Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μακελειό με 8 νεκρούς στην Κωνσταντινούπολη - Η Τουρκία κατηγορεί τους Κούρδους - Καμία ανάμειξη λέει το ΡΚΚ

Μακελειό με 8 νεκρούς στην Κωνσταντινούπολη - Η Τουρκία κατηγορεί τους Κούρδους - Καμία ανάμειξη λέει το ΡΚΚ
Αιχμές Τουρκίας κατά της Ελλάδας
Σχετικά Άρθρα
(upd4) Αιχμές κατά της Ελλάδας εκτοξεύει η Τουρκία με αφορμή τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη -που άφησε πίσω της τουλάχιστον 6 νεκρούς και 81 τραυματίες- επαναφέροντας το αφήγημα περί υπόθαλψης τρομοκρατών από την Ελλάδα. Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Süleyman Soylu, ισχυρίζεται ότι η ύποπτη για την επίθεση θα διέφευγε στην Ελλάδα, εάν δεν είχε προηγηθεί η σύλληψη της.

«Η ύποπτη για την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη θα είχε διαφύγει στην Ελλάδα σήμερα (14/11/2022), εάν δεν είχε συλληφθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Άγκυρα κατηγορεί το ΡΚΚ, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ότι βρίσκεται πίσω από τη βομβιστική επίθεση που συντάραξε χθες Κυριακή 13/11 το κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά, που συνδέει την Ελλάδα με τρομοκρατικές επιθέσεις.
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η Τουρκία ισχυρίζεται πως στο Λαύριο λειτουργεί στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών.

Διαψεύδει το ΡΚΚ οποιαδήποτε ανάμειξη

Κάθε ανάμειξη με τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη διέψευσε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Σε ανακοίνωση του το ΡΚΚ αναφέρει πως δεν είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη που άφησε πίσω της τουλάχιστον 8 νεκρούς και 81 τραυματίες.
Μάλιστα οι τουρκικές αρχές υποστήριξαν ότι συνέλαβαν και τη δράστη της επίθεσης, μια γυναίκα συριακής καταγωγής.
Συνολικά έχουν γίνει 47 συλλήψεις.

Οι συλλήψεις

«Το πρόσωπο που τοποθέτησε τη βόμβα συνελήφθη.
Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη για την έκρηξη της βόμβας» υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών Suleyman Soylu, ο οποίος πάντως δεν διευκρίνισε εάν το πρόσωπο που συνελήφθη είναι άντρας ή γυναίκα.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Erdogan είχε αναφέρει πως δράστης ήταν μια γυναίκα.
Η βομβιστική αυτή επίθεση έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή δεδομένου ότι η Τουρκία είναι σε διαπραγματεύσεις με τη Σουηδία και την Φινλανδία σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών στο ΝΑΤΟ.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει απαιτήσει την έκδοση μελών του ΡΚΚ από τις αρχές των δύο αυτών κρατών - και κυρίως από τη Σουηδία - προκειμένου να συναινέσει στην ένταξη τους.

Soylu: Η διαταγή της επίθεσης

«Εκτιμάμε πως η διαταγή για την επίθεση δόθηκε από το Κομπάνι» υποστήριξε ο Soylu, αναφερόμενος στην πόλη όπου οι κουρδικές δυνάμεις κατάφεραν να εκδιώξουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους το 2015.
Σημειώνεται πως το Κομπάνι ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, των οποίων οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), σύμμαχοι του PKK, είναι η κύρια συνιστώσα.
Μέχρι στιγμής πάντως καμία οργάνωση δεν έχει λάβει την ευθύνη της επίθεσης.
Από τα βέλη του Soylu δεν ξέφυγαν ούτε οι ΗΠΑ. «Η Τουρκία δεν δέχεται τα συλλυπητήρια από τις ΗΠΑ για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη» είπε χαρακτηριστικά, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

Η απάντηση της Ελλάδας

Από την πλευρά της, η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ισχυρισμό της Τουρκίας περί υπόθαλψης τρομοκρατών. Ειδικότερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, υπογράμμισε πως η Ελλάδα προστατεύει καλά τα σύνορα της, ενώ τόνισε πως ουδέποτε θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφός της.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Η κυβέρνηση είναι σταθερά απέναντι σε κάθε τρομοκρατική πράξη, είναι απολύτως καταδικαστέες πράξεις όπως αυτές στην Κωνσταντινούπολη», ενώ συμπλήρωσε πως «η χώρα έχει ανοιχτό μέτωπο με κάθε έκφανση της τρομοκρατίας παντού στον κόσμο».

Το χρονικό

Η έκρηξη σημειώθηκε χθες Κυριακή 13/11 το απόγευμα έξω από κατάστημα στη διάσημη λεωφόρο Ιστικλάλ πέντε λεπτά από την πλατεία Ταξίμ.

 

Βίντεο περαστικών που κάνουν το γύρο του διαδικτύου καταγράφουν τη μεγάλη έκρηξη στη συνοικία Μπέγιογλου, την ώρα που ανυποψίαστοι πολίτες περπατούν στον πεζόδρομο και βλέπουν στο βάθος μια πύρινη μπάλα, οπότε ακολουθεί πανικός.
«Σήμερα (σ.σ. χθες Κυριακή 13/11), γύρω στις 15:20 (ώρα Ελλάδας), σημειώθηκε έκρηξη στην οδό Istiklal στην περιοχή Beyoğlu.
Στο σημείο έσπευσαν η αστυνομία, η υγειονομική υπηρεσία, η Πυροσβεστική και οι ομάδες AFAD.
Υπάρχουν θύματα και τραυματίες» ανέφερε τις πρώτες στιγμές μετά την επίθεση ο Ali Yerlikaya κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης.
Η πρόσβαση στον πεζόδρομο, που αποκλείστηκε μετά την επίθεση, επιτρέπεται ξανά από σήμερα 14/11 το πρωί.
turkey_attack.jpg

4444_1.jpg

 

666_2.jpg
Καθόταν στο παγκάκι

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας υποστήριξε ότι πίσω από την επίθεση είναι μια γυναίκα που κρατούσε μια τσάντα και η οποία είχε καθίσει για περίπου 45 λεπτά σε παγκάκι.
«Μια γυναίκα καθόταν σε παγκάκι για 40 ως 45 λεπτά και, ένα ή δυο λεπτά αργότερα, έγινε έκρηξη.
Όλα τα δεδομένα για αυτή τη γυναίκα τελούν υπό εξέταση.
Είτε αυτή η τσάντα είχε ωρολογιακό μηχανισμό, ή κάποιος την πυροδότησε εξ αποστάσεως» υποστήριξε ο Bekir Bozdag, ενώ για ύποπτη γυναίκα είχε μιλήσει και ο πρόεδρος Erdogan.
3_283.JPG
Γυναίκα καμικάζι

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Fuat Oktay.
«Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση λόγω της έκρηξης βόμβας που πυροδότησε μια δράστης που ήταν γυναίκα», δήλωσε ο Oktay σε δημοσιογράφους.
4_210.JPG
«Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο αφότου μια γυναίκα σηκώθηκε από ένα παγκάκι αφού καθόταν εκεί για περίπου 40-45 λεπτά.
Όλα τα δεδομένα για αυτήν τη γυναίκα αναλύονται τώρα.
Το όνομά της δεν είναι γνωστό ακόμα, αλλά είναι ύποπτη.
Ήταν μια τρομοκρατική επίθεση.
Η έρευνα θα αποκαλύψει ποια τρομοκρατική οργάνωση βρισκόταν πίσω από αυτήν», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι NTV.

 

Erdogan: Τρομοκρατική ενέργεια

Σε τρομοκρατική ενέργεια αποδίδει ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan την έκρηξη.
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για χυδαία επίθεση, είπε πως οι δράστες θα αποκαλυφθούν και θα τιμωρηθούν.
«Εύχομαι το έλεος του Θεού στα αδέρφια μας που έχασαν τη ζωή τους στη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην οδό Istiklal στις 16.20 σήμερα και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας.
Οι προσπάθειες ήττας της Τουρκίας και του τουρκικού έθνους μέσω της τρομοκρατίας δεν θα πετύχουν το στόχο τους και σήμερα και αύριο, όπως χθες.
Οι κρατικές αρχές συνεχίζουν να εργάζονται για την αποκάλυψη των δραστών αυτής της προδοτικής επίθεσης», δήλωσε ο Erdogan και πρόσθεσε
«Ενημερωθήκαμε ότι υπήρξαν 6 θάνατοι εκ των οποίων οι τέσσερις στο σημείο και οι δύο στο νοσοκομείο.
Αλλά τα στοιχεία αυτά μπορεί να αλλάξουν.
Ας είναι σίγουροι ότι οι δράστες του περιστατικού θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει».
Έκρηξη στη Κωνσταντινούπολη: Ποια είναι η γυναίκα που αναζητούν οι τουρκικές αρχές

 Εμπλοκή με Σουηδία, Φινλανδία

Το περιστατικό αυτό ήρθε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή δεδομένου ότι η Τουρκία απειλεί με βέτο την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ λόγω της «ανεκτικής» στάσης που τηρούν απέναντι στους Κούρδους της Τουρκίας (ΡΚΚ) και της Συρίας (YPG), οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.
Η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε την έκδοση μελών της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης από τις σουηδικές αρχές σε μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη τον Ιούνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο, οι τουρκικές αρχές κατηγορήθηκαν από την τουρκική αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον μαχητών του PKK.

pooli_b.jpg
Μητσοτάκης: Είμαστε συγκλονισμένοι

Τα συλλυπητήρια του στον Τούρκο πρόεδρο Tayyip Erdogan εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή 13/11/2022.
«Συγκλονισμένοι και λυπημένοι από την είδηση της αποτρόπαιης επίθεσης στην Τουρκία.
Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, στον Πρόεδρο Erdogan και στον τουρκικό λαό.
Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης στο Twitter.
555_2.jpg
Τουρκία: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων – Γυναίκα καμικάζι πίσω από την επίθεση

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Καταδίκη της επίθεσης και συλληπητήρια

Αναφορικά με την έκρηξη που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, το ελληνικό γενικό προξενείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τοπικές αρχές, γίνεται γνωστό με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.
Επίσης, τονίζει πως η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία και «εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην τουρκική κυβέρνηση και στον τουρκικό λαό».
777_1.jpg
000_4.jpg
Το ΝΑΤΟ αλληλέγγυο

«Σοκαριστικές εικόνες από την Κωνσταντινούπολη.
Οι σκέψεις μου και τα θερμά μου συλλυπητήρια σε όλους όσοι επλήγησαν και στον τουρκικό λαό» αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Προσθέτει ότι «το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο με τη σύμμαχό μας Τουρκία».

Michel: Φρικτά νέα από την Κωνσταντινούπολη

Τα συλλυπητήριά του για όσους έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη στην Ιστικλάλ, στην Κωνσταντινούπολη, εκφράζει με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
«Φρικτά νέα από την Κωνσταντινούπολη απόψε» σημειώνει , προσθέτοντας ότι « όλες μας οι σκέψεις είναι με εκείνους που ανταποκρίνονται αυτή τη στιγμή και τον λαό της Τουρκίας σε αυτήν την πολύ οδυνηρή στιγμή» .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης