όραμά μας για το metaverse.
Έχουμε μειώσει το κόστος σε όλη την επιχείρησή μας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των προϋπολογισμών, της μείωσης των προνομίων και της συρρίκνωσης του αποτυπώματος των ακινήτων μας.
Αναδιαρθρώνουμε ομάδες για να αυξήσουμε την αποδοτικότητά μας.
Αλλά αυτά τα μέτρα από μόνα τους δεν θα φέρουν τα έξοδά μας σε ευθυγράμμιση με την αύξηση των εσόδων μας, οπότε πήρα επίσης τη δύσκολη απόφαση να απολύσω ανθρώπους.

Πώς θα λειτουργήσει αυτό;

Δεν υπάρχει καλός τρόπος για να γίνει μια απόλυση, αλλά ελπίζουμε να σας δώσουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας υποστηρίξουμε σε αυτή τη διαδικασία.
Όλοι θα λάβουν σύντομα ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα σας ενημερώνει για το τι σημαίνει αυτή η απόλυση για εσάς.
Στη συνέχεια, κάθε επηρεαζόμενος εργαζόμενος θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με κάποιον για να απαντηθούν οι ερωτήσεις του και να συμμετάσχει σε ενημερωτικές συναντήσεις.

Ορισμένες από τις λεπτομέρειες περιλαμβάνουν:

  • Αποζημίωση. Θα καταβάλουμε 16 εβδομάδες βασικού μισθού συν δύο επιπλέον εβδομάδες για κάθε έτος υπηρεσίας, χωρίς ανώτατο όριο.
  • PTO. Θα πληρώσουμε για όλο τον εναπομείναντα χρόνο PTO.
  • Κατοχύρωση RSU. Όλοι οι επηρεαζόμενοι θα λάβουν το δικαίωμα κατοχύρωσης στις 15 Νοεμβρίου 2022.
  • Ασφάλιση υγείας. Θα καλύψουμε το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης για τα άτομα και τις οικογένειές τους για έξι μήνες.
  • Υπηρεσίες καριέρας. Θα παρέχουμε υποστήριξη σταδιοδρομίας για τρεις μήνες με έναν εξωτερικό συνεργάτης, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης πρόσβασης σε αδημοσίευτες θέσεις εργασίας.
  • Υποστήριξη για τη μετανάστευση. Ξέρω ότι αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο αν βρίσκεστε εδώ με βίζα. Υπάρχει μια περίοδος ειδοποίησης πριν από τον τερματισμό και κάποιες περίοδοι χάριτος για τη βίζα, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι θα έχουν χρόνο να κάνουν σχέδια και να επεξεργαστούν το μεταναστευτικό τους καθεστώς. Διαθέτουμε ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης για να σας καθοδηγήσουν με βάση το τι χρειάζεστε εσείς και η οικογένειά σας.

Εκτός των ΗΠΑ, η υποστήριξη θα είναι παρόμοια και θα ακολουθήσουμε σύντομα ξεχωριστές διαδικασίες που θα λαμβάνουν υπόψη τους τοπικούς νόμους περί απασχόλησης.
Λάβαμε την απόφαση να αφαιρέσουμε την πρόσβαση στα περισσότερα συστήματα Meta για τα άτομα που φεύγουν σήμερα, δεδομένου του ποσού της πρόσβασης σε ευαίσθητες πληροφορίες.
Όμως, διατηρούμε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενεργές καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε όλοι να μπορούν να μας αποχαιρετήσουν.
Ενώ κάνουμε μειώσεις σε κάθε οργανισμό τόσο στο Family of Apps όσο και στα Reality Labs, ορισμένες ομάδες θα επηρεαστούν περισσότερο από άλλες.
Η πρόσληψη προσωπικού θα επηρεαστεί δυσανάλογα, καθώς σχεδιάζουμε να προσλάβουμε λιγότερους ανθρώπους το επόμενο έτος.
Αναδιαρθρώνουμε επίσης πιο ουσιαστικά τις επιχειρηματικές μας ομάδες.
Αυτό δεν αντικατοπτρίζει τη σπουδαία δουλειά που έχουν κάνει αυτές οι ομάδες, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε μπροστά.
Οι επικεφαλής κάθε ομάδας θα προγραμματίσουν χρόνο για να συζητήσουν τι σημαίνει αυτό για την ομάδα σας τις επόμενες δύο ημέρες.
Οι συνάδελφοι που θα μας εγκαταλείψουν είναι ταλαντούχοι και παθιασμένοι και έχουν επηρεάσει σημαντικά την εταιρεία και την κοινότητά μας.
Ο καθένας από εσάς βοήθησε στην επιτυχία της Meta και σας είμαι ευγνώμων γι' αυτό.
Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσετε να κάνετε σπουδαία δουλειά σε άλλα μέρη.

Ποιες άλλες αλλαγές κάνουμε;

Θεωρώ τις απολύσεις ως έσχατη λύση, οπότε αποφασίσαμε να περιορίσουμε άλλες πηγές κόστους πριν απολύσουμε συναδέλφους.
Συνολικά, αυτό θα καταλήξει σε μια ουσιαστική πολιτιστική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας μας.
Για παράδειγμα, καθώς συρρικνώνουμε το αποτύπωμα των ακινήτων μας, μεταβαίνουμε στην κοινή χρήση γραφείων για άτομα που ήδη περνούν τον περισσότερο χρόνο τους εκτός γραφείου.
Τους επόμενους μήνες θα παρουσιάσουμε κι άλλες τέτοιες αλλαγές για τη μείωση του κόστους.
Παρατείνουμε επίσης το πάγωμα των προσλήψεων μέχρι το πρώτο τρίμηνο, με ορισμένες εξαιρέσεις.
Θα παρακολουθήσω τις επιχειρηματικές μας επιδόσεις, τη λειτουργική μας αποτελεσματικότητα και άλλους μακροοικονομικούς παράγοντες για να καθορίσω εάν και κατά πόσο θα πρέπει να επαναλάβουμε τις προσλήψεις σε εκείνο το σημείο.
Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να ελέγξουμε τη δομή του κόστους μας σε περίπτωση συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης.
Θα μας βάλει επίσης σε μια πορεία για την επίτευξη μιας πιο αποτελεσματικής δομής κόστους από αυτή που περιγράψαμε πρόσφατα στους επενδυτές.
Βρίσκομαι επί του παρόντος στη μέση μιας ενδελεχούς αναθεώρησης των δαπανών μας για τις υποδομές.
Καθώς δημιουργούμε την υποδομή μας για την ΤΝ, επικεντρωνόμαστε στο να γίνουμε ακόμη πιο αποδοτικοί με τη χωρητικότητά μας.
Η υποδομή μας θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τη Meta και πιστεύω ότι μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό δαπανώντας λιγότερα.
Βασικά, πραγματοποιούμε όλες αυτές τις αλλαγές για δύο λόγους: οι προοπτικές των εσόδων μας είναι χαμηλότερες από ό,τι αναμέναμε στην αρχή του τρέχοντος έτους και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι λειτουργούμε αποτελεσματικά τόσο στην Family of Apps όσο και στα Reality Labs.

Πώς θα προχωρήσουμε μπροστά;

Αυτή είναι μια θλιβερή στιγμή και δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε.
Σε όσους φεύγουν, θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι για όλα όσα έχετε προσφέρει σε αυτό το μέρος.
Δεν θα ήμασταν εδώ που είμαστε σήμερα χωρίς τη σκληρή δουλειά σας και σας είμαι ευγνώμων για τη συνεισφορά σας.
Για όσους μένουν, ξέρω ότι είναι μια δύσκολη στιγμή και για εσάς.
Όχι μόνο αποχαιρετάμε ανθρώπους με τους οποίους συνεργαστήκαμε στενά, αλλά πολλοί από εσάς αισθάνεστε επίσης αβεβαιότητα για το μέλλον.
Θέλω να ξέρετε ότι λαμβάνουμε αυτές τις αποφάσεις για να διασφαλίσουμε ότι το μέλλον μας θα είναι ισχυρό.
Πιστεύω ότι σήμερα υποτιμάται βαθιά η αξία μας ως εταιρεία.
Δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας για να συνδεθούν και οι κοινότητές μας συνεχίζουν να αυξάνονται.
Η βασική μας επιχείρηση είναι από τις πιο κερδοφόρες που έχουν δημιουργηθεί ποτέ, με τεράστιες δυνατότητες μπροστά μας.
Και είμαστε πρωτοπόροι στην ανάπτυξη της τεχνολογίας που θα καθορίσει το μέλλον της κοινωνικής σύνδεσης και της επόμενης υπολογιστικής πλατφόρμας.
Κάνουμε ιστορικά σημαντικό έργο.
Είμαι βέβαιος ότι αν εργαστούμε αποτελεσματικά, θα βγούμε από αυτή την ύφεση πιο δυνατοί και ανθεκτικοί από ποτέ.
Θα μοιραστούμε περισσότερα για το πώς θα λειτουργήσουμε ως εξορθολογισμένος οργανισμός για να επιτύχουμε τις προτεραιότητές μας τις επόμενες εβδομάδες.
Προς το παρόν, θα πω άλλη μια φορά πόσο ευγνώμων είμαι σε όσους από εσάς αποχωρούν για όλα όσα κάνατε για να προωθήσετε την αποστολή μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης