Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαθήματα αποφυγής κυρώσεις παραδίδει το Ιράν στη Ρωσία - Ο ύποπτος ρόλος των γερμανικών τραπεζών και τα «στραβά μάτια» της ΕΚΤ

Μαθήματα αποφυγής κυρώσεις παραδίδει το Ιράν στη Ρωσία - Ο ύποπτος ρόλος των γερμανικών τραπεζών και τα «στραβά μάτια» της ΕΚΤ
Αν η Μόσχα καταφέρει να αντιγράψει το ιρανικό σύστημα, θα μπορούσε να ελπίζει ότι θα αμβλύνει τις επιπτώσεις πολλών από τις κυρώσεις που αντιμετωπίζει
Το Ιράν ετοιμάζεται να παραδώσει στο Κρεμλίνο τα σχέδια για το πιο αποτελεσματικό όπλο του κατά της Δύσης: το υπόγειο οικονομικό δίκτυο στο οποίο βασίζεται για να αποφύγει τις κυρώσεις.
Για χρόνια, η Ισλαμική Δημοκρατία αντιμετωπίζει τις αμερικανικές προσπάθειες να την απομονώσει και να λιμοκτονήσει την οικονομία της, κατασκευάζοντας ένα παράλληλο σύμπαν εικονικών εταιρειών και ξένων τραπεζών - συμπεριλαμβανομένων μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με έδρα την Ευρώπη και τις ΗΠΑ - που χρησιμοποιούν οι ιρανικές εταιρείες για να παρακάμπτουν τους διεθνείς ελέγχους και να διεξάγουν επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
Καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει αυξανόμενη διεθνή απομόνωση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, το Ιράν, το οποίο ήδη προμηθεύει τη Μόσχα με όπλα, προσφέρθηκε να μοιραστεί την τεχνογνωσία του στην τέχνη της αποφυγής κυρώσεων, λένε δυτικοί διπλωμάτες.
Μια σειρά πρόσφατων συναντήσεων μεταξύ ανώτερων Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ιρανικής κεντρικής τράπεζας Ali Salehabadi και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Ali Fekri, αφορούσε τη δημιουργία των βάσεων για αυτή τη συνεργασία, υποστηρίζουν οι διπλωμάτες.

Τα διδάγματα του Ιράν

Αν η Μόσχα καταφέρει να αντιγράψει το ιρανικό σύστημα, θα μπορούσε να ελπίζει ότι θα αμβλύνει τις επιπτώσεις πολλών από τις κυρώσεις που αντιμετωπίζει, ιδίως στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της.
Ένα τέτοιο σύστημα θα έδινε στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin πολύ μεγαλύτερη ευελιξία -και χρόνο- για να συνεχίσει να διεξάγει τον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας, διατηρώντας τα έσοδα από το πετρέλαιο σε ροή.
"Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να αλλάξει τη ρωσική ψυχοσύνθεση θα πρέπει να καταλάβει ότι η παράλυση των ρωσο-ιρανικών οικονομικών δυνατοτήτων είναι απαραίτητη", δήλωσε ένας από τους δυτικούς αξιωματούχους.
Οι διπλωμάτες που εξέδωσαν την προειδοποίηση για τις τεχνικές αποφυγής των κυρώσεων σημείωσαν επίσης ότι δυτικές τράπεζες, όπως η γερμανική Commerzbank και η Deutsche Bank, καθώς και η Citigroup στις ΗΠΑ, έπαιξαν ρόλο στο να βοηθήσουν το Ιράν να συνεχίσει να αποκομίζει έσοδα από εξαγωγές μέσω υπόγειων συναλλαγών.
Ο κίνδυνος είναι ότι οι ίδιες δυτικές τράπεζες - είτε ηθελημένα είτε αθέλητα - θα μπορούσαν να παρασυρθούν στο ίδιο στυλ συναλλαγών από τη Ρωσία.

Κασπίας... σύντροφοι

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Τεχεράνη και η Μόσχα διεξήγαγαν συνομιλίες σχετικά με τη χρήση του Ιράν ως κερκόπορτα για το ρωσικό πετρέλαιο μόλις η Τεχεράνη και οι παγκόσμιες δυνάμεις επέστρεφαν σε μια πυρηνική συμφωνία, βάσει της οποίας η Ισλαμική Δημοκρατία θα περιορίσει το ατομικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων.
Αλλά εν μέσω της βίαιης καταστολής του ιρανικού καθεστώτος κατά των διαδηλωτών τις τελευταίες εβδομάδες και του αυξανόμενου σκεπτικισμού για την ανανέωση της συμφωνίας στην Ουάσινγκτον, η πιθανότητα μιας αλλαγής έχει εξασθενίσει.
Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν, οι οποίες συνεργάστηκαν στη Συρία για να υποστηρίξουν το καθεστώς του Bashar al-Assad στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας αυτής, έχουν ενταθεί ωστόσο σε άλλα μέτωπα.
Το Ιράν έχει γίνει σημαντικός προμηθευτής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών "καμικάζι" που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία, για παράδειγμα.
Εν τω μεταξύ, η Τεχεράνη ζήτησε από το Κρεμλίνο βοήθεια για την προώθηση του πυρηνικού της προγράμματος, όπως ανέφερε το CNN την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενο τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Το Ιράν έχει δεκαετίες εμπειρίας στο να βρίσκει τρόπους να αποφεύγει τις αμερικανικές κυρώσεις, αλλά έκανε ιδιαίτερα βήματα από το 2018 μετά την αποχώρηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump από την πυρηνική συμφωνία και την εκ νέου επιβολή περιορισμών.
Ο Trump υποστήριξε ότι η συμφωνία με το Ιράν ήταν ανεπαρκής για να εμποδίσει την Τεχεράνη να κατασκευάσει βόμβα.
Οι ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής τη Γερμανία και τη Γαλλία, διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση των ΗΠΑ, αλλά ήταν ανίσχυρες να τη σταματήσουν.
Ακόμη και πριν από την κίνηση του Trump, ωστόσο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες και εταιρείες ήταν απρόθυμες να επανασυνδεθούν με το Ιράν, επειδή πολλές αμερικανικές κυρώσεις παρέμεναν σε ισχύ και οι περισσότερες εταιρείες εκτιμούσαν ότι ο κίνδυνος νομικής έκθεσης των ΗΠΑ ήταν πολύ υψηλός.

Η λύση του Ιράν ήταν να βγει στην παρανομία

Μια δέσμη πρόσφατων δεδομένων συναλλαγών που εξέτασε το POLITICO μεταξύ ιρανικών οίκων εκκαθάρισης και εταιρειών-βιτρίνες που έχουν εγγραφεί στο εξωτερικό και ελέγχονται από το καθεστώς υποδηλώνει ότι ο όγκος των συναλλαγών που διακινούνται από το δίκτυο για την αποφυγή κυρώσεων ανέρχεται τουλάχιστον σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Τα δεδομένα, τα οποία επικυρώθηκαν από δυτικούς αξιωματούχους, υπογραμμίζουν τον βαθμό στον οποίο το Ιράν κατάφερε να παρακάμψει τη λεγόμενη "εκστρατεία μέγιστης πίεσης" που ξεκίνησε η Ουάσινγκτον το 2018.
"Αυτό εξηγεί πώς το Ιράν κέρδισε την εκστρατεία μέγιστης πίεσης", δήλωσε ένας από τους δυτικούς αξιωματούχους.
Μπορεί επίσης να εξηγεί γιατί το Ιράν, παρά τις σημαντικές παραχωρήσεις της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, αντιστάθηκε στην εκ νέου συμμετοχή στην πυρηνική συμφωνία.
Οι συνομιλίες έφθασαν σε αδιέξοδο ακόμη και πριν από την πρόσφατη έξαρση των διαδηλώσεων στο Ιράν.
Ενώ οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν επιβαρύνει την οικονομική παραγωγή του Ιράν, το σκιώδες οικονομικό δίκτυο της Τεχεράνης έχει εξασφαλίσει ότι η οικονομία συνεχίζει να λειτουργεί, αν όχι με όλους τους κλάδους, τότε με ρυθμό που την κρατάει σε κίνηση, εξασφαλίζοντας παράλληλα τα προνόμια της ελίτ.
Αν και ο πληθωρισμός και η ανεργία στο Ιράν είναι υψηλά - παράγοντες που έχουν συμβάλει στην αναταραχή - η οικονομία του έχει πρόσφατα δείξει σημάδια ζωής, αναπτύσσοντας περισσότερο από 4% μόνο κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Ενώ οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν έχουν μειωθεί περίπου στο μισό υπό τις κυρώσεις σε περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, έχει καταφέρει να διατηρήσει εύρωστο εμπόριο σε άλλους τομείς, όπως τα πετροχημικά και τα μέταλλα.
Με περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, το εξωτερικό εμπόριο του Ιράν έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τότε που οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου τις κυρώσεις.
Παρά την πτώση των ποσοτήτων πετρελαίου, η χώρα επωφελήθηκε πρόσφατα από την άνοδο των τιμών, με τα έσοδα από τις εξαγωγές να υπερδιπλασιάζονται πέρυσι σε περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό που οδηγεί την ανάκαμψη του πετρελαίου του Ιράν, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι οι "έμμεσες εξαγωγές προς την Κίνα".
Το ιρανικό πετρέλαιο είναι ελκυστικό για την Κίνα, κυρίως επειδή είναι σχετικά φθηνό.
Ο παράνομος χαρακτήρας του ιρανικού αργού που υπόκειται σε κυρώσεις σημαίνει ότι πωλείται με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τις τιμές της αγοράς.

Οι οικονομικοί "αντιπρόσωποι"

Εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι το μυστικό δίκτυο των εταιρειών βιτρίνας του Ιράν.
Το ίδιο το πετρέλαιο είναι αρκετά εύκολο να παραδοθεί κάτω από το ραντάρ, χρησιμοποιώντας μεταφορές από πλοίο σε πλοίο σε ανοιχτή θάλασσα και στη συνέχεια αναμειγνύοντάς το σε ξένα λιμάνια με άλλο αργό πετρέλαιο για να συγκαλύψει την προέλευσή του.
Η μεγαλύτερη δυσκολία για το Ιράν είναι να πληρωθεί για τις πωλήσεις αυτές χωρίς να ενεργοποιήσει κόκκινες σημαίες στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο από ρυθμιστική άποψη κυριαρχείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αντί να πωλείται το πετρέλαιο απευθείας στον τελικό αγοραστή, πωλείται μέσω εταιρειών βιτρίνας, συχνά σε άλλες εταιρείες βιτρίνας.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στα μέλη ενός κυκλώματος λαθρεμπορίου πετρελαίου που περιγράφουν ως υποστηριζόμενο από το Ιράν και το οποίο η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι διοχέτευε χρήματα στη Χεζμπολάχ, την τρομοκρατική οργάνωση με έδρα το Λίβανο που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη.
"Τα άτομα που διευθύνουν αυτό το παράνομο δίκτυο χρησιμοποιούν έναν ιστό από εταιρείες-βιτρίνες και δόλιες τακτικές, συμπεριλαμβανομένης της παραποίησης εγγράφων, για να συσκοτίσουν την προέλευση του ιρανικού πετρελαίου, να το πουλήσουν στη διεθνή αγορά και να αποφύγουν τις κυρώσεις", ανέφερε ο Brian Nelson, ανώτερος υπάλληλος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών που συμμετέχει στην έρευνα.
Η δυνατότητα αθόρυβης χρηματοδότησης της τρομοκρατίας είναι μόνο ένα από τα μυριάδες οφέλη που αντλεί το Ιράν από το υπόγειο χρηματοπιστωτικό του σύστημα.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι παρέχει στην ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας πρόσβαση σε σκληρό ξένο νόμισμα χωρίς να εισέλθει ούτε ένα δολάριο στο τραπεζικό σύστημα του Ιράν.
Αν και τα περισσότερα κεφάλαια που παράγονται μέσω του δικτύου παραμένουν στο εξωτερικό, οι τοπικές εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν τα έσοδα που παράγουν εκεί ως εγγύηση στο εσωτερικό.
Το κρυφό χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ιράν βασίζεται σε αυτό που είναι γνωστό στη χώρα ως "ανταλλακτήρια χρήματος".
Οι οργανισμοί αυτοί, οι οποίοι είναι δεκάδες, είναι κέντρα εκκαθάρισης με έδρα το Ιράν που διαχειρίζονται ένα δίκτυο εικονικών εταιρειών στο εξωτερικό, συνήθως εγγεγραμμένων στην Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία.
Οι οίκοι βρίσκονται υπό τη στενή εποπτεία του καθεστώτος.
Εάν μια ιρανική εταιρεία πρέπει να πραγματοποιήσει μια συναλλαγή στο εξωτερικό που απαγορεύεται από τις κυρώσεις, η τοπική τράπεζά της μπορεί να απευθυνθεί σε έναν από τους οίκους για να φιλτράρει την πληρωμή μέσω ενός λαβύρινθου εικονικών εταιρειών, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό της πραγματικής προέλευσης, λένε δυτικοί διπλωμάτες.

Προπέτασμα καπνού των κυρώσεων

Μια λιγότερο γνωστή πτυχή αυτού του υπόγειου εμπορίου είναι ο κεντρικός ρόλος που διαδραματίζουν οι μεγάλες δυτικές τράπεζες.
Πολλές από τις συναλλαγές, οι οποίες αφορούν τα πάντα, από πετρέλαιο μέχρι παλιοσίδερα, εκφράζονται είτε σε ευρώ είτε σε δολάρια.
Αυτό σημαίνει ότι ο διακανονισμός, το τελικό βήμα της συναλλαγής, απαιτεί τη συμμετοχή μιας ευρωπαϊκής ή αμερικανικής τράπεζας, ανάλογα με το νόμισμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ιρανικών ανταλλακτηρίων που εξέτασε το POLITICO, μεγάλες τράπεζες με έδρα την ΕΕ, όπως η γερμανική Commerzbank και η Deutsche Bank, καθώς και αμερικανικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Citigroup, έχουν χρησιμοποιηθεί από το Ιράν για τον διακανονισμό αυτών των συναλλαγών.
Σύμφωνα με τους αμερικανικούς κανόνες περί κυρώσεων, οι εγχώριες τράπεζες και οι ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ απαγορεύεται να διενεργούν σχεδόν όλες τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές που αφορούν το Ιράν.
Οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι τα συναλλαγματικά δεδομένα έδειξαν ότι τα παράνομα έσοδα από τις ιρανικές εξαγωγές διακινούνται μέσω του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι τράπεζες γνώριζαν ότι οι συναλλαγές αυτές αποτελούσαν μέρος του σχεδίου της Τεχεράνης για να διατηρήσει τα έσοδα από το πετρέλαιο σε ροή.
Εάν οι εταιρείες βιτρίνας που κατονομάζονται στις συναλλαγές δεν έχουν οριστεί συγκεκριμένα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι τράπεζες συχνά αποτυγχάνουν να εντοπίσουν την ύποπτη δραστηριότητα.
Παρόλο που οι τράπεζες έχουν αυστηρές απαιτήσεις δέουσας επιμέλειας για τον εντοπισμό της προέλευσης των κεφαλαίων, οι Ιρανοί έχουν γίνει μάστορες στο να κρύβουν από πού προέρχονται τα μετρητά.
Τίποτα στα δεδομένα εκκαθάρισης δεν αποκαλύπτει σύνδεση με το Ιράν.
Οι εν λόγω συναλλαγές αφορούν συχνά την ίδια ομάδα εταιρειών και τραπεζών, με έδρα την Κίνα, την Τουρκία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σιγκαπούρη και την Ινδία, και η αξία τους κυμαίνεται από μερικές χιλιάδες δολάρια έως εκατομμύρια.
Η μερίδα του λέοντος των συναλλαγών περνά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσαν οι διπλωμάτες.
Η εγγύτητα των ΗΑΕ με το Ιράν και το ελαφρύ ρυθμιστικό περιβάλλον τα καθιστούν ελκυστικό μέρος για την Τεχεράνη για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων, είπαν.
Τα ίδια αυτά χαρακτηριστικά έχουν επίσης βάλει τη χώρα στο στόχαστρο των Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Τις επόμενες ημέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να τοποθετήσει τα ΗΑΕ στον κατάλογό της με τις χώρες "υψηλού κινδύνου" όσον αφορά το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Μία από τις εταιρείες που εμφανίζεται συχνά στα αρχεία των συναλλαγών είναι η Hua Gong HK Trading, εγγεγραμμένη στο Χονγκ Κονγκ.
Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2018, λίγο αφότου οι ΗΠΑ άρχισαν να επαναφέρουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν.
Δυτικοί διπλωμάτες λένε ότι η εταιρεία είναι εταιρεία βιτρίνα που λειτουργεί από την Tahayyori Guarantee Society, έναν από τους μεγαλύτερους οίκους ανταλλαγής του Ιράν.
Οι συναλλαγές της Hua Gong κατά το περασμένο έτος που εξετάστηκαν από το POLITICO πέρασαν τόσο από την Deutsche Bank όσο και από τη Citibank μέσω κινεζικών τραπεζών.
Οι αποδέκτες των κεφαλαίων που μετέφερε περιλάμβαναν επιχειρήσεις στο Χονγκ Κονγκ, την Ιταλία και τη Σιγκαπούρη.
Το POLITICO επικοινώνησε επίσης με τις δυτικές τράπεζες και ζήτησε τα στοιχεία των ιρανικών ανταλλακτηρίων.
Οι εν λόγω ευρωπαϊκές τράπεζες αρνήθηκαν να σχολιάσουν αν γνώριζαν ότι ιρανικές οντότητες βρίσκονταν πίσω από τις συναλλαγές που επισημάνθηκαν.

Δύσκολη η αστυνόμευση

Ωστόσο, στελέχη που βρίσκονται κοντά στις τράπεζες λένε κατ' ιδίαν ότι η αστυνόμευση είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει.
Οι τράπεζες έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών για να εντοπίζουν ύποπτες συναλλαγές και έχουν προσλάβει στρατιές ειδικών σε θέματα οικονομικού εγκλήματος.
Παρόλα αυτά, οι Ιρανοί είναι συχνά ένα βήμα μπροστά τους.
"Είναι δύσκολο να ξέρουμε πότε μας καταχρώνται", παραδέχτηκε στέλεχος μιας από τις τράπεζες.
"Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό επαγγελματικά γνωρίζουν τις δικαιοδοσίες που δεν συνεργάζονται με τις αμερικανικές αρχές, οπότε υπάρχει ρυθμιστικό αρμπιτράζ και εδώ".
Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι συγκεκριμένες συναλλαγές που εξετάστηκαν από το POLITICO μπορεί να παραβίασαν τις αμερικανικές κυρώσεις.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δεν σχολίασε τις συγκεκριμένες τράπεζες που επικαλείται το POLITICO, αλλά δήλωσε ότι η αρχή έχει μακρύ ιστορικό στενής παρακολούθησης της συμμόρφωσης με τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν και της Ρωσίας και θα συνεχίσει να το πράττει, μεταξύ άλλων όταν πρόκειται για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων έχει στοιχίσει εξαιρετικά ακριβά στις ευρωπαϊκές τράπεζες στο παρελθόν.
Το 2014, για παράδειγμα, η γαλλική BNP τιμωρήθηκε με πρόστιμο 8,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων επειδή παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν και άλλων χωρών.
Η ΕΕ ήρε τις περισσότερες οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, την οποία οι ευρωπαϊκές δυνάμεις συνεχίζουν να τηρούν.
Παρ' όλα αυτά, ως επί το πλείστον, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αποφύγει την έκθεση στις αμερικανικές κυρώσεις.
Ενώ οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη είναι υπεύθυνες για την εποπτεία των τραπεζών τους, εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως διαχειριστή του κοινού νομίσματος να αστυνομεύει τις συναλλαγές σε ευρώ που διακινούνται μέσω του συστήματος διακανονισμού της, γνωστού ως TARGET2.
Οι επικριτές κατηγορούν την κεντρική τράπεζα ότι κάνει τα στραβά μάτια στην κατάχρηση του συστήματος διακανονισμού της.
Ερωτηθείς από το POLITICO για το πώς η ΕΚΤ αστυνομεύει το δίκτυο διακανονισμού της και αν η τράπεζα γνώριζε παράνομες δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκονται ιρανικές εταιρείες βιτρίνας και τράπεζες της ευρωζώνης, ένας εκπρόσωπος δήλωσε: "Η ΕΚΤ επιβάλλει τις κυρώσεις της ΕΕ και όχι τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από δικαιοδοσίες εκτός ΕΕ.
Όσον αφορά τις κυρώσεις της ΕΕ, η ΕΚΤ διασφαλίζει ότι το TARGET2 δεν διακανονίζει συναλλαγές που εμπίπτουν στις κυρώσεις".
Ωστόσο, ακόμη και αν η ανάληψη χρηματοοικονομικών συναλλαγών με ιρανικά συμφέροντα δεν αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες απαιτούν από τις τράπεζες να διενεργούν ενδελεχείς ελέγχους για την ταυτότητα των πελατών τους, ένα πρότυπο που ονομάζεται "γνωρίζεις τον πελάτη σου".
Οι ελλείψεις της ΕΕ από την άποψη αυτή είναι εμφανείς εδώ και χρόνια.
Τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, η οποία συντονίζει τη ρύθμιση στον τομέα, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι σε ολόκληρη την περιοχή "πρέπει να κάνουν περισσότερα" για την καταπολέμηση της παράνομης δραστηριότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης.
Μέχρι να συμβεί αυτό, λένε δυτικοί διπλωμάτες, το Ιράν θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις χρηματοπιστωτικές υποδομές της Ευρώπης χωρίς να φοβάται τον εντοπισμό, ένα παράδειγμα που, όπως λένε, η Ρωσία είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης