Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί το φθηνό αμερικανικό φυσικό αέριο κοστίζει μια περιουσία στην Ευρώπη;

Γιατί το φθηνό αμερικανικό φυσικό αέριο κοστίζει μια περιουσία στην Ευρώπη;
Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που φορτώνεται σε δεξαμενόπλοια στα λιμάνια των ΗΠΑ κοστίζει σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού
Η ΕΕ δέχεται τεράστιες πιέσεις να περιορίσει την τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου για να συγκρατήσει το ενεργειακό κόστος - αλλά πολλές από τις εταιρείες που θησαυρίζουν πουλώντας φθηνό αμερικανικό φυσικό αέριο στην Γηραιά Ήπειρο με εντυπωσιακές τιμές είναι ευρωπαϊκές.
Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που φορτώνεται σε δεξαμενόπλοια στα λιμάνια των ΗΠΑ κοστίζει σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κυρίως λόγω της διαταραχής της αγοράς που προκλήθηκε από την σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια των ρωσικών παραδόσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεχτεί έντονες πιέσεις για να χαράξει ένα σχέδιο ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου, αλλά ορισμένες χώρες, με επικεφαλής τη Γερμανία, ανησυχούν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να ωθήσει τους μεταφορείς να στείλουν τα φορτία φυσικού αερίου αλλού.
Η Επιτροπή είναι επίσης απρόθυμη, και η πρότασή της που εκδόθηκε την Τρίτη θέτει τόσο απαιτητικές απαιτήσεις που δεν τηρήθηκαν ούτε κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης για τις τιμές του φετινού καλοκαιριού.

Μεγάλα περιθώρια κέρδους

"Το 90% όλων όσων παράγουμε πωλείται σε τρίτους, και οι περισσότεροι πελάτες μας είναι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας - οι Enels, οι Endesas, οι Naturgys, οι Centricas και οι Engies του κόσμου", δήλωσε ο Corey Grindal, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για το παγκόσμιο εμπόριο της Cheniere Energy, απαριθμώντας τα ονόματα των μεγάλων ευρωπαϊκών παρόχων ενέργειας.
Η Cheniere, η οποία φέτος είδε το 70% του εξαγόμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου της να πλέει προς την Ευρώπη, πωλεί το αέριο της σε ένα σύστημα σταθερής τιμής με βάση την αμερικανική τιμή αναφοράς, που ονομάζεται Henry Hub, η οποία σήμερα είναι περίπου 6 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.
Κατά μέσο όρο, η τιμή σε όλα τα συμβόλαια της Cheniere είναι το 115% του Henry Hub συν 3 δολάρια, δήλωσε ο Grindal.
Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 33 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για λόγους σύγκρισης, η τρέχουσα τιμή αναφοράς της ΕΕ, που ονομάζεται TTF, είναι 119 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Πρόκειται για ένα μεγάλο περιθώριο κέρδους για όποιον μεταπωλεί αυτά τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά της Ευρώπης, επωφελούμενος από τους φόβους ότι μπορεί να μην υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για να διαρκέσει ο χειμώνας.
Παρά τους φόβους ότι οποιοδήποτε ανώτατο όριο της ΕΕ θα στείλει το φυσικό αέριο σε υψηλότερους πλειοδότες στην Ασία και θα οδηγήσει σε ελλείψεις σε όλο το μπλοκ, ο Grindal έδωσε ένα ηχηρό "όχι" όταν ρωτήθηκε αν ένα ανώτατο όριο θα έχει αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο η Cheniere συνεργάζεται με ευρωπαϊκές εταιρείες.
"Ο ισολογισμός μας στηρίζεται σε αυτά τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια", πρόσθεσε.
Μετάφραση: Εάν οι αγοραστές επιλέξουν να ανταλλάξουν τα πολύτιμα φορτία τους για υψηλότερα κέρδη πέραν της Ευρώπης μόλις τα παραλάβουν, αυτή είναι δική τους απόφαση.

Παιχνίδι επίρριψης ευθυνών

Η διαφορά μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους Ευρωπαίους πολιτικούς - αλλά το μεγαλύτερο μέρος του δακτυλοδείκτη έχει στραφεί στους Αμερικανούς παραγωγούς και όχι στους μεταπωλητές που βρίσκονται πιο κοντά στην πατρίδα τους.
"Στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία δημιουργούνται δύο κατηγορίες στην αγορά φυσικού αερίου: αυτοί που πληρώνουν ακριβά και αυτοί που πωλούν σε πολύ υψηλές τιμές", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron σε ομάδα βιομηχανικών φορέων την περασμένη εβδομάδα.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας παραγωγός φθηνού φυσικού αερίου που μας το πουλάνε σε υψηλή τιμή... Δεν νομίζω ότι αυτό είναι φιλικό".
Η δήλωση του Macron αγνόησε βολικά ότι ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος κάτοχος μακροπρόθεσμων συμβολαίων φυσικού αερίου των ΗΠΑ δεν είναι άλλος από τη γαλλική TotalEnergies.
Κατά την τελευταία κλήση για τα κέρδη της εταιρείας τον περασμένο μήνα, ο οικονομικός διευθυντής της TotalEnergies Jean-Pierre Sbraire διατυμπάνισε το γεγονός ότι η πρόσβαση της εταιρείας σε περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους αμερικανικού LNG ετησίως "αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα για τους εμπόρους της, οι οποίοι μπορούν να κάνουν arbitrage μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης".
"Και τώρα, δεδομένης της τιμής του LNG, κάθε φορτίο αντιπροσωπεύει περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και 100 εκατομμύρια δολάρια.
Έτσι, όταν είμαστε σε θέση να αναδρομολογήσουμε ή να κάνουμε arbitrage μεταξύ των διαφόρων αγορών, φυσικά, είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να μεγιστοποιήσουμε την αξία που προέρχεται από αυτή την επιχείρηση", πρόσθεσε ο Sbaire.
"Η δημιουργία ταμειακών ροών αυτής της τάξης μεγέθους σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την εταιρεία".
Η ισπανική Naturgy - η οποία έχει συμβόλαιο με περίπου 5 εκατομμύρια τόνους αμερικανικού LNG ετησίως από την Cheniere - έχει επίσης κερδίσει σχεδόν πέντε φορές περισσότερα κέρδη από την εμπορία φυσικού αερίου μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με το 2021 χάρη "στην αυξημένη διαφορά μεταξύ Henry Hub και TTF".

Οι αλλαγές τα προηγούμενα χρόνια

Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τις ΗΠΑ δεν ήταν πάντα τόσο κερδοφόρα.
Στην πραγματικότητα, από το 2016 έως τουλάχιστον το 2018, οι αγοραστές έχαναν ως επί το πλείστον χρήματα από τις σταθερές συμφωνίες, οδηγώντας ορισμένους να τις πουλήσουν.
Το 2019 η ισπανική Iberdrola, για παράδειγμα, έβαλε ενέχυρο το 20ετές συμβόλαιό της Cheniere στον ασιατικό έμπορο Pavilion Energy, ο οποίος τώρα επωφελείται από την πώληση σε μια παγκόσμια αγορά με υψηλές τιμές.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Centrica προσπάθησε -και απέτυχε- να πουλήσει το χαρτοφυλάκιό της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο το 2020, όταν οι κυβερνητικές εντολές κλειδώματος οδήγησαν τις τιμές σε πραγματικό χρόνο χαμηλότερα.
Αυτό περιελάμβανε ένα 20ετές σταθερό συμβόλαιο της Cheniere που είχε οριστεί να διαρκέσει έως το 2038.
Τώρα που οι τιμές σε πραγματικό χρόνο αυξήθηκαν και πάλι, η Centrica - μέρος της British Gas που ανήκει στη Shell - καρπώνεται τα οφέλη και αποκτά με ανυπομονησία περισσότερα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, με πιο πρόσφατη μια 15ετή συμφωνία με τον αμερικανικό εξαγωγέα LNG Delfin που αρχίζει το 2026.
"Πρόκειται για μια πραγματικά σημαντική ροή κερδών για εμάς", δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Centrica Chris O'Shea στους επενδυτές.
Σε αντίθεση με ορισμένους παραγωγούς - για παράδειγμα στη Μέση Ανατολή - οι οποίοι περιορίζουν τον τελικό προορισμό του υγροποιημένου φυσικού αερίου στους καταναλωτές στην Ασία και εμποδίζουν την πώλησή του στη συνέχεια σε υψηλότερη τιμή, το αμερικανικό αέριο αλλάζει ιδιοκτησία τη στιγμή που φορτώνεται σε ένα πλοίο και έρχεται χωρίς δεσμεύσεις.
Αυτό αφήνει τους αγοραστές ελεύθερους να ανακατευθύνουν την πολύτιμη προμήθεια όπου είναι πιο κερδοφόρο - μερικές φορές εις βάρος των πελατών τους στα επόμενα στάδια, εάν είναι φθηνότερο να αθετήσουν τις προϋπάρχουσες δεσμεύσεις παράδοσης στην εγχώρια αγορά.
"Μπορούμε να ελέγξουμε μόνο ό,τι μπορούμε να ελέγξουμε", δήλωσε ο Grindal της Cheniere.
"Το αμερικανικό LNG δεν έχει προορισμό".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης