Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην αντεπίθεση η Ρωσία – Ζητεί ανεξάρτητη και ολοκληρωμένη έρευνα για τον πύραυλο στην Πολωνία

Στην αντεπίθεση η Ρωσία – Ζητεί ανεξάρτητη και ολοκληρωμένη έρευνα για τον πύραυλο στην Πολωνία
Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει μια ολοκληρωμένη έρευνα για το περιστατικό και τη δημοσίευση αυτού του αποτελέσματος
Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία υποστηρίζει μια ολοκληρωμένη έρευνα για τη συντριβή του πυραύλου στην Πολωνία και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος πληροφοριών και Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Ivan Nechayev.
«Σίγουρα, το Κίεβο αναζητά οποιαδήποτε ευκαιρία να κάνει μια αβάσιμη δήλωση κατά της Ρωσίας και να εκφράσει το αντι-ρωσικό του βιτριόλι.
Στην πραγματικότητα, όλες οι δηλώσεις όπως αυτή έχουν γρήγορα σβηστεί και προφανώς, ακόμη και το καθεστώς του Κιέβου πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι την αποδοκιμάζουν και τα δυτικά αφεντικά του.

Ολοκληρωμένη έρευνα

Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει μια ολοκληρωμένη έρευνα για το περιστατικό και τη δημοσίευση αυτού του αποτελέσματος», τόνισε.
Ο διπλωμάτης σημείωσε ότι η Ρωσία κατηγορείται για όλα ακόμη και χωρίς καμία έρευνα.
«Αυτό δεν είναι καινούργιο. Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές, αυτή είναι η γενική πολιτική της συλλογικής Δύσης, όταν είναι δυνατό να εκτοξευθούν κατηγορίες αμέσως, ακόμη και χωρίς να ληφθούν προπαρασκευαστικά μέτρα ή να διεξαχθούν ολοκληρωμένες έρευνες για οποιοδήποτε περιστατικό», πρόσθεσε.

Πρόκληση

Υπενθυμίζεται πως ένας πύραυλος συνετρίβη στο χωριό Przewodow στο Λούμπλιν της ανατολικής Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία στις 15 Νοεμβρίου, σκοτώνοντας δύο άτομα.
Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda ανέφερε ότι δεν πρόκειται για σκόπιμη επίθεση στην Πολωνία.
Η Βαρσοβία ενημερώθηκε ότι το βλήμα ήταν πιθανότατα ένας πύραυλος S-300 που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970 και χρησιμοποιήθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επέκρινε τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης και τις δηλώσεις που προέρχονται από αξιωματούχους στη Βαρσοβία ότι ο πύραυλος ήταν ρωσικής κατασκευής ως πρόκληση.

Άδειασμα από Ουάσινγκτον

Εξάλλου σε ένα πρωτοφανές «άδειασμα» του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden αναφορικά με τον πύραυλο που έπληξε χωριό στο πολωνικό έδαφος, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.
Παρά το γεγονός ότι ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Πολωνία απέρριψαν το σενάριο ο πύραυλος που έπεσε στο πολωνικό έδαφος να εκτοξεύτηκε από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι ήταν ουκρανικός και ότι εκτοξεύτηκε από το σύστημα αεράμυνας για να αναχαιτίσει ρωσικό πύραυλο, ο Zelensky επιμένει ότι πρόκειται για ρωσικό πύραυλο και για επίθεση σε κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ.
«Τα λόγια του Zelensky ότι ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία δεν ήταν ουκρανικός, δεν αποτελούν κάποιου είδους απόδειξη» διεμήνυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, στέλνοντας ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα στον Ουκρανό ομόλογο του.

Κατηγορηματικές οι ΗΠΑ

Παρά την επιμονή Zelensky, οι ΗΠΑ καθιστούν σαφές πως ο πύραυλος δεν εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία αλλά από την Ουκρανία προκειμένου να αναχαιτίσει ρωσικό πύραυλο.
«Όποια και αν είναι τα τελικά συμπεράσματα, είναι σαφές ότι το μέρος που τελικά ευθύνεται για αυτό το τραγικό περιστατικό είναι η Ρωσία, η οποία εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία, στοχεύοντας ιδιαίτερα μη στρατιωτικές υποδομές», είπε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Adrienne Watson προσθέτοντας ότι η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας.

Αναδίπλωση από το Κίεβο

Πάντως, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα Πέμπτη 17/11 ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken με τον Ουκρανό ομόλογό του, Dmytro Kuleba, το Κίεβο φαίνεται να αναδιπλώνεται.
Στις δηλώσεις του ο Ουκρανός ΥΠΕΞ δεν έκανε καμία αναφορά ότι ο πύραυλος ήταν ρωσικός - όπως υποστήριζε μέχρι χθες ο Zelensky - ενώ υιοθέτησε την αμερικανική θέση
«Συμμεριζόμαστε την θέση σύμφωνα με την οποία η Ρωσία φέρει ακέραια την ευθύνη της τρομοκρατίας μέσω των πυραύλων και των επιπτώσεών της στο έδαφος της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Μολδαβίας» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter o Kuleba, ο οποιός χαιρέτισε την «ζωτικής σημασίας αμερικανική βοήθεια» στον «τομέα της άμυνας» και υπενθύμισε ότι «οι αποστολές όπλων αντιαεροπορικής άμυνας προς την Ουκρανία πρέπει να επιταχυνθούν» σε απάντηση της κλιμάκωσης των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, ζητώντας την προμήθεια του συστήματος Patriot.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης