Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνωστίζονται οι Ευρωπαίοι στις αγορές ρώσικου πετρελαίου, να προλάβουν να επιβάλουν κυρώσεις μετά...

Συνωστίζονται οι Ευρωπαίοι στις αγορές ρώσικου πετρελαίου, να προλάβουν να επιβάλουν κυρώσεις μετά...
Με λίγες άμεσες οικονομικά αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις, το ντίζελ από τη Ρωσία αποτελεί το 44% των συνολικών εισαγωγών της Ευρώπης
Οι Ευρωπαίοι traders σπεύδουν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους με ρωσικό ντίζελ πριν από την έναρξη της απαγόρευσης της ΕΕ τον Φεβρουάριο, καθώς οι εναλλακτικές πηγές παραμένουν περιορισμένες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει από τις 5 Φεβρουαρίου τις εισαγωγές ρωσικών πετρελαιοειδών, στα οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό για το ντίζελ της.
Αυτό θα ακολουθήσει την απαγόρευση για το ρωσικό αργό που θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, οι φορτώσεις ρωσικού ντίζελ που προορίζονται για την περιοχή αποθήκευσης Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αντβέρπ (ARA) αυξήθηκαν σε 215.000 bpd από την 1η Νοεμβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου, αυξημένες κατά 126% σε σχέση με τον Οκτώβριο, δήλωσε η Pamela Munger, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στην εταιρεία ενεργειακών αναλύσεων Vortexa.

Έλλειψη εναλλακτικών

Με λίγες άμεσες οικονομικά αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις, το ντίζελ από τη Ρωσία αποτελεί το 44% των συνολικών εισαγωγών της Ευρώπης σε καύσιμο μέχρι στιγμής τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με το 39% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.
Αν και η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό καύσιμο έχει μειωθεί από πάνω από 50% πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ντίζελ της ηπείρου.
"Η ΕΕ θα πρέπει να εξασφαλίσει περίπου 500-600 kb/d ντίζελ για να αντικαταστήσει τις ρωσικές ποσότητες.
Οι αντικαταστάσεις θα προέλθουν από τις ΗΠΑ καθώς και ανατολικά του Σουέζ, κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία", δήλωσε ο Eugene Lindell, αναλυτής της αγοράς διύλισης και προϊόντων της FGE.
Το ρωσικό φυσικό αέριο που κατευθύνεται στις δεξαμενές ARA είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί ή να πωληθεί γρήγορα ως αποτέλεσμα του backwardation στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο Ice , όπου η τρέχουσα αξία είναι υψηλότερη από ό, τι θα είναι σε μεταγενέστερους μήνες, δήλωσε ο Lars van Wageningen, στην ολλανδική συμβουλευτική εταιρεία Insights Global.
Μέρος της εισροής έρχεται καθώς το ICE Futures Europe απαγορεύει το χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο φυσικό αέριο ρωσικής προέλευσης ενόψει των κυρώσεων της ΕΕ.

Οι υποχρεώσεις των εμπόρων

Από τις 30 Νοεμβρίου, οι έμποροι πρέπει να αποδείξουν στην ICE ότι κανένα ρωσικό προϊόν δεν έχει εισέλθει σε δεξαμενές στην ευρύτερη περιοχή ARA - συμπεριλαμβανομένου του Flushing και της Γάνδης - που θα χρησιμοποιηθούν για παράδοση τον Ιανουάριο μέσω του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης της ICE.
Το ρωσικό φυσικό αέριο μπορεί να εξακολουθεί να φτάνει σε δεξαμενές αποθήκευσης ARA τον Δεκέμβριο, αλλά πρέπει να μετακινηθεί σε άλλες δεξαμενές από τις οποίες δεν μπορεί να γίνει παράδοση, σύμφωνα με το ICE.
Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς αναμένουν μικρό αντίκτυπο από την κίνηση της ICE, δεδομένων των χαμηλών επιπέδων αποθήκευσης στην ARA τόσο για το ρωσικό όσο και για το μη ρωσικό πετρέλαιο κίνησης, καθώς και των μειούμενων παραδοτέων ποσοτήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης