Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στη Wall, με το βλέμμα στη Fed – Στο +0,48% ο S&P, o Dow +0,6%

Ήπια άνοδος στη Wall, με το βλέμμα στη Fed – Στο +0,48% ο S&P, o Dow +0,6%
Μεικτά πρόσημα στη Wall…
Σχετικά Άρθρα

Ήπια άνοδο σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν ως θετικό το γεγονός πως η Federal Reserves είναι αποφασισμένη να μειώσει τον πληθωρισμό… αλλά από την άλλη να φοβούνται την ύφεση.
Ήδη, μετά τον hawkish Βullard, τη σκυτάλη πήρε η διοικήτρια της Fed της Bοστώνης, Collins, που έκανε λόγο για επιτοκιακή αύξηση 75 μ.β., παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες της αγοράς.
Όπως αναφέρει η Goldman Sachs σε πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα, οι ΗΠΑ θα αποφύγουν στο παρά... ένα την ύφεση, με τον πληθωρισμό να μειώνεται από 5% σε 3% στα τέλη του 2023 και αύξηση του ποσοστού ανεργίας κατά 0,5%.
Παράλληλα, η Fed θα αυξήσει το επιτόκιο άλλες 125 μονάδες βάσης, με το μέγιστο επίπεδο να αγγίζει το εύρος του 5-5,25%».
Από την άλλη, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο επικεφαλής αναλυτής της Nomura Charlie McElligott, η ανθεκτικότητα των μακροοικονομικών δεδομένων στις ΗΠΑ εδράζεται στον πυρήνα της ισχυρής πίστης πως οι οικονομικές συνθήκες παραέχουν σφίξει, εικόνα η οποία δεν αποτυπώνεται στους δείκτες, όπου τα δεδομένα συνεχίζουν να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις. 
«Τα καλά νέα για την οικονομία είναι κακά για τις αγορές…» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως εξηγεί ο McElligott, όλα αυτά αναμοχλεύονται σε πρόσφατο ερευνητικό σημείωμα της Fed της Νέας Υόρκης για την έννοια του R, ήτοι του ουδέτερου επιτοκίου για την πραγματική οικονομία, που απλώς βρίσκεται σε ένα εντελώς διαφορετικό σύμπαν από το R* (ουδέτερο επιτόκιο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα)…
Αυτός είναι ο λόγος που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μέγιστο επιτόκιο της Fed θα ξεπεράσει το 5%, αναφέρει η Nomura, η οποία το τοποθετεί στο 5%-5,75%.
Σημειώνεται πως η σημερινή συνεδρίαση «έφερε» option ύψους 2,1 τρισεκ. δολ., εκ των οποίων 845 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά είναι index options, ενώ options 1,2 τρισεκ. δολ. έληξαν με το «πέρας» της διαπραγμάτευσης.
Επίσης, περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια είναι options «ανοιχτού ενδιαφέροντος».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,59%, στις 33.745 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε στο +0,48%, στις 3.965 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε οριακές μεταβολές, στις 11.146 μονάδες.
fds.JPG

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,82% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,49%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 1,9% στα 80,08 δολ. και η τιμή χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% στα 1.754 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% έναντι του ευρώ, στο 1,0328 δολ.

Στα μάκρο, οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ συνέχισαν την πτωτική τους πορεία και τον Οκτώβριο για έννατο διαδοχικό μήνα, καθώς η εκτόξευση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και οι υψηλές τιμές των κατοικιών αποθαρρύνουν τους νέους αγοραστές.
Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών βούτηξαν 5,9% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,43 εκατομμυρίων μονάδων τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR).
Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2011, αν δεν ληφθεί υπόψη η οξεία περίοδος της κρίσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Εν τω μεταξύ, η μέση τιμή πώλησης τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στα 379.000 δολάρια, μια αύξηση 6,6% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021.

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές...

Άνοδο σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις δηλώσεις αξιωματούχων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών να βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις τους.
Στο μεταξύ, νέο σήμα για περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια εξέπεμψε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επισημαίνοντας ότι τα επιτόκια είναι το μοναδικό εργαλείο της Τράπεζας έναντι της μείωσης του ισολογισμού.
Όπως τόνισε η Lagarde μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και ίσως χρειαστεί ακόμα και να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. «Αναμένεται να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια.
Η "απόσυρση" των διευκολύνσεων μπορεί να μην αρκετή» υποστήριξε η Lagarde, ενώ προειδοποίησε ότι «ο κίνδυνος για ύφεση έχει αυξηθεί».
Σε αυτό το κλίμα, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 1% στις 14.442 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,53%, στις 7.385 μονάδες.
Στις 6.644 μονάδες με άνοδο 1% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 1,38%, στις 24.675 μονάδες.
2_431.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης