Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bostic (Fed Atlanda): «Φρένο» με αύξηση του επιτοκίου στις 50 μ.β το Δεκέμβριο – Θα φτάσει έως 5% προτού μειωθεί

Bostic (Fed Atlanda): «Φρένο» με αύξηση του επιτοκίου στις 50 μ.β το Δεκέμβριο –  Θα φτάσει έως 5% προτού μειωθεί

Η Fed στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, αφού υιοθέτησε αυξήσεις 75 μ.β. στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις της

Σχετικά Άρθρα

O πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα Raphael Bostic δήλωσε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 ότι είναι διατεθειμένος να «απομακρυνθεί» από την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο και θεωρεί ότι το επιτόκιο δεν χρειάζεται να αυξηθεί περισσότερο από μία ακόμη ποσοστιαία μονάδα για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.
« Εάν οι επιδόσεις της οικονομίας εξελιχθούν όπως αναμένω, πιστεύω ότι δικαιολογείται η επιπρόσθετη νομισματική σύσφιξη κατά 75 έως 100 μονάδες βάσης», τόνισε ο Bostic.
«Πιστεύω ότι αυτό το επίπεδο του επιτοκίου θα είναι επαρκές για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό σε εύλογο χρονικό ορίζοντα.
Αυτό θα τοποθετούσε το επιτόκιο της Fed σε ένα εύρος μεταξύ 4,75 και 5%, ελαφρώς κάτω από το μέγιστο επιτόκιο που αναμένουν οι επενδυτές. ¨
Επί του παρόντος έχει οριστεί σε ένα εύρος μεταξύ 3,75% και 4%.
Η Fed στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, αφού υιοθέτησε αυξήσεις 75 μ.β. στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις της, άποψη που υποστήριξε ο Bostic καθώς και μια σειρά άλλων αξιωματούχων της Fed πρόσφατα.

To ποσοστό προσγείωσης

Ο Bostic δήλωσε ότι, δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων του περασμένου έτους, είναι πιθανό το «ποσοστό προσγείωσης» να είναι υψηλότερο από ό,τι προβλέπεται σήμερα και ότι ο ίδιος πρόκειται να είναι ευέλικτος στη όσον αφορά την κατάλληλη νομισματική πολιτική και τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων".
Αλλά κάποια στιγμή, είπε, η Fed θα πρέπει να κάνει μια παύση και να «αφήσει την οικονομική δυναμική να εξελιχθεί», δεδομένου ότι μπορεί να χρειαστούν, όπως εκτιμά, από 12 έως 24 μήνες για να μεταδοθεί πλήρως στην οικονομία ο αντίκτυπος από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed.
«Το να είμαστε πιο προσεκτικοί καθώς η πολιτική κινείται βαθύτερα σε περιοριστικό έδαφος φαίνεται συνετό», δήλωσε ο Bostic, ακόμη και αν αποδειχθεί ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν και πάλι αργότερα.
Ένα πράγμα από το οποίο θα πρέπει να προφυλαχθεί η Fed, δήλωσε ο Bostic, είναι ο πειρασμός να μειώσει τα επιτόκια προτού ο πληθωρισμός βρεθεί στην κατάλληλη πορεία για να πέσει στην τιμή-στόχο της Fed για 2%, ακόμη και αν η οικονομία «αποδυναμωθεί αισθητά».
U.S. Fed seen sticking with higher peak rate despite cooler inflation - BNN  Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης