Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι αποσύρθηκαν από την Kherson ως κίνηση καλής θέλησης για διάλογο αν οι Ουκρανοί δεν συναινέσουν θα είναι ήττα

Οι Ρώσοι αποσύρθηκαν από την Kherson ως κίνηση καλής θέλησης για διάλογο αν οι Ουκρανοί δεν συναινέσουν θα είναι ήττα
Η αποχώρηση από την Kherson είναι ήττα για τους ρώσους… ανεξαρτήτως προθέσεων…

Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από την Kherson στην Νότια Ουκρανία.
Η Kherson δεν είναι μια τυχαία πόλη.
Καταλήφθηκε από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και πρόσφατα ήταν μια από τις 4 περιοχές όπου διεξήχθη δημοψήφισμα και αποφάσισαν οι πολίτες την προσάρτηση τους στην Ρωσική Ομοσπονδία.
Τώρα οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν έχοντας μεταφέρει στην ανατολική πλευρά του Δνείπερου ποταμού 115.000 πολίτες.
Για να δώσουμε μια τοπογεωγραφική διάσταση… στον χάρτη η Kherson βρίσκεται δυτικά του Δνείπερου ποταμού….την πόλη την διασχίζει το ποτάμι… και οι ρωσικές δυνάμεις τοποθετούνται στην ανατολική πλευρά της περιοχής Kherson.

Ποιοι οι λόγοι αποχώρησης;

Οι πραγματικοί λόγοι είναι τρεις

1)Οι ρωσικές δυνάμεις διαπίστωσαν ότι κινδυνεύουν αφού αναμενόταν μεγάλη επίθεση των Ουκρανικών δυνάμεων, είχαν συγκεντρώσει δυτικά της Kherson πλήθος ταξιαρχιών.
Λόγω του ποταμού Δνείπερου και του μεγάλου του πλάτους, οι ρώσοι διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να εγκλωβιστούν και να υποστούν απώλειες… υπερασπιζόμενοι την Kherson.
Ούτως ή άλλως οι ρώσοι σχεδίαζαν την αποχώρηση, έχουν ήδη οδηγήσει 115.000 πολίτες στην ανατολική πλευρά της Kherson ενώ και ο νέος επικεφαλής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία… το είχε αναφέρει… θα πάρουμε δύσκολες αποφάσεις στο μέλλον ως προς την Kherson.
Οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν πριν ξεκινήσει η Ουκρανική επίθεση…

2)Οι Ρωσικές δυνάμεις ανησυχούσαν για το φράγμα Kakhovka στην βόρεια πλευρά της Kherson.
Θα μπορούσαν να το βομβαρδίσουν και ένα τσουνάμι νερού ύψους 5 μέτρων θα κατάκλυζε χιλιόμετρα εκτάσεων προς τα νότια κατευθυνόμενο προς την Kherson….

3)Υπάρχει και ένας τρίτος λόγος εξίσου σημαντικός.
Η Ρωσία αναζητάει εδώ και καιρό λύση στο Ουκρανικό.
Θεώρησαν ότι εάν παραδώσουν την Kherson θα ήταν κίνηση καλής θελήσεως προς τους Ουκρανούς ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη.
Δεν είναι τυχαίο ότι και το ΝΑΤΟ το υποστηρίζει αυτό…
Εάν η παράδοση της Kherson είναι βήμα για ειρήνη τότε οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορεί να ειπωθεί… ότι πέτυχαν μερικώς τον στόχο τους.
Εάν όμως δεν είναι βήμα για ειρήνη και οι Ουκρανοί κατευθυνθούν προς Κριμαία τότε οι Ρωσία θα έχει υποστεί μια βαριά ήττα.
Ήδη έχει χάσει εδάφη το Kharkiv, το Lyman και τώρα την Kherson.

Η αποχώρηση από την Kherson είναι ήττα για τους ρώσους… ανεξαρτήτως προθέσεων…

Η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποφάσισε να αποσύρει τα στρατεύματα στην περιοχή Kherson στην ανατολική πλευρά του ποταμού Δνείπερου.
Ο ρωσικός στρατός θα εγκαταλείψει την πόλη Kherson, η οποία πρόσφατα έγινε πρωτεύουσα της νέας ρωσικής περιοχής, προκειμένου να δημιουργήσει μια νέα γραμμή άμυνας κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου.

Σύμφωνα με τη Ρωσική Στρατιωτική Διοίκηση, η απόφαση προκλήθηκε από στρατιωτική αναγκαιότητα.
Η ρωσική ομάδα στη δυτική πλευρά υπέφερε από δυσκολίες εφοδιασμού, καθώς η διάβαση του Δνείπερου βρισκόταν υπό συνεχή πυρά από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Υπήρχε μεγάλος κίνδυνος προέλασης ουκρανικών μονάδων κατά μήκος του ποταμού προς την κατεύθυνση του Berislav και ως αποτέλεσμα ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να περικυκλωθεί.

Σύμφωνα με τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση, η αποχώρηση των στρατευμάτων θα πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον.
Λαμβάνοντας υπόψη το έδαφος της στέπας της περιοχής Kherson, μια στρατηγική απόσυρση είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση.
Οι ουκρανικές δυνάμεις θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να προκαλέσουν τη μέγιστη ζημιά στις υποχωρούσες ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις αναφορές το πρωί της 10ης Νοεμβρίου, οι ρωσικές μονάδες έχουν αρχίσει να αποσύρονται από θέσεις μόνο προς μία κατεύθυνση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ουκρανικές μονάδες ανέλαβαν τον έλεγχο των χωριών Pravdino και Kiselevka.

Σε άλλα μέτωπα, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να αποτρέπει τις ουκρανικές επιθέσεις.
Σφοδρές μάχες συνεχίζονται από τις 8 Νοεμβρίου στην περιοχή Snigirevka, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να αποκτήσουν έδαφος στα βόρεια προάστια κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών.
Στις 10 Νοεμβρίου, οι ουκρανικές μονάδες έκαναν άλλη μια προσπάθεια εισβολής στην πόλη, τραβώντας επιπλέον εφεδρείες στην τοποθεσία.
Αναφέρεται ότι Ρώσοι στρατιωτικοί απέκρουσαν την επίθεση, καταστρέφοντας τουλάχιστον δώδεκα θωρακισμένα οχήματα μάχης και ένα ελικόπτερο Mi-8.
Μέχρι στιγμής, οι αναφορές για ρωσική απόσυρση από τη Snignirevka δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Ο ουκρανικός στρατός επανέλαβε την επίθεσή του στην κατεύθυνση Berislav.
Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκτησαν έδαφος νοτιοδυτικά του Dudchany, αλλά η προέλασή τους ανακόπηκε από ναρκοπέδια και αντεπιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων.

Ρωσικά drones καμικάζι έπληξαν στόχους στο Krivoy Rog.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή του φράγματος στον ποταμό Ingulets, την τοπική πόλη και στις γύρω περιοχές.

Με τη σειρά τους, οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην Kherson και στη Novaya Kakhovka.
Συνεχίζονται επίσης οι βομβαρδισμοί της διάβασης των πορθμείων στη Kherson, όπου οι πολίτες απομακρύνονται από την πόλη.

Η απόφαση του ρωσικού στρατού να εγκαταλείψει την πόλη Χερσώνα είναι μια ακόμη μεγάλη στρατιωτική ήττα στην ουκρανική πρώτη γραμμή.
Έχει σημαντικές στρατιωτικές, πολιτικές και ηθικές συνέπειες. Ταυτόχρονα, φαίνεται να είναι ένα μέτρο απαραίτητο για τη διάσωση της μαχητικής ικανότητας ολόκληρης της ρωσικής ομάδας στην Ουκρανία.

O χειμώνας θα δώσει… ευκαιρία στην διπλωματία…

Ορισμένοι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο φετινός χειμώνας θα δώσει μια ευκαιρία για διπλωματία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς δεν πιστεύουν ότι καμία από τις δύο πλευρές μπορεί να επιτύχει πλήρως τους στόχους της στον πόλεμο.
«Τον χειμώνα όλα επιβραδύνονται», είπε ένας δυτικός αξιωματούχος.
«Οι δυνατότητες για συνομιλίες, μπορεί να αυξηθούν».
Οι δυτικοί στρατιωτικοί δεν πιστεύουν ότι η Ουκρανία μπορεί να εκδιώξει τη Ρωσία από όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πόλη Kherson της νότιας Ουκρανίας.
Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι εάν η Ουκρανία ανακαταλάβει τη Kherson, θα μπορούσε να φέρει την κυβέρνηση Zelensky σε «καλύτερη θέση για διαπραγμάτευση».

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορεί να πιστεύουν ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι δυνατές εάν η Ουκρανία ανακαταλάβει τη Kherson.
H απώλεια της Kherson από τη Ρωσία δεν αλλάζει την στρατηγική για διαπραγματεύσεις των Ρώσων.
«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε, φυσικά, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες που αναδεικνύονται αυτή τη στιγμή».

Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι δεν θα ωθήσουν την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αποθάρρυναν επίσης τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, όταν η συμφωνία ήταν εφικτή μετά τις κατ' ιδίαν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Μαρτίου 2022.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Johnson ταξίδεψε στο Κίεβο μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη και προέτρεψε την Ουκρανία να μην διαπραγματευτεί με τη Ρωσία και οι διαπραγματεύσεις τελικά απέτυχαν.
Αλλά τώρα, φαίνεται να κυριαρχεί η άποψη ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος Ρωσίας – Ουκρανίας μεταξύ των δυτικών ηγετών.

Ουκρανός αξιωματούχος είπε στο NBC ότι όταν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν επισκέφθηκε το Κίεβο, εξέφρασε την άποψη για το πότε θα τελειώσει η σύγκρουση και εάν θα μπορούσε να περιλαμβάνει διπλωματική λύση.
Οι αμερικανοί πιέζουν τους Ουκρανούς για διαπραγματεύσεις γιατί πολλοί δυτικοί αρχίζουν να δυσανασχετούν…

Οι αμερικανοί δεν στέλνουν drones στην Ουκρανία…

Τους τελευταίους μήνες είδαμε τον «πόλεμο των drones» να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας.
Για τη ρωσική πλευρά, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην εντεινόμενη αεροπορική εκστρατεία για την υποβάθμιση της ουκρανικής ενεργειακής υποδομής μετά τον βομβαρδισμό της γέφυρας του Στενού της Κριμαίας.
Για τον στρατό της Ουκρανίας, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προμηθεύονται από τη Δύση τους επέτρεψαν να χτυπούν όλο και περισσότερο στόχους πίσω από τις ρωσικές γραμμές του μετώπου.
Εν τω μεταξύ, υπάρχει διεθνής καταδίκη για την επικράτηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αυτοκτονίας που παρέχονται από το Ιράν και χρησιμοποιούν οι ρώσοι.

Η Ουκρανία ελπίζει φυσικά να αρχίσει να αναπτύσσει drones μεγαλύτερης εμβέλειας.
Όμως, μια μέρα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, η κυβέρνηση Biden απέρριψε την προοπτική να προμηθεύσει drones μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία.

Είναι αυτή η αρχή του τέλους της εποχής λευκών επιταγών των ΗΠΑ στην Ουκρανία;

«Η κυβέρνηση Biden δεν θα δώσει στην Ουκρανία προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρά τις εκκλήσεις του Κιέβου.
Ο χρόνος αυτής της διαρροής στα μέσα ενημέρωσης δεν είναι τυχαίος, ήρθε ακριβώς μετά τις ενδιάμεσες εκλογές… ο Biden γνωρίζει ότι οι κινήσεις του από τούδε και στο εξής θα ελέγχονται περισσότερο από τους Ρεπουμπλικάνους.
Οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση να παραδώσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Grey Eagle MQ-1C στην Ουκρανία, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Επίσης οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ανησυχούσε ότι η ευαίσθητη τεχνολογία MQ-1C Grey Eagle θα μπορούσε να κλαπεί, όπως οι εξαιρετικά προηγμένες κάμερές των drones, εάν έπεφταν στα χέρια των ρώσων ή άλλων δυνάμεων.
C565FA86-BF70-4CD1-9F88-CC7CA03A9CE7_2.jpeg

Kherson_photo_2.jpg

KhersonBridge_2.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης