Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brainard (Fed): Μπορούμε να επιβραδύνουμε το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων μας - «Κόβει» ταχύτητα ο πληθωρισμός

Brainard (Fed): Μπορούμε να επιβραδύνουμε το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων μας - «Κόβει» ταχύτητα ο πληθωρισμός
Κορυφαία αξιωματούχος της Fed επιβεβαιώνει για πρώτη φορά ότι επίκειται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα
H αντιπρόεδρος της Fed Lael Brainard δήλωσε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε σύντομα να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της.
Με τις αγορές να εκτιμούν ότι η Fed τον Δεκέμβριο θα κόψει ταχύτητα στο ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed, η Brainard επιβεβαίωσε ότι πλησιάζει μια επιβράδυνση, αν όχι μια διακοπή.
«Πιστεύω ότι πιθανότατα θα είναι σκόπιμο σύντομα να προχωρήσουμε σε πιο αργό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων», είπε σε συνέντευξη στο Bloomberg News.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Fed θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, αλλά τουλάχιστον θα ξεφύγει από τον ρυθμό των διαδοχικών αυξήσεων κατά 75 μονάδες βάσης, ένα μοτίβο άνευ προηγουμένου από τότε που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να χρησιμοποιεί τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια για να καθορίσει τη νομισματική πολιτική, κατά τη δεκαετία του 1990.
«Πιστεύω ότι είναι πραγματικά σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι έχουμε κάνει πολλά, αλλά έχουμε επιπλέον δουλειά να κάνουμε τόσο σε ότι αφορά την αύξηση των επιτοκίων όσο και για την εφαρμογή μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου», είπε η Brainard.
Η Lael Brainard μίλησε μια εβδομάδα αφότου η Fed ανέβασε το βασικό της επιτόκιο σε ένα εύρος στόχου 3,75%-4%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.
Η Fed επιχειρεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά του από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και τον Οκτώβριο έτρεχε στις ΗΠΑ με ετήσιο ρυθμό 7,7%.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ρυθμό 0,4% τον περασμένο μήνα, λιγότερο από την εκτίμηση του Dow Jones για 0,6%, και η Brainard είπε ότι βλέπει σημάδια ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνει.
«Έχουμε αυξήσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα… και μειώνουμε τον ισολογισμό μας, και μπορείτε να το δείτε στις οικονομικές συνθήκες, μπορείτε να το δείτε στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οι οποίες είναι αρκετά σταθερές», είπε.
Μαζί με τις αυξήσεις επιτοκίων, η Fed προχωρά στη μείωση του ισολογισμού της με μέγιστο ρυθμό 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα.
Από τότε που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται ποσοτική σύσφιξη τον Ιούνιο, ο ισολογισμός της Fed έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερα από 235 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά παραμένει στα 8,73 τρισεκατομμύρια δολάρια.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης