Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχητική ένταση στα Δυτικά Βαλκάνια – Το Βελιγράδι έτοιμο να επέμβει για να προστατεύσει τους Σέρβους του Κοσόβου

Ανησυχητική ένταση στα Δυτικά Βαλκάνια – Το Βελιγράδι έτοιμο να επέμβει για να προστατεύσει τους Σέρβους του Κοσόβου
Η Σερβία σε περίπτωση σύγκρουσης θα είναι με τον λαό της, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της χώρας Aleksandar Vucic
Σχετικά Άρθρα

Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης από το Βελιγράδι στους Σέρβους του Κοσόβου, που έχουν να αντιμετωπίσουν την εχθρότητα της Πρίστινα, η οποία απολαμβάνει της στήριξης ΗΠΑ και ΕΕ.
Η Σερβία θα στηρίξει τους πολίτες της που ζουν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Aleksandar Vucic σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Prva την Κυριακή.
«Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει καμία σχέση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Η Σερβία σε περίπτωση σύγκρουσης θα είναι με τον λαό της.
Ελπίζω ότι αυτή η ένοπλη σύγκρουση δεν θα συμβεί, αλλά δεν εξαρτάται πλέον από εμάς.
Θα θέλαμε να το αποφύγουμε», τόνισε ο Vucic.

Η απόφαση του Κοσόβου

Νωρίτερα, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισαν να επιβάλουν πρόστιμο σε όσους δεν άλλαξαν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας τους, εκδίδοντας προειδοποιήσεις από την 1η Νοεμβρίου.
Τα πρόστιμα θα ανέρχονται σε 150 ευρώ και οι πολίτες θα λάβουν οδηγίες να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες με εκείνες του μη αναγνωρισμένου Κοσσυφοπεδίου, αναφέρει το Tass.
Μετά τις 21 Απριλίου 2023, όταν θα έχει τελειώσει η μεταβατική περίοδος, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έχει εξουσιοδοτηθεί να κατασχέσει αυτοκίνητα με σερβικές πινακίδες.
Σε απάντηση, οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου και της Μετόχιας αποχώρησαν από όλα τα κυβερνητικά όργανα του μη αναγνωρισμένου Κοσσυφοπεδίου.

Η αποχώρηση των Σέρβων

Ο ηγέτης των Σέρβων της περιοχής Goran Rakic παραιτήθηκε από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, μαζί με Σέρβους βουλευτές, δικαστές και δημάρχους.
Στη συνέχεια οι Σέρβοι αστυνομικοί πέταξαν τις στολές τους, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους.
Οι χώρες των «Πέντε» (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία) προσπάθησαν να πείσουν – όχι με έντονο τρόπο - την Πρίστινα να αναβάλει την απόφαση για τις πινακίδες κυκλοφορίας κατά 10 μήνες, αλλά οι αρχές της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας αγνόησαν όλες τις εκκλήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης