Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές ΗΠΑ: Μια ανάσα οι Ρεπουμπλικάνοι από τη Βουλή με 217 έδρες - Υποψήφιος ο Trump

Εκλογές ΗΠΑ: Μια ανάσα οι Ρεπουμπλικάνοι από τη Βουλή με 217 έδρες - Υποψήφιος ο Trump
Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν καταλάβει 217 έδρες έναντι 204 των Δημοκρατικών - Ανοιχτές ακόμα 14 αναμετρήσεις
Σχετικά Άρθρα

Κλειδωμένη θα πρέπει να θεωρείται η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς χρειάζονται να κερδίσουν μια ακόμα έδρα από τις 14 που έχουν απομείνει για να διασφαλίσουν την εκλογική τους νίκη.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κερδίσει 217 έδρες (στις 218 η πλειοψηφία) έναντι 204 των Δημοκρατικών, οι οποίοι για να διατηρήσουν τον έλεγχο τους στη Βουλή θα πρέπει να κερδίσουν και τις υπόλοιπες 14, κάτι που θεωρείται αδύνατο.
Οι περισσότερες έδρες που μένουν να κριθούν είναι στην Καλιφόρνια, όπου παραδοσιακά η καταμέτρηση των ψήφων διαρκεί περισσότερο.

Οριακή διαφορά

Όπως αναφέρεται, οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται σε τουλάχιστον 4 από τις 14 «ανοιχτές» αναμετρήσεις, κάτι που ναι μεν τους δίνει την πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά η διαφορά τους από τους Δημοκρατικούς θα είναι μια από τις μικρότερες που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη αμερικανική πολιτική ιστορία.
Άλλωστε την απώλεια του ελέγχου της Βουλής είχε παραδεχθεί και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος σε δηλώσεις του από τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας υποστήριξε πως αν και η διαφορά θα είναι μικρή, οι Δημοκρατικοί δεν πρόκειται να τα καταφέρουν να διατηρήσουν υπό τον έλεγχο τους τη Βουλή.
8777.JPG
Ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Trump

Πάντως όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις που έχει προαναγγείλει ότι θα κάνει σήμερα Τρίτη 15/11 ο Donald Trump (τα ξημερώματα θα γίνουν γνωστές στην Ελλάδα).
Όλα δείχνουν ότι παρά την κριτική που του ασκείται για τα εκλογικά αποτελέσματα, και κυρίως για την απώλεια της Γερουσίας, και παρά τις συμβουλές πολλών συνεργατών του να αναβάλλει τις ανακοινώσεις για μετά το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στη Τζόρτζια για την τελευταία έδρα της Γερουσίας, ο Trump θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα για πρόεδρος για τις εκλογές του 2024.

Θα κατέβουν αντίπαλοι;

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και ο Trump επισημοποιήσει την υποψηφιότητα του, το ενδιαφέρον θα στραφεί στο εάν θα υπάρξουν και άλλοι υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό αξίωμα.
Συγκεκριμένα, το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα θέσει την υποψηφιότητα του ο Ron DeSantis, ο εξίσου υπερσυντηρητικός Ρεπουμπλικάνος, ο οποίος σάρωσε στη Φλόριντα καθώς κατάφερε να κερδίσει το Δημοκρατικό αντίπαλο του με 20 μονάδες διαφορά, επιτυγχάνοντας όντως μια σαρωτική νίκη.
Ήδη ο DeSantis παρουσιάζεται από αρκετά μίντια ως ο νέος αρχηγός των Ρεπουμπλικάνων, τη στιγμή πάντως που ο Trump τον προειδοποιεί να μη το πράξει διότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με αρκετά άβολες αποκαλύψεις για το πρόσωπο του, όπως τον έχει ήδη απειλήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης