Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στις αγορές, ο DAX +0,8% - Καμία έκπληξη από τα πρακτικά της ΕΚΤ - Αργία στη Wall

Ήπια άνοδος στις αγορές, ο DAX +0,8% - Καμία έκπληξη από τα πρακτικά της ΕΚΤ - Αργία στη Wall
Η Wall Street σημείωσε κέρδη, ενώ σήμερα θα παραμείνει κλειστή, λόγω των διακοπων για την Ημέρα των Ευχαριστιών
(upd) Ήπια άνοδο κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ δεν έκρυβαν εκπλήξεις.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,78%, στις 14.539 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε οριακές μεταβολές, στις 7.466 μονάδες. 
Στις 6.707 μονάδες με άνοδο 0,42% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,61% στις 24.730 μονάδες.

ΕΚΤ: «Παύση» στις αυξήσεις επιτοκίων μόνο με βαθιά ύφεση

«Σήμα» για πιθανή παύση στη νομισματική σύσφιξη μόνο εάν υπάρξει παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, στέλνει η ΕΚΤ σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Οκτωβρίου.
Στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης αύξησε τα επιτόκια αναφοράς της κατά 75 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν, για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος, όπως είπε, παραμένει "υπερβολικά υψηλός".
Τα πρακτικά αποκάλυψαν ότι μια "πολύ μεγάλη πλειοψηφία" υποστήριξε την αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, αν και "λίγα" μέλη εξέφρασαν την προτίμησή τους για αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.
Τα μέλη συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό ότι οι προοπτικές από την οικονομική δραστηριότητα της ζώνης του ευρώ είχαν επιδεινωθεί από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, με την ίδια να υποστηρίζει ότι μια τεχνική ύφεση καθίσταται το "βασικό σενάριο και το πιο πιθανό αποτέλεσμα".
Η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% της ΕΚΤ κρίθηκε απίθανη χωρίς περαιτέρω αποφασιστική δράση νομισματικής πολιτικής.
Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC, τα οποία ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα χαλαρώσει τον ρυθμό των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της.
Η Wall Street σημείωσε κέρδη, ενώ σήμερα θα παραμείνει κλειστή, λόγω των διακοπων για την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving).
Οι επενδυτές αναμένουν πλέον σε μεγάλο βαθμό ότι η Fed θα προβεί σε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στο 4,25%-4,5% στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης.

Βελτιώθηκε ο Ifo επιχειρηματικού κλίματος τον Νοέμβριο 2022, αλλά η Γερμανία δεν θα αποφύγει την ύφεση

Βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Νοέμβριο 2022, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, ωστόσο η γενική εικόνα δεν αλλάζει, εκτιμούν οι αναλυτές, και η γερμανική οικονομία δεν θα αποφύγει την ύφεση το δ΄τρίμηνο του έτους.
H άνοδος του Δείκτη Επιχειρηματικού Κλίματος του Νοεμβρίου, από 84,5 τον Οκτώβριο σε 86,3, ήταν σε γενικές γραμμές συνεπής με την πορεία του Σύνθετου Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI), που δημοσιεύθηκε χθες, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Capital Economics: ενώ οι συνθήκες βελτιώθηκαν ελαφρώς, η δραστηριότητα εξακολουθεί να συρρικνώνεται.
Ο δείκτης συνάδει με μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 4% σε ετήσια βάση, γεγονός που θα αποτελούσε πολύ βαθιά ύφεση, ωστόσο αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο των αναλυτών.
Επιπλέον, η άνοδος του δείκτη προήλθε από τη συνιστώσα των προσδοκιών.
Ωστόσο, οι προσδοκίες εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά χαμηλές και βρίσκονται σε επίπεδο παρόμοιο με το κατώτατο σημείο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών επιδραδύνθηκε εκ νέου τον Νοέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.
Εν τω μεταξύ, ξεχωριστή έρευνα του Ifo έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των κατασκευαστών εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις εξοπλισμού τον Οκτώβριο.

Κίνα: Μέτρα στήριξης για την αγορά ακινήτων - Ανησυχία για covid

Στην Ασία, η Κίνα ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο διάσωσης για την αγορά ακινήτων, καθώς και μια πιθανή μείωση του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών, ωστόσο το νέο ρεκόρ στα κρούσματα covid 19 προκαλεί ανησυχία.
Η Nomura υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας για το 2022 στο 2,8% από 2,9% και για το 2023 στο 4% από 4,3%, κάνοντας λόγο για "αργή, δαπανηρή και ανώμαλη" επαναλειτουργία της χώρας, καθώς τα κρούσματα COVID αυξάνονται κατακόρυφα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης