Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guindos (ΕΚΤ): Αυξάνεται η αστάθεια στις αγορές - Πιθανές οι απότομες διορθώσεις - Πιο ευάλωτα funds και ασφαλιστικές

Guindos (ΕΚΤ): Αυξάνεται η αστάθεια στις αγορές - Πιθανές οι απότομες διορθώσεις - Πιο ευάλωτα funds και ασφαλιστικές
Ενισχύονται οι κίνδυνοι στις αγορές - Τυχόν απότομες αναπροσαρμογές κιδύνου θα πλήξουν κυρίως funds με χαμηλή ρευστότητα, ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικά ταμεία
Σχετικά Άρθρα
Η εξαμηνιαία αξιολόγηση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα δημοσιευτεί εντός της τρέχουσας εβδομάδες θα υπογραμμίσει την ενίσχυση των απειλών για την σταθερότητα του χρηματοπιτωτικού συστήματος της Ευρωζώνης, δήλωσε μιλώντας στη Φραγκφούρτη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis De Guindos.
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε σημαντική διόρθωση στις τιμές των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων», συνέχισε ο αντιπροέδρος της ΕΚΤ.
«Μέχρι στιγμής, αυτή η ανατιμολόγηση ήταν γενικά εύτακτη αλλά η αστάθεια της αγοράς αυξήθηκε, οδηγώντας σε αρνητικές επιπτώσεις για τα περιθώρια και τη ρευστότητα.
Οι αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων παραμένουν ευαίσθητες στην αβέβαιη πορεία του πληθωρισμού, στην εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής και στην οικονομική δραστηριότητα», τόνισε.

Ευάλωτες οι αγορές - Πιθανές οι απότομες πτώσεις

«Οι κίνδυνοι ανατιμολόγησης και οι δυσκολίες ρευστότητας καθιστούν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ευάλωτα σε απότομες αναπροσαρμογές κινδύνου», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και εξήγησε γιατί:
«Τα ρευστά διαθέσιμα των επενδυτικών funds παραμένουν χαμηλά και θα μπορούσαν έτσι να ενισχύσουν τη διόρθωση της αγοράς σε ένα σενάριο αναγκαστικών πωλήσεων».
Η αύξηση των επιτοκίων μείωσε κατά περίπου 4% την αξία ομολόγων που διακρατούν οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία στα χαρτοφυλάκιά τους.
Αυτά υποδεικνύουν ότι υπάρχουν κινδύνοι για περαιτέρω απώλειες στις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχειών, ειδικά για ιδρύματα με μόχλευση και περιορισμένη ρευστότητα.

Σε καλύτερη θέση οι τράπεζες

Αντίθετα, κατά τον Guindos οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι σε ευνοϊκότερη θέση, επειδή η αύξηση των επιτοκίων υποστηρίζει την κερδοφορία τους, με τα επιτοκιακά περιθώρια να βελτιώνονται.
«Η κερδοφορία των τραπεζών στην πραγματικότητα ενισχύθηκε σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, κυρίως λόγω των χαμηλότερων λειτουργικών εξόδων και των υψηλότερων λειτουργικών εσόδων», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.
«Ωστόσο, και για τις τράπεζες», κατέληξε, «οι προοπτικές είναι θολές λόγω της εξασθένισης των μακροοικονομικών προοπτικών, που δεν αντανακλάται ακόμη στις προβλέψεις για ζημίες δανείων και στο συνολικό όγκο δανείων».
«Οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σταδιακά υψηλότερο πιστωτικό κίνδυνο λόγω των αυξημένων ανοιγμάτων τους τα τελευταία χρόνια σε ευάλωτους τομείς, ιδίως στις αγορές ακινήτων. Η αντίστροφη πλευρά των υψηλότερων επιτοκίων είναι ότι το κόστος χρηματοδότησης θα αυξηθεί τελικά επίσης», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης