Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ryabkov (Ρώσος υφυπ. Εξωτερικών): Έτοιμοι για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, χωρίς προαπαιτούμενα

Ryabkov (Ρώσος υφυπ. Εξωτερικών): Έτοιμοι για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, χωρίς προαπαιτούμενα
Ο Ryabkov είπε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκίνησαν τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους διακόπηκαν εξαιτίας του Κιέβου

Η Μόσχα είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο χωρίς προαπαιτούμενα, όπως δήλωσε την Παρασκευή (11/11/2022) ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω τη θέση, ότι δηλαδή είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, χωρίς προϋποθέσεις.
Ήμασταν έτοιμοι για αυτό πριν», είπε ο Sergey Ryabkov σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, ρωτώντας αν η Ρωσία άλλαξε τη στάση της στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία.
Ο Ryabkov είπε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκίνησαν τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους διακόπηκαν εξαιτίας του Κιέβου.
«Μπορώ οπωσδήποτε να εκφράσω την άποψή μου ότι εάν το Κίεβο διαταχθεί (να το πράξει) από τις κυριότερες πρωτεύουσες, τότε πιθανότατα θα αυξηθούν οι πιθανότητες ενός τέτοιου διαλόγου», πρότεινε.
Ερωτηθείς πότε θα φτάσει στη Ρωσία η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Μόσχα, Lynne Tracy, ο Ryabkov σημείωσε ότι έπρεπε πρώτα να εγκριθεί από το Κογκρέσο πριν καταλάβει τη θέση της και ότι η διαδικασία μπορεί να παραταθεί μετά τις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές.

Τα πυρηνικά

Όσον αφορά τις διασταυρούμενες επιθεωρήσεις στο πλαίσιο των συμφωνιών της Συνθήκης για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (START), που υπεγράφη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Ryabkov είπε ότι μια συνεδρίαση της κοινής συμβουλευτικής επιτροπής αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Κάιρο στα τέλη Νοεμβρίου.Ανέφερε ότι η επανέναρξη των επιθεωρήσεων θα είναι στην ημερήσια διάταξη, μεταξύ άλλων θεμάτων, στη συνάντηση, με τη Μόσχα επίσης να ανησυχεί για το μεγάλο πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ που δεν εμπίπτει στους όρους της συνθήκης.
«Οι Αμερικανοί έχουν de facto στη διάθεσή τους έναν σημαντικό αριθμό στρατηγικών αεροσκαφών συγκεκριμένα βαρέα βομβαρδιστικά και εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων υποβρυχίων», είπε, προσθέτοντας ότι αυτά δεν ταιριάζουν στις απαιτήσεις της συνθήκης.
«Αυτό είναι το πρόβλημα. Υπάρχουν πολλά άλλα ερωτήματα, πιο τεχνικά», συνέχισε.
Η συνθήκη START I υπογράφηκε το 1991 μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ σε μια εποχή που και οι δύο πλευρές διέθεταν χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές.
Τέθηκε σε ισχύ το 1994.
Το 2010, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama και ο Ρώσος τότε ομόλογός του Dmitry Medvedev υπέγραψαν μια διάδοχη συμφωνία, τη Νέα START, που όριζε όριο όχι περισσότερο από 1.550 αναπτυγμένες κεφαλές και 700 πυραύλους.
Περιλάμβανε επίσης διασταυρούμενες επιθεωρήσεις για την επαλήθευση της συμμόρφωσης με τη συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης