Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία ανοίγει τη συζήτηση για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου - Σε «ελεύθερη πτώση» οι τιμές του

Η Σαουδική Αραβία ανοίγει τη συζήτηση για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου - Σε «ελεύθερη πτώση» οι τιμές του
Με ισχυρή πτώση αντέδρασαν στην είδηση οι αγορές πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα

Αν και η τιμή του πετρελαίου βρισκόταν τις προηγούμενες εβδομάδες σε σχετικά χαμηλά επίπεδα έχοντας μάλιστα καταγράψει πτώση άνω του 10% από τις αρχές Νοεμβρίου, η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ φέρονται να συζητούν την αύξηση της παραγωγής, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, επικαλούμενο πηγές του ΟΠΕΚ.
Κατά την αμερικανική αφημερίδα, υπό συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του OPEC+ που θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου θα βρεθεί η αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.
Η κίνηση αναμένεται μάλιστα ότι θα γίνει ακριβώς μια ημέρα πριν τεθεί σε εφαρμογή το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου από τις χώρες μέλη του G7, δύο κινήσεις που αναμένεται να προκαλέσουν αναταραχή και να περιορίσουν τις προμήθειες πετρελαίου από την αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη κίνηση προκαλεί απορία δεδομένου ότι μόλις πριν ένα μήνα ο OPEC+ προχώρησε σε περικοπή της παραγωγής του ενώ οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε συνεχή πτώση κι έχουν χάσει περισσότερο από 10% από τις αρχές Νοεμβρίου.
Ακόμη και η WSJ αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια ασυνήθιστη αποφαση για τον OPEC+ που βέβαια σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις συνδέεται με την απόφαση της κυβέρνησης Biden να δώσει ασυλία στον Σαουδάραβα πρίγπηκα διάδοχο Salman για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Kasoghi.
Η είδηση προκάλεσε πάντως - όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο - περαιτέρω ισχυρή πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με τo brent  να χάνει  -5,2% στα 83,09 δολ.το βαρέλι και το αμερικανικό αργό τύπου WTI να έχει απώλειες - 5,2% στα 75,98 δολ. το βαρέλι.
2022-11-21_06-24-30.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης