Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Αναζητά... εξωτερική πολιτική ο Rishi Sunak

Μ. Βρετανία: Αναζητά... εξωτερική πολιτική ο Rishi Sunak

Ο Sunak επιδίωξε διμερή συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο αυτή την εβδομάδα

Ο Rishi Sunak ξέρει ότι θέλει φίλους στην παγκόσμια σκηνή.

Αλλά για να αποκτήσει μερικούς, θα πρέπει να εξηγήσει τι είδους φιλία προσφέρει.
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα φτάσει στο Μπαλί της Ινδονησίας για τη σύνοδο κορυφής της G20 το απόγευμα της Δευτέρας, όπου οι παρατηρητές αναμένουν ότι θα θέσει τα πρώτα σημάδια της εξωτερικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου υπό την ηγεσία του, σύμφωνα με ανάλυση του Politico.
Μετά τη μαχητική, απρόβλεπτη φήμη των προκατόχων του, το πρώτο καθήκον του Sunak είναι να άρει την παρακαταθήκη των Borris Johnson και Liz Truss και να αποκαταστήσει τη φήμη αξιοπιστίας της Βρετανίας.
Μια από τις πρώτες του πράξεις από την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν να αποκαλέσει φίλο τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron - μια σκόπιμη αντίθεση με την κάποτε άρνηση της Truss να το κάνει, η οποία προκάλεσε πραγματική ανησυχία στις τάξεις της βρετανικής διπλωματίας.
Ο Sunak επιδίωξε διμερή συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο αυτή την εβδομάδα, μια συνάντηση που χαρακτηρίστηκε "πολύ θερμή" από έναν αξιωματούχο του Νο 10.
Αυτό διακρίνει επίσης τον νέο πρωθυπουργό από τον Johnson, ο οποίος είχε μια δύσκολη σχέση με τον Macron.
Αλλά πέρα από τα θερμά λόγια του Sunak για έναν από τους παλαιότερους συμμάχους της Βρετανίας, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού γνωρίζουν πολύ καλά ότι πέρα από τα ανοίγματα, δεν έχει όραμα για τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου διεθνώς.
Σε αντίθεση με τους Johnson και Truss, οι οποίοι ήταν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πριν εισέλθουν στο Νο 10 της Downing Street, ο Sunak ανέβηκε στην εξουσία μετά από μια επταετή κοινοβουλευτική καριέρα που καθορίστηκε από τα δύο χρόνια που ήταν καγκελάριος επιβλέποντας την οικονομική απάντηση στον κοροναϊό.
Είναι φυσικό λοιπόν ότι καθώς αρχίζουν να διαμορφώνουν τις πολιτικές του προτεραιότητες, οι σύμβουλοι του Sunak λένε ότι επιδιώκουν να παίξουν με τα δυνατά του σημεία στα οικονομικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης