Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σλοβενία: Πρώτη γυναίκα πρόεδρος η Musar – Από την τηλεόραση στο... ανώτατο αξίωμα

Σλοβενία: Πρώτη γυναίκα πρόεδρος η  Musar – Από την τηλεόραση στο... ανώτατο αξίωμα
Η 54χρονη δικηγόρος Nataša Pirc Musar κέρδισε το 53,83% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των εκλογών

Η  Nataša Pirc Musar κέρδισε τον δεύτερο γύρο των σλοβενικών προεδρικών εκλογών την Κυριακή (13/11/2022) και θα γίνει η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους της Σλοβενίας, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά εκλογικά αποτελέσματα.
Η 54χρονη δικηγόρος κέρδισε το 53,83% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ενώ η αντίπαλός της, ο δεξιός πολιτικός και πρώην υπουργός Εξωτερικών Anže Logar, κέρδισε το 46,17%, σύμφωνα με τα στοιχεία της εκλογικής επιτροπής με βάση το 86,7% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί.
Η συμμετοχή ανήλθε στο 49,9% σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής.

Εθιμοτυπικός ρόλος

Αν και ο ρόλος είναι ως επί το πλείστον εθιμοτυπικός, ο πρόεδρος της χώρας είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων και διορίζει επίσης αρκετούς ανώτατους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.
Οι περισσότερες από τις υποψηφιότητες πρέπει να επιβεβαιωθούν από το κοινοβούλιο.
Η νέος πρόεδρος της Σλοβενίας, κράτους μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα αντικαταστήσει τον Borut Pahor που δραστηριοποιείται στην πολιτική εδώ και 30 χρόνια. Πρώην μοντέλο μόδας που υπηρέτησε δύο πενταετείς θητείες, ο Pahor αναφέρεται συχνά δημόσια ως "πρόεδρος" του Instagram για τη συχνή χρήση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
Η Musar, πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια που έγινε δικηγόρος με επιρροή, έκανε εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας.
Ο αντίπαλός της Logar, 46 ετών, είναι μέλος του δεξιού Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS).
Το σύνθημα της εκστρατείας του ήταν: «Ας εργαστούμε μαζί για το μέλλον».
Στις ομιλίες του είχε επικεντρωθεί στις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες και τη θρησκεία στην χώρα με πληθυσμό κυρίως Ρωμαιοκαθολικούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης