Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η δικαστική ασυλία στον Salman δεν σχετίζεται με τη συνεργασία Σαουδικής Αραβίας – Ρωσίας

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η δικαστική ασυλία στον Salman δεν σχετίζεται με τη συνεργασία Σαουδικής Αραβίας – Ρωσίας
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden έκρινε την Πέμπτη (17/11/2022), ότι ο Salman έχει ασυλία από οποιαδήποτε προσφυγή για τον φόνο του Khashoggi
Σχετικά Άρθρα

Η δικαστική ασυλία του πρίγκιπα διάδοχου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman, ο οποίος έχει μηνυθεί σε αμερικανικό αστικό δικαστήριο για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, δεν έχει «καμία σχέση» με τις σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Ριάντ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden έκρινε την Πέμπτη (17/11/2022), ότι ο Salman έχει ασυλία από οποιαδήποτε προσφυγή για τον φόνο του Khashoggi.
«Αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη διμερή σχέση με τη Σαουδική Αραβία, η οποία, όπως γνωρίζετε, είναι τεταμένη αυτή τη στιγμή», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, John Kirby, τονίζοντας ότι η κίνηση δεν έχει συνάφεια με την υπόθεση.
Ο Khashoggi δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε τον Οκτώβριο του 2018 από Σαουδάραβες πράκτορες στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μια επιχείρηση την εντολή για την οποία έδωσε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, όπως εκτιμούν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η ειδική σχέση Ρωσίας - Σαουδικής Αραβίας

Οι δικηγόροι του Salman επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση Biden «έκρινε ότι ο εναγόμενος πρίγκιπας, ως επικεφαλής ξένης κυβέρνησης, χαίρει ασυλίας από τη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων».
Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας διόρισε τον πρίγκιπα Mohammed πρωθυπουργό της χώρας.
Ο Biden δέχθηκε επικρίσεις για τη συνάντησή του τον Ιούλιο με τον πρίγκιπα διάδοχο κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία. Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πει στον πρίγκιπα Μοχάμεντ ότι τον θεωρεί υπεύθυνο για τη δολοφονία του Khashoggi.
Ο ίδιος ο Salman αρνείται ότι ζήτησε τη δολοφονία του δημοσιογράφου, αλλά έχει παραδεχθεί ότι αυτή συνέβη «υπό την επίβλεψή μου».
Πάντως είναι κοινό μυστικό ότι η προσέγγιση του Ριάντ με τη Μόσχα έχει προβληματίσει έντονα την Ουάσινγκτον, που προσπαθεί να απαγκιστρώσει τη Σαουδική Αραβία από την ειδική οικονομική και γεωπολιτική σχέση με Ρωσία – Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης