Τελευταία Νέα
Διεθνή

OPEC: Νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τη ζήτηση πετρελαίου το 2022, στα 2,55 εκατ. βαρέλια την ημέρα

OPEC: Νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τη ζήτηση πετρελαίου το 2022, στα 2,55 εκατ. βαρέλια την ημέρα
Η ζήτηση πετρελαίου το 2022 θα αυξηθεί κατά 2,55 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd)
Σε μείωση των εκτιμήσεών του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2022 προχώρησε ο OPEC, για πέμπτη φορά από τον Απρίλιο 2022 και περιόρισε επίσης το ποσοστό του επόμενου έτους, επικαλούμενος τις αυξανόμενες οικονομικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων.
Η ζήτηση πετρελαίου το 2022 θα αυξηθεί κατά 2,55 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) ή 2,6%, ανέφερε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) σε μηνιαία έκθεσή του, μειωμένη κατά 100.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψη.
"Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια περίοδο σημαντικής αβεβαιότητας και αυξανόμενων προκλήσεων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022", ανέφερε ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.

Οι κίνδυνοι

"Οι καθοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τον υψηλό πληθωρισμό, τη νομισματική σύσφιξη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους σε πολλές περιοχές, τη σύσφιξη των αγορών εργασίας και τους συνεχιζόμενους περιορισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού".
Η έκθεση αυτή είναι η τελευταία πριν ο OPEC και οι σύμμαχοί του, γνωστοί από κοινού ως OPEC+, συναντηθούν στις 4 Δεκεμβρίου για να καθορίσουν την πολιτική τους.
Η ομάδα, η οποία μείωσε πρόσφατα τους στόχους παραγωγής, θα παραμείνει προσεκτική, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.
Το επόμενο έτος, ο OPEC αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,24 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, επίσης 100.000 βαρέλια ημερησίως χαμηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις.
Παρά τον σχολιασμό των αυξανόμενων προκλήσεων, ο OPEC  άφησε σταθερές τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη του 2022 και του 2023 και δήλωσε ότι, ενώ οι κίνδυνοι είναι στραμμένοι προς τα κάτω, υπάρχουν επίσης ανοδικές δυνατότητες.
"Αυτό μπορεί να προέλθει από διάφορες πηγές.
Κυρίως, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να επηρεαστεί θετικά από τυχόν επίλυση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ανατολική Ευρώπη, επιτρέποντας λιγότερο γερακιώδεις νομισματικές πολιτικές", δήλωσε ο OPEC.
Το πετρέλαιο διατήρησε την πτώση του μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, διαπραγματευόμενο γύρω στα 95 δολάρια το βαρέλι.
Για τον Οκτώβριο, με τις τιμές του πετρελαίου να αποδυναμώνονται λόγω των φόβων για ύφεση, ο όμιλος προχώρησε σε μείωση του στόχου παραγωγής του ΟΠΕΚ+ κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, με ακόμη μεγαλύτερη μείωση από τον Νοέμβριο.
Η έκθεση ανέφερε ότι η παραγωγή του OPEC μειώθηκε κατά 210.000 βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο στα 29,49 εκατομμύρια bpd, περισσότερο από τη μείωση που είχε υποσχεθεί ο OPEC+.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης