Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell (EE): Σύνοδος Κορυφής Βελιγραδίου – Πρίστινας στις Βρυξέλλες (21/11) εν μέσω έντασης στα Δυτικά Βαλκάνια

Borrell (EE): Σύνοδος Κορυφής Βελιγραδίου – Πρίστινας στις Βρυξέλλες (21/11) εν μέσω έντασης στα Δυτικά Βαλκάνια
Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Σέρβου προέδρου Aleksandar Vucic και του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών

O επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell θα φιλοξενήσει νέο γύρο συνομιλιών υψηλού επιπέδου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου εν μέσω της επιδείνωσης της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022.
«Το επίκεντρο της έκτακτης συνάντησης θα είναι στην εξεύρεση τρόπων εξόδου από την τρέχουσα κρίση και στην αποτροπή μιας κλιμάκωσης επί τόπου με επίκεντρο τα ζητήματα πινακίδων κυκλοφορίας και την επιστροφή των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στην κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου», αναφέρει το ανακοινωθούν.
Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Σέρβου προέδρου  Aleksandar Vucic και του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Ο Borrell θα έχει χωριστές συναντήσεις με καθέναν από τους ηγέτες πριν από τη γενική σύνοδο κορυφής θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Η κρίση το Κοσσυφοπέδιο

Οι αλβανικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου απαιτούν από τους ντόπιους Σέρβους να εγγράφουν εκ νέου όλα τα αυτοκίνητα με πινακίδες κυκλοφορίας που εκδόθηκαν από τις σερβικές αρχές με τα γράμματα "KM" σε πινακίδες με σύμβολα του Κοσσυφοπεδίου και την επιγραφή "RKS" και από τις 21 Νοεμβρίου σχεδιάζουν να επιβάλουν πρόστιμα από 150 ευρώ στους παραβάτες.
Στις 20 Σεπτεμβρίου 2021, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου απαγόρευσαν την είσοδο με σερβικούς αριθμούς και ανέπτυξαν ειδική μονάδα του Υπουργείου Εσωτερικών ROSU στα βόρεια της περιοχής.
Σε απάντηση, οι ντόπιοι Σέρβοι έκλεισαν τον δρόμο με κατασκευαστικό εξοπλισμό προς τα σημεία ελέγχου Yarine και Brnyak και κράτησαν τον αποκλεισμό, παρά τις προσπάθειες της «αστυνομίας» να τους διαλύσει χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και ειδικό εξοπλισμό.
Από την πλευρά της κεντρικής Σερβίας, στρατιωτικό προσωπικό με τεθωρακισμένα οχήματα βρίσκονταν σε υπηρεσία στον αυτοκινητόδρομο, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν γύρω από την περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης