Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νομισματικός πόλεμος: Γεωπολιτικές εξελίξεις και πολιτικό ρίσκο θα κρίνουν τις ισοτιμίες δολαρίου και γιουάν

Νομισματικός πόλεμος: Γεωπολιτικές εξελίξεις και πολιτικό ρίσκο θα κρίνουν τις ισοτιμίες δολαρίου και γιουάν

Στο μικροσκόπιο των επενδυτών η κατάσταση στο Ουκρανικό αλλά και το εσωτερικό πολιτικό ρίσκο - Η πολιτική Zero Covid της Κίνας και η διάσωσης της κτηματαγοράς

Σχετικά Άρθρα

Με τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden να δηλώνει ότι στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής δεν είναι η ευθεία αντιπαράθεση με την Κίνα και την Kristallina Gerorgieva, την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να προειδοποιεί από το βήμα της Συνόδου της ομάδας των G20 για τις συνέπειες μιας ευρύτερης αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στο παγκόσμιο σύστημα, το ερώτημα με το οποίο οι αγορές θα αποτιμήσουν τα γεγονότα είναι το εξής: Πώς οι εξελίξεις εν πρώτοις σε γεωπολιτικό επίπεδο θα επηρεάσουν τις ισοτιμίες δολαρίου και γιουάν – και κατά συνέπεια των αμερικανικών και κινεζικών περιουσιακών στοιχείων.
Ποια θα είναι δηλαδή οι  συνέπειες στον αφανή νομισματικό πόλεμο ο οποίος διεξάγεται της τροπής των γεωπολιτικών εξελίξεων με επίκεντρο το Ουκρανικό, εξελίξεις που θα καθορίσουν τη μελλοντική μορφή αυτού που αποκαλείται παγκοσμιοποίηση.
Συμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg, τα κινεζικά και αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία θα αποτελέσουν τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος για τους επενδυτές όταν ανοίξουν οι αγορές σε Ασία-Ειρηνικό τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022.
Οι επενδυτές θα αναλύσουν το αποτέλεσμα της συνάντησης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden και του Κινέζου Xi Jinping στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των G20 στην Ινδονησία.
Το δολάριο, το οποίο την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε τη χειρότερη εβδομάδα του από τις πρώτες μέρες της πανδημίας του Covid, θα βρεθεί στο επίκεντρο μαζί με το γιουάν, πιθανό βαρόμετρο των εξελίξεων γύρω από την πολιτική Covid Zero της Κίνας και τη χειμαζόμενη κτηματαγορά
Οι αγορές συναλλάγματος ανοίγουν γύρω στις 5 π.μ. ώρα Σίδνεϊ.
Εν τω μεταξύ, η αγορά ομολόγων θα ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα (14/11) μετά την αργία της Παρασκευής.
SHANGHAI, CHINA - NOVEMBER 11: People walk on a pedestrian bridge which displays the numbers for the Shanghai Shenzhen stock indexes on November 11, 2022 in Shanghai, China. (Photo by Hugo Hu/Getty Images)
Οι πολιτικές εμπλοκές και επιμέτρηση του ρίσκου

Τα νέα κυβερνητικά σχέδια για τη διάσωση του προβληματικού τομέα ακινήτων της Κίνας θα βρεθουν στο μυαλό των επενδυτών ενώ στις ΗΠΑ απομένουν σημαντικες νομοθετικές πρωτοβουλίες με κορυφαία αυτή του ορίου στο χρέος για το οποιο η υποργεό Οικονομικών Jenet Yellen επισήμανε ότι μη επίλυση αυτής της εκκρεμότητας ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και πιστωτικό γεγονός – και πάντως πιο σίγουρα υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους εξιολόγησης.
Οι εξελίξεις παραμένουν ερώτημα καθώς η ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο παραμένει αμφίρροπή.
Το Δημοκρατικό Κόμμα θα διατηρήσει τον έλεγχο της Γερουσίας, αλλά το τοπίο στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να διεκρινισθεί τις επόμενες εβδομάδες με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων να βρισκεται σε εξέλιξη σε ορισμένες περιφέρειες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της περασμένης εβδομάδας.
Όσον αφορά το ανώτατο όριο χρέους, το οποίο πρόκειται να ξεπεραστεί κάποια στιγμή το 2023.
Η Janet Yellen επισήμανε ότι θα ήταν «Για να γίνει αυτό φέτος -- μια κίνηση που θα περιλάμβανε ψήφιση νομοθεσίας πριν από την ορκωμοσία του νέου Κογκρέσου».

Το βουνό.. του πληθωρισμού και η Fed

Η ανταπόκριση των βασικών υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Federal Reserve στην αποκλιμάκωση της ανόδου του δείκτη τιμών καταναλωτή της περασμένης εβδομάδας θα είναι κρίσιμη για την κατεύθυνση της αγοράς ευρύτερα, με τους Christopher Waller και Lael Brainard να αναμένετεται να τοποθετηχουν στις αρχές αυτής της εβδομάδας.
Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα και οι μετοχές εκτινάχθηκαν μετά την επιβράδυνση της ανόδου του πληθωρισμού που δημιούργησε την ελπίδα των επενδυτών ότι η Fed δεν θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια στο ύψους που αναμενόταν πριν, ενώ ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις πρώτες ημέρες του η πανδημία.
Οποιαοδήποτε αντίθετο σήμα από τους αξιωματούχους της Fed θα μπορούσε να προκαλέσει επανεξέταση αυτών των κινήσεων, αντιθέτως ένα θετικό νεύμα θα τους έκανε να διευρύνουν τις τοποθετήσεις τους στο δολάριο και σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.

Η κατάρρευση της αγοράς των cryptos

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε ένα πλαίσιο συνεχιζόμενης αβεβαιότητας στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, η οποία θα μπορούσε να κινδυνεύσει να διαχυθεί σε άλλες αγορές.
Οι αποκαλύψεις σχετικά με την κατάρρευση της αυτοκρατορίας FTX του Sam Bankman-Fried, η οποία την περασμένη εβδομάδα κήρυξε πτώχευση, συνεχίζουν να πλήττουν διάφορα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης και όσους εκτέθηκαν σε αυτά.

Αναδυόμενες αγορές – Τουρκία και τρομοκρατικό πλήγμα

Εν τω μεταξύ, τουρκικά περιουσιακά στοιχεία πρόκειται επίσης να βρεθούν στο επενδυτικό μικροσκόπιο μετά από μια βομβιστική επίθεση σε μια από τις δημοφιλείς τουριστικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης που σκότωσε τουλάχιστον έξι ανθρώπους και τραυμάτισε 53, υπογραμμίζοντας την απειλή αναβίωσης της τρομοκρατίας σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Μέσης Ανατολής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης