Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall, με τη Fed να επιβραδύνει τις επιτοκιακές αυξήσεις – Στο +0,6% ο S&P 500, o Νasdaq +1%

Άνοδος στη Wall, με τη Fed να επιβραδύνει τις επιτοκιακές αυξήσεις – Στο +0,6% ο S&P 500, o Νasdaq +1%
Θετικά πρόσημα η Wall Street...

Άνοδο σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα πρακτικά της Fed, αλλά και την πολιτική κατά της Covid στην Κίνα…
Ειδικότερα, οι Αμερικανοί policy makers συμφώνησαν ότι θα πρέπει στο εξής να υπάρξουν μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων, αφού, βέβαια, πρώτα αξιολογήσουν τον αντίκτυπο που έχει η νομισματική πολιτική στην οικονομία των ΗΠΑ.
Αυτό σημαίνει μεγάλη πιθανότητα για αύξηση 0,5% τον Δεκέμβριο – αν και δεν είναι σίγουρο.
Αξιοσημείωτες είναι σπάνιες σκηνές διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο της Foxconn, που κατασκευάζει iPhone, που έχει γίνει σύμβολο μιας επικίνδυνης συσσώρευσης απογοήτευσης από τους εξαιρετικά σκληρούς κανόνες που εφαρμόζονται.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,28%, στις 34.194 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε αύξηση 0,59%, στις 4.027 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε 0,99%, στις 11.285 μονάδες.
Ο δείκτης VIX κυμαίνεται στις 20,64 μονάδες
kl.JPG

Πτωτική τροχιά έλαβαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,71% και το 2ετές σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 4,47%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI «βούλιαξε» 4% στα 77,73 δολ.

και η τιμή χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,6% στα 1.750 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,9% έναντι του ευρώ, στο 1,04 δολ.

Στα μάκρο, η μεταποίηση στις ΗΠΑ (μεταποιητικός PMI), βούτηξε σε χαμηλό 2,5 ετών (ή 30 μηνών) τον Νοέμβριο στο 47,6 από 50,4, όπως διαπίστωσε η S&P Global.
Επίσης, ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών στο 46,1 από 47,8 τον Οκτώβριο, παραμένοντας κοντά στα χαμηλά επίπεδα που επικρατούσαν στην έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει τις υπηρεσίες και τη μεταποίηση υποχώρησε στις 46,3 μονάδες το Νοέμβριο από 48,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο.
Μετρήσεις κάτω από το 50 δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Eπίσης, άνω των εκτιμήσεων κινήθηκαν οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, φτάνοντας σε υψηλό τριών μηνών.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 17.000 σε 240.000 την εβδομάδα που έληξε στις 19 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύτηκαν σήμερα (23/11/2022).
Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων έκανε λόγο για 225.000 αιτήσεις.
Οι αιτήσεις για συνεχιζόμενα επιδόματα ανεργίας, που περιλαμβάνουν άτομα που έχουν ήδη λάβει επίδομα ανεργίας για μία εβδομάδα ή περισσότερο, αυξήθηκαν κατά 48.000 σε 1,55 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 12 Νοεμβρίου, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, παρά το άλμα στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και τις υψηλές τιμές.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 7,5% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 632.000 τον περασμένο μήνα από 588.000 τον Σεπτέμβριο.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση στις 570.000.
Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις πραγματοποίησαν πτώση 5,8%.
Οι πωλήσεις νεόδμητων είχαν πιάσει «ταβάνι» στις 993.000 τον Ιανουάριο του 2021, το υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του 2006.
Η μέση τιμή μιας νέας κατοικίας τον Σεπτέμβριο ήταν 493.000, καταγράφοντας άνοδο 15,4% σε σχέση με πέρυσι.


Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές στις ΗΠΑ ανέμεναν μικρή ανάκαμψη στις προκαταρκτικές Παραγγελίες Διαρκών Αγαθών για τον μήνα Οκτώβριο, μετά την απογοητευτική πτώση του Σεπτεμβρίου στις βασικές παραγγελίες.
Είχαν δίκιο...
Οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1,0% σε μηνιαία βάση, καταρρίπτοντας τις προσδοκίες για άνοδο 0,4% σε μηνιαία βάση.
Αυτός είναι ο 3ος συνεχόμενος μήνας αυξανόμενων παραγγελιών, όπερ σημαίνει σε ετήσια βάση κέρδος 10,7%.

 


Οι βασικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση (ακόμη και μετά την αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου σε -0,9% σε μηνιαία βάση).

Η αξία των παραγγελιών βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών, ένας δείκτης για επενδύσεις σε εξοπλισμό
που δεν περιλαμβάνει αεροσκάφη και στρατιωτικό υλικό, αυξήθηκε 0,7% τον περασμένο μήνα, μετά από μια επί τα χείρω αναθεωρημένη πτώση 0,8% τον Σεπτέμβριο.
Τέλος, σημειώνουμε ότι όλα αυτά τα δεδομένα είναι πλασματικά, όχι πραγματικά, επομένως προσαρμόστε νοερά την έκπληξή σας για τον πληθωρισμό.

Mεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Κοντά στα υψηλά τριών μηνών διαπραγματεύτηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η άνοδος των μετοχών των εμπορευμάτων αντιστάθμισε την αδυναμία της Credit Suisse μετά την προειδοποίηση για τα κέρδη της, με τους επενδυτές να αναμένουν τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 παρέμεινε αμετάβλητος, αφού στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε φθάσει στο υψηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Αυγούστου.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,04%, στις 14.427 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,17%, στις 7.465 μονάδες.
Στις 6.679 μονάδες με άνοδο 0,32% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε οριακές μεταβολές, στις 24.512 μονάδες.
κ_1.JPG
Στα επιχειρηματικά, η Credit Suisse υποχώρησε κατά 4,2%, καθώς η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναμένει ζημίες προ φόρων έως και 1,5 δισ. ελβετικών φράγκων (1,58 δισ. δολάρια) για το τέταρτο τρίμηνο.

Στα μάκρο, συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, με τον σύνθετο PMI να παραμένει κάτω από τις 50 μονάδες και τον Οκτώβριο του 2022.
Ο σύνθετος δείκτης PMI που καλύπτει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες αυξήθηκε στις 47,8 μονάδες από 47,3 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση της S&P Global.
Πρόκειται για στοιχεία καλύτερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν επιβράδυνση στις 47,0 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Ο δείκτης ωστόσο συμπλήρωσε τον Νοέμβριο πέντε διαδοχικούς μήνες κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων, σε επίπεδα συρρίκνωσης.
«Η νέα επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο ενισχύει τις πιθανότητες η οικονομία της Ευρωζώνης να διολισθήσει σε ύφεση« σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.
«Ωστόσο, τα στοιχεία του Νοεμβρίου έφεραν και κάποια επιφυλακτικά καλά νέα. Ειδικότερα, ο ρυθμός της πτώσης επιβράδυνε ελαφρώς από τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης