Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο στόχαστρο της ΕΚΤ οι ενεργειακές εταιρείες για τα παράγωγα σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Στο στόχαστρο της ΕΚΤ οι ενεργειακές εταιρείες για τα παράγωγα σε ρεύμα και φυσικό αέριο
Στο στόχαστρο της ΕΚΤ οι ενεργειακές εταιρείες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) -στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας- εξετάζει τις αγοραπωλησίες παραγώγων στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων, από τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο τρεις πηγές σχετικές με το θέμα.
Με άλλο λόγια, η ΕΚΤ διερευνά αν οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες βγάζουν τεράστια ποσά στοιχηματίζοντας στη μελλοντική τιμή ενέργειας και καυσίμων, επικαλούμενη τους κινδύνους που ενέχουν τα παραπάνω για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του συστήματος.
Δύο από τις πηγές ανέφεραν ότι η έρευνα προκλήθηκε μετά τη διάσωση του κορυφαίου εισαγωγέα φυσικού αερίου Uniper, από τη Γερμανία, η οποία όπως και άλλες ενεργειακές εταιρείες αντιστάθμισε τα ανοίγματά της με παράγωγα αξίας δεκάδων δισεκ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ την αξία της ενέργειας που πούλησε.
Η κίνηση της ΕΚΤ είναι η πρώτη μεγάλη προσπάθεια στην Ευρώπη για να προσδιορίσει εάν η χρήση παραγώγων από εταιρείες ενέργειας συνιστά ευρύτερη οικονομική απειλή, καθώς ανέρχονται συνολικά σε τρισεκατομμύρια ευρώ.
Μία από τις πηγές ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αρχικά ανησυχούσαν ότι οι ενεργειακές εταιρείες ενεργούσαν ως de facto traders αλλά χωρίς τη ρυθμιστική εποπτεία που εφαρμόζεται στις τράπεζες, οι οποίες υποχρεούνται να διατηρούν αποθέματα μετρητών έναντι πιθανών ζημιών.
«Ωστόσο, υπήρχε επίσης ένα ευρύτερο ερώτημα για τους αξιωματούχους: θα μπορούσε η χρήση τέτοιων πολύπλοκων μέσων από τις εταιρείες ενέργειας να απειλήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα; Έτσι, η ΕΚΤ έχει διευρύνει τον έλεγχο της για να εξετάσει πιθανές επιπτώσεις ντόμινο, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών που εποπτεύει.
Η ΕΚΤ, η κύρια οικονομική αρχή της Ευρωζώνης και εγγυητής της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αρνήθηκε να σχολιάσει. Θα περιγράψει ορισμένα από τα ευρήματά του τις επόμενες ημέρες, είπαν δύο από τις πηγές.
Αξιωματούχοι της ΕΚΤ συζήτησαν τη χρήση παραγώγων από την Uniper, είπαν δύο από τις πηγές, και αν αυτό επιδείνωσε τα προβλήματά της όταν η Μόσχα διέκοψε το φυσικό αέριο που προμήθευε η Γερμανία μέσω της εταιρείας ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Uniper ανακοίνωσε ζημία 40 δισεκ. ευρώ (39 δισεκ. δολάρια) για τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, τη μεγαλύτερη στη γερμανική εταιρική ιστορία. (…) Ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παράσχει ρευστότητα στις τράπεζες, είπε ότι δεν θα κάνει το ίδιο για τις εταιρείες ενέργειας. (…)
Η γερμανική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή BaFin, δήλωσε ότι οι κίνδυνοι στις συναλλαγές παραγώγων από εταιρείες ενέργειας ελέγχονται εδώ και καιρό και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τέτοια εταιρεία δεν είχε υποβάλει αίτηση για τη σχετική οικονομική άδεια, παραβιάζει το νόμο.
"Οι εταιρείες ενέργειας θέτουν συγκεκριμένους κινδύνους, όχι μόνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Συχνά έχουν επίσης συστημική σημασία για την οικονομία στο σύνολό της", δήλωσε εκπρόσωπος της BaFin.
"Βρισκόμαστε επομένως σε στενό διάλογο με τις εποπτικές αρχές ενέργειας για να αντιμετωπίσουμε κάθε είδους κινδύνους", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. (…)
Στο έγγραφο που είδε το Reuters, αναφέρεται ότι η εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων θα αποτρέψει "την εξάπλωση των κινδύνων από την πραγματική οικονομία στον χρηματοπιστωτικό τομέα".
Οι ενεργειακές εταιρείες είναι γνωστές για την αγορά και την πώληση πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αντί για εμπορία παραγώγων, όπως μια επιλογή αγοράς ή πώλησης φυσικού αερίου σε σταθερή τιμή στο μέλλον.
Αναφέρουν ότι τα παράγωγα είναι κυρίως για να αντισταθμίσουν ή να προστατευτούν από τις διακυμάνσεις των τιμών. Εάν η τιμή της αγοράς υπολείπεται πολύ ή υπερβαίνει μια τιμή επιλογής, το κόστος διατήρησης αυτής της συναλλαγής μπορεί να αυξηθεί τόσο για τους πωλητές όσο και για τους αγοραστές.
Για να διασφαλιστεί ότι οι συμφωνίες δεν εκτροχιάζονται από τις διακυμάνσεις των τιμών, οι έμποροι καταθέτουν μία ασφάλεια, συχνά σε μετρητά, με τα γραφεία που επεξεργάζονται τις συμφωνίες. Με τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών, οι εν λόγω απαιτήσεις εκτοξεύτηκαν», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης