Τελευταία Νέα
Διεθνή

McCallum (Βρετανία): Οι απελάσεις 400 Ρώσων κατασκόπων από την Ευρώπη αιφνιδίασαν τον Putin

McCallum (Βρετανία):  Οι απελάσεις 400 Ρώσων κατασκόπων από την Ευρώπη αιφνιδίασαν τον Putin
Ο  Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασφαλείας (MI5), είπε ότι ένας σημαντικός αριθμός Ρώσων αξιωματούχων απελάθηκε από διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο

Οι απελάσεις περισσότερων των 400 υπόπτων Ρώσων κατασκόπων απ’ όλη την Ευρώπη εφέτος, προκάλεσαν το «πιο σημαντικό στρατηγικό πλήγμα» κατά της Μόσχας στην πρόσφατη ιστορία και αιφνιδίασαν τον Vladimir Putin δήλωσε ο αρχηγός της βρετανικής κατασκοπείας.
Στην ετήσια ενημέρωσή του αναφορικά με τις απειλές που αντιμετωπίζει η Βρετανία, ο Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασφαλείας (MI5), Ken McCallum, προειδοποίησε επίσης και πάλι για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Κινέζοι να επηρεάσουν βουλευτές και παράγοντες του δημοσίου βίου καθώς και για τις προσπάθειες του Πεκίνου να παρενοχλεί την κινεζική διασπορά.
Ο McCallum είπε ότι ένας σημαντικός αριθμός Ρώσων αξιωματούχων απελάθηκε από διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένων πάνω από 600 από την Ευρώπη εκ των οποίων περισσότεροι από 400 κρίθηκαν ότι ήταν κατάσκοποι.
«Αυτό προκάλεσε το πιο σημαντικό στρατηγικό πλήγμα στις Μυστικές Υπηρεσίες της Ρωσίας στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία» δήλωσε στην ομιλία του στα κεντρικά γραφεία της MI5 στο Λονδίνο.
«Και μαζί με τα συντονισμένα κύματα των κυρώσεων, η κλίμακα, αιφνιδίασε τον (Ρώσο πρόεδρο) Putin»

Γελοίοι ισχυρισμοί για Nord Stream

Ο ίδιος χαρακτήρισε επίσης τους υπαινιγμούς της Μόσχας ότι η Βρετανία εμπλέκεται στις εκρήξεις των αγωγών Nord Stream «γελοίους ισχυρισμούς».
Ο  McCallum είπε ότι οι απελάσεις ακολούθησαν το πρότυπο που υιοθέτησε η Βρετανία μετά τη δηλητηρίαση με νευροπαραλυτικό παράγοντα του Sergei Skipral και της κόρης του Yulia  στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας το 2018, η οποία προκάλεσε ένα κύμα διπλωματικών απελάσεων.
Ο αρχηγός της ΜI5 είπε ότι εφέτος η Βρετανία αρνήθηκε να εγκρίνει περισσότερες από 100 ρωσικές διπλωματικές βίζες για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Αναφερόμενος στην Κίνα, ο αρχηγός της βρετανικής κατασκοπείας είπε ότι οι κινεζικές αρχές χρησιμοποιούν όλα τα μέσα που διαθέτουν για να παρακολουθούν και να εκφοβίζουν την κινεζική διασπορά.
Αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στο Μάντσεστερ, στη βόρεια Αγγλία, όταν ένας άνδρας που διαδήλωνε έξω από το κινεζικό προξενείο δήλωσε ότι σύρθηκε μέσα στον χώρο από μασκοφόρους και στη συνέχεια δέχθηκε κλωτσιές και γρονθοκοπήθηκε.
«Το να εκφοβίζεις και να παρενοχλείς υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου ή άτομα που θεωρούν το Ηνωμένο Βασίλειο σπίτι τους δεν μπορεί να γίνει ανεκτό» δήλωσε ο McCallum.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης