Τελευταία Νέα
Διεθνή

Georgieva (ΔΝΤ): Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο πιο σημαντικός αρνητικός παράγοντας για την παγκόσμια οικονομία

Georgieva (ΔΝΤ): Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο πιο σημαντικός αρνητικός παράγοντας για την παγκόσμια οικονομία

Οι δηλώσεις της Georgieva έγιναν στον απόηχο του πυραυλικού χτυπήματος στην Πολωνία από την ουκρανική αεράμυνα

Σχετικά Άρθρα

Την άποψη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο «πιο σημαντικός αρνητικός παράγοντας» για την παγκόσμια οικονομία το 2022 -πιθανότατα και το 2023- εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva.
«Κρίνουμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο σημαντικότερος αρνητικός παράγοντας για την παγκόσμια οικονομία φέτος, πιθανότατα και το επόμενο έτος», δήλωσε μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.
«Οτιδήποτε δημιουργεί περισσότερη ανησυχία είναι, φυσικά, επιζήμιο για τις προοπτικές ανάπτυξης και για την ικανοποίηση των αναγκών και των προσδοκιών των ανθρώπων παντού» δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι δηλώσεις της Georgieva έγιναν στον απόηχο του πυραυλικού χτυπήματος στην Πολωνία από την ουκρανική αεράμυνα το βράδυ της Τρίτης (15/11/2022).

Το τίμημα του κατακερματισμού

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις σχετικά με τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας ως αποτέλεσμα του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας και υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του 2023 στο 2,7%, προβλέποντας επιβράδυνση από το αναμενόμενο 3,2% το 2022.
«Πρόκειται για το ασθενέστερο αναπτυξιακό προφίλ από το 2001, με εξαίρεση την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την οξεία φάση της πανδημίας Covid-19» επισημαίνει το ΔΝΤ στην έκθεση Οκτωβρίου.
«Βλέπουμε ήδη κάποια σημάδια κατακερματισμού και προέρχονται από μια εύλογη ανησυχία... την ασφάλεια των προμηθειών» δήλωσε η Georgieva μιλώντας στο CNBC. «Το έχουμε δει αυτό λόγω του Covid και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού διακόπτονται και αυτό βλάπτει την ανάπτυξη στο εσωτερικό και διεθνώς» συμπλήρωσε.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ επεσήμανε πως εάν ο κόσμος επιλέξει να πάει σε «ξεχωριστά μπλοκ», το τίμημα θα είναι υψηλό. «Κι αυτό το τίμημα θα είναι ιδιαίτερα υψηλό για τις ανοικτές οικονομίες και ευρύτερα για τον αναπτυσσόμενο κόσμο» προειδοποίησε η ίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης