Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουγγαρία προειδοποιεί για τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία: Η πυρηνική ενέργεια είναι «κόκκινη γραμμή», θα φτάσουμε μέχρι τέλους

Η Ουγγαρία προειδοποιεί για τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία: Η πυρηνική ενέργεια είναι «κόκκινη γραμμή», θα φτάσουμε μέχρι τέλους
«Η ουγγρική κυβέρνηση θα συνεχίσει να προστατεύει τα εθνικά της συμφέροντα όταν συζητά το ένατο πακέτο κυρώσεων, το οποίο ήδη προετοιμάζεται στις Βρυξέλλες», τόνισε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών

Η Ουγγαρία δεν θα επιτρέψει το ένατο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, το οποίο συζητείται τώρα στις Βρυξέλλες, να σταθεί εμπόδιο στα εθνικά της συμφέροντα, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων Peter Szijjarto την Πέμπτη (10/11/2022).
«Η ουγγρική κυβέρνηση θα συνεχίσει να προστατεύει τα εθνικά της συμφέροντα όταν συζητά το ένατο πακέτο κυρώσεων, το οποίο ήδη προετοιμάζεται στις Βρυξέλλες, και δεν θα επιτρέψει στους Ούγγρους να υποφέρουν άδικα για τον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε ο Szijjarto, σύμφωνα με το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας σημείωσε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν νωρίτερα στη Ρωσία δεν συνέβαλαν στον τερματισμό της ουκρανικής σύγκρουσης και απλώς επιδείνωσαν την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη.

Κυρώσεις ύφεσης

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οδηγούν την οικονομία της Ευρώπης σε ύφεση».
Την περασμένη Κυριακή (6/11), μιλώντας στο Radio Kossuth, ο Szijjarto είπε ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ είχαν προτείνει το ένατο πακέτο κυρώσεων να περιλαμβάνει την απαγόρευση δραστηριοποίησης των ρωσικών εταιρειών πυρηνικής ενέργειας.
Ο κορυφαίος Ούγγρος διπλωμάτης εξήγησε ότι αυτό είναι απαράδεκτο για την Ουγγαρία.
Είναι μια «κόκκινη γραμμή», επειδή το πυρηνικό εργοστάσιό της στο Paks λειτουργεί με πυρηνικά καύσιμα που προμηθεύει η Ρωσία.
Τόνισε ότι η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει οτιδήποτε παραβιάζει τα εθνικά της συμφέροντα στον ενεργειακό τομέα.

Ζωτική για την Ουγγαρία η πυρηνική ενέργεια

Νωρίτερα, η ουγγρική κυβέρνηση επανέλαβε ότι από την αρχή οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να παραβλέψουν το θέμα της πυρηνικής ενέργειας κατά την προετοιμασία των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ο πυρηνικός σταθμός στο Πακς, που κατασκευάστηκε με χρήση σοβιετικών τεχνολογιών στις όχθες του ποταμού Δούναβη, 100 χιλιόμετρα νότια της Βουδαπέστης, διαθέτει τέσσερις μονάδες παραγωγής ενέργειας με αντιδραστήρες VVER-440.
Το εργοστάσιο παρέχει το 49,6% της παραγωγής ενέργειας της χώρας και πάνω από το ένα τρίτο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Φέτος, η Ρωσία συνέχισε να παραδίδει πυρηνικά καύσιμα στο εργοστάσιο αεροπορικώς μέσω του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας, με την ευλογία της ηγεσίας της ΕΕ.

Πριν από τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, μεταφερόταν σιδηροδρομικώς στην Ουγγαρία μέσω ουκρανικού εδάφους.
Επιπλέον, η Ουγγαρία, σε συνεργασία με τη Rosatom, συνεχίζει το έργο κατασκευής της δεύτερης φάσης του πυρηνικού σταθμού Paks, στο οποίο συμμετέχουν επίσης η αμερικανική εταιρεία General Electric, η γαλλική Framatome SAS και η γερμανική Siemens AG.
Όπως δήλωσε νωρίτερα ο Szijjarto, η Μόσχα έχει επιβεβαιώσει την ετοιμότητά της να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο, το οποίο υπολογίζεται σε 12,5 δισ. ευρώ και το οποίο από την αρχή υποτίθεται ότι θα χρηματοδοτούνταν κατά 80% από ρωσικό δάνειο.
Η ουγγρική κυβέρνηση υπολογίζει στους δύο νέους αντιδραστήρες VVER-1200 που θα εγκατασταθούν έως το 2030, μετά την οποία η ισχύς του εργοστασίου θα αυξηθεί από τα σημερινά 2.000 μεγαβάτ σε 4.400 μεγαβάτ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης