Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση Biden - Xi, G20: Ταϊβάν, Ουκρανία, Βόρεια Κορέα στην ατζέντα - Biden (ASEAN): Δεν θέλουμε σύγκρουση με Κίνα

Συνάντηση Biden - Xi, G20: Ταϊβάν, Ουκρανία, Βόρεια Κορέα στην ατζέντα - Biden (ASEAN): Δεν θέλουμε σύγκρουση με Κίνα
Οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα θα παραμείνουν ανοικτοί, δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος
Σχετικά Άρθρα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden θα συναντήσει τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping διά ζώσης την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, με τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την Ταϊβάν, τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων, ωστόσο ο πρόεδρος Biden καταστά σαφές ότι δεν θέλει οι ΗΠΑ να συγκρουστούν με την Κίνα.
Η πολυαναμενόμενη συνάντηση με φυσική παρουσία έρχεται την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χώρων έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.
Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο Μπαλί της Ινδονησίας, ενόψει της ετήσιας συνόδου των ηγετών της Ομάδας των 20 (G20).
Ο Biden προσέρχεται στη συνάντηση στον απόηχο μιας μεγάλης νίκης στο εσωτερικό της χώρας του, με τους Δημοκρατικούς να διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ ο Xi εξασφάλισε τον περασμένο μήνα μια ιστορική, τρίτη θητεία στην ηγεσία της Κίνας.
Αυτό που θέλει να καταστήσει σαφές, όπως είπε αναχωρώντας από την Ινδονησία, πως οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σε καμία περίπτωση την σύγκρουση με την Κίνα.
«Ο πρόεδρος βλέπει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε έναν σκληρό ανταγωνισμό, αλλά αυτός ο ανταγωνισμός δεν πρέπει να μετατραπεί σε σύγκρουση ή αντιπαράθεση», είπε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan στους δημοσιογράφους.
«Χρειάζεται υπεύθυνη διαχείριση... και υπάρχουν επίσης τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε».


Κλειδί η γνωριμία των ηγετών

«Το ξέρω ότι πηγαίνω ενισχυμένος αλλά δεν το χρειάζομαι αυτό» τόνισε νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος.
Γνωρίζω τον Xi Jinping, έχω περάσει μαζί του περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι με οποιοδήποτε άλλο παγκόσμιο ηγέτη», δήλωσε ο Biden σε δημοσιογράφους στην Καμπότζη, αφού έγιναν γνωστές οι εξελίξεις για την αμερικανική Γερουσία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, που πραγματοποιεί σειρά ταξιδιών με στάσεις στη διεθνή διάσκεψη για το Κλίμα στην Αίγυπτο και τη συνεδρίαση της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και τη Σύνοδο Ανατολικής Ασίας στην Καμπότζη πριν από τη G20, ευελπιστεί να δημιουργήσει «τη βάση για μια σχέση» με την Κίνα και να διασφαλίσει ότι υπάρχουν κανόνες που θα λειτουργούν δεσμευτικά για τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Biden δήλωσε πρόσφατα πως δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε θεμελιώδεις παραχωρήσεις όταν συναντήσει τον Xi και ότι επιθυμεί και οι δυο τους να ορίσουν τις «κόκκινες γραμμές» τους και να επιλύσουν σημεία σύγκρουσης.

Όχι αποτελέσματα, αλλά σταθεροποίηση σχέσης

Από τη συνάντηση είναι απίθανο να προκύψουν απτά αποτελέσματα και δεν αναμένεται κάποια κοινή δήλωση, όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει να σταθεροποιηθεί μια σχέση που έχει σημαδευτεί από αυξανόμενη ένταση τα τελευταία χρόνια αναφορικά με σειρά θεμάτων –από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν έως τη Νότια Σινική Θάλασσα, τις εμπορικές πρακτικές και τους αμερικανικούς περιορισμούς στην κινεζική τεχνολογία.
Ο Biden και ο Xi, που έχουν επικοινωνήσει πέντε φορές μέσω τηλεφώνου ή βιντεοσύνδεσης από τότε που ο Biden έγινε πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2021, είχαν την τελευταία διά ζώσης τους συνάντηση κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Obama.
«Αυτή η διά ζώσης συνάντησης αποτελεί ευκαιρία για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και να αναζητηθούν τρόποι διαχείρισης του ανταγωνισμού», σχολίασε η Bonnie Glazer, ειδικός σε θέματα που αφορούν την Ασία στο German Marshall Fund.
Οι δύο ηγέτες γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλον, έχοντας διανύσει μαζί σε ταξίδια πάνω από 17.000 μίλια (περίπου 27.300 χιλιόμετρα) και έχοντας περάσει 78 ώρες σε συναντήσεις, σύμφωνα με υπολογισμούς του Biden.
Ταξίδεψαν μαζί στις ΗΠΑ και την Κίνα το 2011 και το 2012 όταν και οι δύο ήταν αντιπρόεδροι των χωρών τους.

Biden προς ηγέτες χωρών της Ασίας: Οι αμερικανικοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα θα παραμείνουν ανοικτοί προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση.

Απευθυνόμενος στη Σύνοδο Ανατολικής Ασίας στην Καμπότζη, ο Biden δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ανταγωνιστούν την Κίνα και θα μιλήσουν ανοικτά για τις επιδόσεις της στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τόνισε την σημασία της ειρήνης στο Στενό της Ταϊβάν και της διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Ο Biden καταδίκασε επίσης τη «βίαιη και άδικη» εισβολή στην Ουκρανία και τις απειλές της Βόρειας Κορέας για πυραυλικές δοκιμές, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, και κάλεσε το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ να ακολουθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο συμφώνησε με την Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).
Σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο Biden δήλωσε στη σύνοδο ότι «οι ΗΠΑ θα ανταγωνιστούν με δυναμικό τρόπο….διατηρώντας ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας και διασφαλίζοντας ότι ο ανταγωνισμός δεν θα καταλήξει σε σύγκρουση», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση.

Φόρουμ της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες στο Μπαλί και στο φόρουμ της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στην Μπανγκόκ στα τέλη της εβδομάδας, καθώς επίσης οι δεσμεύσεις για το κλίμα, η επισιτιστική ασφάλεια και οι εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν, τη Νότια Σινική Θάλασσα και οι εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.
Δεκαοχτώ χώρες που αντιστοιχούν στο ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας συμμετείχαν στη σημερινή Σύνοδο Ανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρών-μελών της ASEAN, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Κίνας, της Ινδίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης