Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Ισχυρή δέσμευση για μείωση του πληθωρισμού στο 2% - Μικρότερες οι επόμενες αυξήσεις επιτοκίων, 0,5% τον Δεκέμβριο

Fed: Ισχυρή δέσμευση για μείωση του πληθωρισμού στο 2% - Μικρότερες οι επόμενες αυξήσεις επιτοκίων, 0,5% τον Δεκέμβριο
Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve συμφώνησαν ότι θα πρέπει να σημειωθούν μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων... στο μέλλον

Επιβράδυνση του κύκλου των επιτοκιακών αυξήσεων, αλλά και… ισχυρή δέσμευση να κατέλθει ο πληθωρισμός στο επίπεδο του 2%, αποκαλύπτουν τα πρακτικά της συνάντησης κορυφής της Federal Reserves στη 1-2 Νοεμβρίου 2022.
Ειδικότερα, οι Αμερικανοί policy makers συμφώνησαν ότι θα πρέπει στο εξής να υπάρξουν μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων, αφού, βέβαια, πρώτα αξιολογήσουν τον αντίκτυπο που έχει η νομισματική πολιτική στην οικονομία των ΗΠΑ.
Εύλογα, λοιπόν, οι αγορές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς, που ορίζει το εύρος των επιτοκίων, θα προχωρήσει σε αύξηση 0,5% τον Δεκέμβριο, μετά από τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις κατά 0,75%.
Στο μεταξύ, αν και άφησαν να εννοηθεί ότι πρέπει να αναμένονται μικρότερες κινήσεις, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξακολουθούν να βλέπουν ελάχιστα σημάδια υποχώρησης του πληθωρισμού.
Από την άλλη, ορισμένα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν την ανησυχία τους για κινδύνους που ελλοχεύουν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα εάν η Fed συνεχίσει με τον ίδιο επιθετικό ρυθμό.
«Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων έκρινε ότι μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης πιθανότατα θα ήταν σύντομα κατάλληλη», αναφέρουν τα πρακτικά.
«Οι καθυστερήσεις και τα μεγέθη που σχετίζονται με τις επιπτώσεις των ενεργειών της νομισματικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα και στον πληθωρισμό ήταν μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν σχετικά με το γιατί μια τέτοια αξιολόγηση ήταν σημαντική» προστίθεται.

Αξιολόγηση

Στα πρακτικά σημειώνεται ότι οι μικρότερες αυξήσεις θα δώσουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής την ευκαιρία να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των αποφάσεών τους.
Πέρα από τα παραπάνω, μερικά μέλη υποστήριξαν ότι «η επιβράδυνση του ρυθμού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο αστάθειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Άλλοι είπαν ότι θα ήθελαν να περιμένουν για να χαλαρώσουν τον ρυθμό.
Δήλωσαν δε ότι βλέπουν το ισοζύγιο των κινδύνων για την οικονομία τώρα να είναι λοξό προς τα κάτω.
Εξίσου σημαντικό είναι το πόσο μακριά θα φτάσει η Fed με τα επιτόκια: «Η εξέλιξη της πολιτικής είναι πιο σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη των στόχων της επιτροπής, παρά ο ρυθμός προς το εύρος στόχου».
Τις τελευταίες ημέρες, οι Aμερικανοί policy makers, με δηλώσεις τους, ομονόησαν, εκφράζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί η μάχη με τον πληθωρισμό και ότι μπορούν να υποχωρήσουν στο επίπεδο των αυξήσεων επιτοκίων.
Αυτό σημαίνει μεγάλη πιθανότητα για αύξηση 0,5 ποσοστιαίας μονάδας τον Δεκέμβριο – αν και δεν είναι σίγουρο. 
Η δήλωση μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων περιλαμβάνει μια πρόταση που οι αγορές ερμήνευσαν ως σήμα πως η Fed θα προβεί σε μικρότερες αυξήσεις στο μέλλον.
Η πρόταση αυτή έγραφε: «Για τον προσδιορισμό του ρυθμού των μελλοντικών αυξήσεων στο εύρος στόχου η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις».
Οι επενδυτές το θεώρησαν νεύμα για αυξήσεις μειωμένης έντασης μετά από τέσσερις αυξήσεις κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες που ανέβασαν το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο εύρος του 3,75%-4% - το υψηλότερο των τελευταίων 14 ετών.
Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετοί αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι αναμένουν μια πιθανή κίνηση μισής μονάδας τον Δεκέμβριο.
Η Fed είναι στο στόχαστρο των αγορών, επειδή συσφίγγει υπερβολικά…
Το ανησυχητικό είναι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πολύ εστιασμένοι σε δεδομένα που κοιτάζουν χρονικά προς τα πίσω.
Σε κάθε περίπτωση, «είναι δύσκολο να είσαι ο Jay Powell».

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης