Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σήμα κινδύνου από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας για Zaporizhzhia: Απειλή μεγάλης πυρηνικής καταστροφής

Σήμα κινδύνου από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας για Zaporizhzhia: Απειλή μεγάλης πυρηνικής καταστροφής
Tέτοιες επιθέσεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια μεγάλη πυρηνική καταστροφή, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας
Σχετικά Άρθρα

Ο ουκρανικός πυρηνικός σταθμός της Zaporizhzhia που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, συγκλονίστηκε από βομβαρδισμούς την Κυριακή (20/11/2022), τους οποίους καταδίκασε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα πυρηνικά που είπε πως τέτοιες επιθέσεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια μεγάλη πυρηνική καταστροφή.
Επανειλημμένοι βομβαρδισμοί του σταθμού στη νότια Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε ανησυχίες για το ενδεχόμενο να προκαλέσουν ένα σοβαρό ατύχημα μόλις 500 χλμ. από τον τόπο του χειρότερου πυρηνικού δυστυχήματος στον κόσμο, την καταστροφή του Chernobyl το 1986.
Περισσότερες από δώδεκα εκρήξεις συγκλόνισαν τον σταθμό, τον οποίο κατέλαβε η Ρωσία λίγο αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, νωρίς το βράδυ του Σαββάτου (19/11/2022) και σήμερα, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Μεγάλη ανησυχία στον ΔΟΑΕ

Ομάδα του ΔΟΑΕ επί του εδάφους δήλωσε πως υπήρξαν ζημιές σε ορισμένα κτίρια, συστήματα και εξοπλισμό στον σταθμό, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.
Η ομάδα του ΔΟΑΕ μπόρεσε να δει ορισμένες από τις εκρήξεις από τα παράθυρα όπου βρίσκονταν.
«Τα νέα από την ομάδα μας χθες και σήμερα το πρωί είναι εξαιρετικά ανησυχητικά», ανέφερε σε μια δήλωση η επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ Rafael Grossi.
«Εκρήξεις σημειώθηκαν στις εγκαταστάσεις αυτού του μεγάλου πυρηνικού σταθμού, κάτι το οποίο είναι εντελώς απαράδεκτο.
Όποιος κι αν βρίσκεται πίσω από αυτό, πρέπει να σταματήσει αμέσως.
Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, παίζετε με τη φωτιά», ανέφερε.

Παιχνίδια με τη φωτιά

Ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhzhia διαθέτει έξι σοβιετικού σχεδιασμού αντιδραστήρες VVER 1000 V-320 που περιέχουν ουράνιο 235, το οποίο έχει χρόνο ημιζωής τουλάχιστον 700 εκατομμύρια χρόνια.
Οι αντιδραστήρες είναι κλειστοί αλλά υπάρχει κίνδυνος το πυρηνικό καύσιμο να υπερθερμανθεί αν η ενέργεια που τροφοδοτεί τα συστήματα ψύξης διακοπεί. Οι βομβαρδισμοί έχουν κατ΄επανάλψη καταστρέψει καλώδια.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως η Ουκρανία εκτόξευσε οβίδες σε καλώδια που τροφοδοτούν τον σταθμό, ενώ το TASS μετέδωσε πως επλήγησαν ορισμένες από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης του σταθμού, επικαλούμενο αξιωματούχο από τη ρωσική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Rosenergoatom.

Ρωσία: Τεράστιες οι ευθύνες του ΔΟΑΕ

Ως λευκή κάρτα για να συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Zaporizhzhia φαίνεται, πως εξέλαβαν οι Ουκρανοί το ψήφισμα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) καταγγέλλει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΔΟΑΕ Mikhail Ulyanov.
«Χθες και σήμερα (19 - 20/11) οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέλαβαν σφοδρό βομβαρδισμό του ZNPP.
Φαίνεται ότι αντιλήφθηκαν το πρόσφατο παραπλανητικό ψήφισμα του ΔΟΑΕ που χορηγήθηκε από τον Καναδά και τη Φινλανδία ως λευκή κάρτα για την επανέναρξη του βομβαρδισμού του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ευρώπη», έγραψε στην τον λογαριασμό του στο Twitter.
Ο ΔΟΑΕ ενέκρινε την Πέμπτη (17/11/2022) ψήφισμα με το οποίο καλεί τη Ρωσία να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες στις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Εκτός από αυτό, το ψήφισμα εξέφραζε ανησυχία για την πίεση στο ουκρανικό προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό του Zapοrizhzhia και για την «επανειλημμένη διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω βομβαρδισμών» στα παρακείμενα εδάφη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης