Διεθνή

Σε ομηρία η Κομισιόν από τον Orban (Ουγγαρία) - Ζητά πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλιώς θα θέτει βέτο παντού

Σε ομηρία η Κομισιόν από τον Orban (Ουγγαρία) - Ζητά πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλιώς θα θέτει βέτο παντού
Οι Βρυξέλλες και η Βουδαπέστη διαφωνούν εδώ και χρόνια για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Ουγγαρίας
Ο Viktor Orbán έχει θέσει σε ομηρία την ΕΕ, απαιτώντας ουσιαστικά δισεκατομμύρια σε αντάλλαγμα για την άρση των βέτο σε όλα, από τη βοήθεια για την Ουκρανία μέχρι μια παγκόσμια συμφωνία για τη φορολογία των επιχειρήσεων. 
Τα δισεκατομμύρια είναι, σύμφωνα με τον Ούγγρο ηγέτη, κονδύλια της ΕΕ που αξίζουν στη χώρα του ως μέλος της ΕΕ.
Όμως οι Βρυξέλλες τα παρακρατούν λόγω ανησυχιών για τη διάβρωση των δημοκρατικών αξιών της Βουδαπέστης, επιμένοντας ότι η Ουγγαρία πρέπει πρώτα να προβεί σε μια σειρά από αλλαγές. 
Τώρα, οι δύο πλευρές κινούνται προς μια συμφωνία: Η ΕΕ αναμένεται σύντομα να αποδεσμεύσει τα χρήματα αφού η Ουγγαρία υποσχεθεί να υιοθετήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων.
Οι ηγέτες της ΕΕ επιμένουν ότι οι αναθεωρήσεις θα αντιστρέψουν τους φθίνοντες δημοκρατικούς κανόνες της χώρας και θα προστατεύσουν καλύτερα τα μετρητά του μπλοκ από το να πέσουν σε διεφθαρμένα χέρια.
Η Βουδαπέστη επιμένει ότι είναι ειλικρινής ως προς την εκπλήρωση της υπόσχεσής της. 

«Πυρά» για τη βοήθεια στην Ουκρανία

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός κλιμάκωσε σήμερα την κριτική του για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας χαρακτηρίζοντάς τες ένα "βήμα προς τον πόλεμο", εκτιμώντας πως η στρατηγική των Βρυξελλών ως προς το ζήτημα είναι "επικίνδυνη".
"Όποιος επεμβαίνει οικονομικά σε μια στρατιωτική σύγκρουση παίρνει θέση", είπε ο εθνικιστής ηγέτης κατά την καθιερωμένη συνέντευξή του σε φιλοκυβερνητικό ραδιοφωνικό σταθμό.
"Σιγά σιγά, διολισθαίνουμε προς τον πόλεμο", επέμεινε, εκφράζοντας ανησυχία για τη συσσώρευση μέτρων ως κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός αντιτίθεται επίσης στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγήσει στην Ουκρανία βοήθεια ύψους 18 δισεκ. ευρώ για το 2023, με τη μορφή δανείων των οποίων οι τόκοι θα επιβαρύνουν τα κράτη μέλη.
"Η Ουγγαρία δεν πρόκειται να συμφωνήσει να λάβουν από κοινού τα κράτη μέλη της ΕΕ δάνεια για να βοηθήσουν την Ουκρανία", δήλωσε σε μια διάσκεψη, σύμφωνα με σχόλια που μετέδωσε το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.
Αντ' αυτού, υποστήριξε την καταβολή ενός ποσού, που κατανέμεται "δίκαια" μεταξύ των 27. Η Ουγγαρία θα μπορούσε να παράσχει έως και 70 δισεκατομμύρια φιορίνια (170 εκατομμύρια ευρώ) στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας με το Κίεβο, ανέφερε ο ακροδεξιός πρωθυπουργός.
Διατηρώντας δεσμούς με τη Ρωσία, ο Viktor Orban καταγγέλλει τακτικά την ευρωπαϊκή στρατηγική - ακόμα κι αν ψήφισε υπέρ όλων των ευρωπαϊκών κυρώσεων μαζί με τους εταίρους του.
Για τον ίδιο, οι κυρώσεις αυτές είναι ο κύριος λόγος για την οικονομική οπισθοδρόμηση αυτής της κεντροευρωπαϊκής χώρας. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο (σε σύγκριση με το δεύτερο) και ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 20%, φτάνοντας μάλιστα το 45% στον κλάδο των τροφίμων.
Η κυβέρνηση ξεκίνησε μια "εθνική διαβούλευση" για το θέμα και γέμισε με αφίσες τη χώρα με ένα μήνυμα που πλαισιώνεται από τη φωτογραφία ενός πυραύλου: "Οι κυρώσεις των Βρυξελλών μας καταστρέφουν".
Ο Viktor Orban δήλωσε έτοιμος να "αγωνιστεί" ενάντια σε ένα ενδεχόμενο νέο πακέτο μέτρων και να διασφαλίσει ότι η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται πολύ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, θα "εξαιρεθεί", όπως συμβαίνει με το εμπάργκο στο πετρέλαιο.
"Τώρα προμηθεύουμε καταστροφικά όπλα, εκπαιδεύουμε Ουκρανούς στρατιώτες στο δικό μας έδαφος, επιβάλλουμε κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας. (...) Γινόμαστε αναπόσπαστο μέρος" της σύγκρουσης, επέμεινε στη σημερινή του συνέντευξη.


Εκβιασμός;

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Orban έχει μπλοκάρει ορισμένες από τις πιο πιεστικές πρωτοβουλίες της ΕΕ, όπως ένα επείγον πακέτο βοήθειας ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία και μια παγκόσμια συμφωνία για τον καθορισμό ενός ελάχιστου συντελεστή φορολογίας εταιρειών.
Το τέχνασμά του;
"Πρόκειται για εκβιασμό, καθαρά και απλά", δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ. 
Το διακύβευμα είναι υψηλό.
Σε ένα σενάριο χωρίς συμφωνία, οι Βρυξέλλες κινδυνεύουν να χάσουν τη δυνατότητα να παράσχουν την υποσχεθείσα βοήθεια προς το Κίεβο ή μια παγκόσμια φορολογική συμφωνία.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ είναι επίσης απρόθυμοι να στηρίξουν την οικονομία της Ουγγαρίας που παλεύει για να φτάσει στο χείλος του γκρεμού - και δεν θέλουν να φανεί ότι βαθαίνουν τις διαιρέσεις, ενώ ο πόλεμος μαίνεται σε κοντινή απόσταση.
Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν τα ζητήματα του κράτους δικαίου της Ουγγαρίας σε συνάντηση στις Βρυξέλλες και οι συνάδελφοί τους στον τομέα των Οικονομικών θα έχουν επίσημα λόγο για το αν θα αποδεσμεύσουν τα χρήματα στις 6 Δεκεμβρίου.
Αλλά το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται ήδη προδιαγεγραμμένο.
"Έχουν κάνει ματ", δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. 

Η κατάσταση αναθερμαίνεται

Οι Βρυξέλλες και η Βουδαπέστη διαφωνούν εδώ και χρόνια για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Ουγγαρίας.
Όμως η προοπτική να χάσει την πρόσβαση στα δισεκατομμύρια της ΕΕ έχει φέρει την υποβόσκουσα διαμάχη σε οριακό σημείο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, θέλει η κυβέρνηση Orban να ενισχύσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να βελτιώσει τις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς και προσπαθεί να αποσπάσει παραχωρήσεις παρακρατώντας 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά για την αποκατάσταση της πανδημίας και απειλώντας να περικόψει 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα τακτικά κονδύλια της ΕΕ.
Και μετά από μήνες αντίστασης, η Ουγγαρία προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μη μπορώντας να χάσει τη σανίδα σωτηρίας των μετρητών της ΕΕ εν μέσω μιας προβληματικής οικονομίας.
Οι προθεσμίες πλησιάζουν και για τους δύο.
Οι Βρυξέλλες εξαντλούν τον χρόνο για να εγκρίνουν το μερίδιο της Ουγγαρίας στα κεφάλαια ανάκαμψης και αναμένεται να λάβουν απόφαση μέχρι το τέλος του μήνα.
Εν τω μεταξύ, ο Orbán αντιμετωπίζει προθεσμία για να συμμορφωθεί με τις 17 μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει μέρος ή το σύνολο των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μια συμφωνία-πακέτο βρίσκεται στα σκαριά, με τη Βουδαπέστη να είναι πιθανό να αποκτήσει πρόσβαση στα μετρητά μόνο μετά την ολοκλήρωση των υποσχόμενων μεταρρυθμίσεων, τις οποίες η Επιτροπή θα παρουσιάσει ως ένα βήμα προς τα εμπρός.
"Καταφέραμε να πείσουμε την ουγγρική κυβέρνηση να ενισχύσει την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος", δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.
"Αυτό δεν είναι το τέλος των διαπραγματεύσεων, αλλά πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης