Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ύφεση η Βρετανία - Συρρίκνωση ΑΕΠ 1,4% το 2023 - Προσαρμογή «μαμούθ» 55 δισ. λιρών

Σε ύφεση η Βρετανία - Συρρίκνωση ΑΕΠ 1,4% το 2023 - Προσαρμογή «μαμούθ» 55 δισ. λιρών
Το πρόγραμμα εξυγίνασης (αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών) ανέρχεται στα 55 δισ. στερλίνες
Σχετικά Άρθρα
Σε ύφεση βρίσκεται ήδη η βρετανική οικονομία, η οποία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,4% το 2023, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Jeremy Hunt, επικαλούμενος τις προβλέψεις από την υπηρεσία Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR).
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών παρουσίασε σήμερα έναν προϋπολογισμό λιτότητας για να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου με 55 δισεκατομμύρια λίρες σε αυξήσεις φόρων και μειώσεις στις κρατικές δαπάνες, παρόλο που η χώρα έχει ήδη εισέλθει σε ύφεση.«Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως άλλες χώρες, βρίσκεται τώρα σε ύφεση», σύμφωνα με το OBR, δήλωσε ο Hunt.

Η νέα πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά έρχεται να συγκριθεί με την προηγούμενη εκτίμηση του OBR που είχε δημοσιευθεί τον Μάρτιο για ανάπτυξη 1,8%.
Έκτοτε, η βρετανική οικονομία έχει δεχθεί πιέσεις από τον πληθωρισμό που τώρα ξεπερνά το 11%, την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας καθώς και την πολιτική και οικονομική αναταραχή που προκάλεσε η σύντομη θητεία της Liz Truss στην πρωθυπουργία της χώρας.
Το OBR προέβλεψε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 1,3% το 2024 και κατά 2,6% το 2025, όπως δήλωσε ο Hunt, συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις για ανάπτυξη 2,1% και 1,8%, αντίστοιχα.

«Παγώνουν» οι φοροαπαλλαγές

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης τα σχέδιά της για «πάγωμα» των φορολογικών απαλλαγών και μείωση του ορίου στο οποίο οι πολίτες αρχίζουν να πληρώνουν με βάση τον υψηλότερο συντελεστή φόρου εισοδήματος, προκειμένου να σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά.
Ο Hunt δήλωσε ότι θα αναστείλει τις απαλλαγές φόρου εισοδήματος έως το 2028 και ότι μειώνει το όριο πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45% στα εισοδήματα σε 125.140 λίρες από 150.000 λίρες.
«Ακόμα και μετά από αυτό, θα έχουμε και πάλι το πιο γενναιόδωρο πακέτο φορολογικών απαλλαγών από οποιαδήποτε χώρα της G7», δήλωσε ο Hunt στο Κοινοβούλιο.
Η κυβέρνηση της Liz Truss είχε ανακοινώσει την κατάργηση του ανώτατου συντελεστή του φόρου εισοδήματος, πριν αλλάξει ρότα εν μέσω της κρίσης που προκάλεσε στη χρηματοοικονομική αγορά η πολιτική της.

Πρόγραμμα εξυγίανσης 55 δισ. λιρών

Το πρόγραμμα εξυγίνασης (αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών) ανέρχεται στα 55 δισ. στερλίνες τόνισε ο Hunt.
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα στηρίξει την οικονομία βραχυπρόθεσμα, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και η ανεργία αυξάνεται.
«Το OBR επιβεβαιώνει ότι λόγω του σχεδίου μας, η ύφεση είναι πιο ρηχή και ο πληθωρισμός μειώνεται.
Η ανεργία είναι επίσης χαμηλότερη, με περίπου 700.000 θέσεις εργασίας να σώζονται.
Στη συνέχεια, ο ρυθμός εξυγίανσης αυξάνεται καθώς η ανάπτυξη επιστρέφει για να μειωθεί το χρέος - εξέλιξη η οποία θα αποφορτίσει την Τράπεζα της Αγγλίας από την πίεση για αύξηση των επιτοκίων», εξήγησε ο Hunt.
Οι τιμές των βρετανικών ομολόγων υποχωρούν, με την απόδοση των διετών βρετανικών ομολόγων κατά 9 μονάδες βάσης, στο 3,07%.
Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι  η εγγύηση των τιμών ενέργειας πρέπει να επεκταθεί, με ανώτατο όριο τιμών μονάδας, ώστε οι μέσοι λογαριασμοί να μην ξεπερνούν τις 3.000 λίρες.
Η εγγύηση θα παραταθεί για 12 μήνες από τον Απρίλιο.
Επίσης, θα καταβληθούν περαιτέρω επιδόματα για βοήθεια στους λογαριασμούς ενέργειας για τους συνταξιούχους, τα φτωχότερα νοικοκυριά και για άτομα με αναπηρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης