Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάνει τη μάχη με την covid η Κίνα; - Νέο ρεκόρ κρουσμάτων, σκληραίνουν οι περιορισμοί

Χάνει τη μάχη με την covid η Κίνα; - Νέο ρεκόρ κρουσμάτων, σκληραίνουν οι περιορισμοί
Αυξάνονται και πάλι τα lockdown σε πολλές πόλεις και περιοχές της Κίνας
Σχετικά Άρθρα
Νέο ρεκόρ κρουσμάτων covid καταγράφηκε σήμερα Παρασκευή 25/11 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην Κίνα, γεγονός που δείχνει πως η πανδημία είναι σε πλήρη έξαρση τη στιγμή που οι Αρχές δεν φαίνονται ικανές να την περιορίσουν παρά το νέο γύρο σκληρών, περιοριστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα, η Κίνα ανακοίνωσε 32.943 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, από τα οποία τα 3.103 ήταν με συμπτώματα και τα 29.840 συμπτωματικά.
Μόλις το προηγούμενο 24ωρο γινόταν λόγος για 31.656 κρούσματα (4.010 με συμπτώματα και 27.646 ασυμπτωματικά), συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων «εισαγόμενων» περιπτώσεων, δηλαδή μολύνσεων που εντοπίζονται σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.
Πρόκειται για αριθμούς πρωτοφανείς στην Κίνα, η οποία συνήθιζε με τον εντοπισμό μερικών δεκάδων κρουσμάτων να κλείνει ολόκληρες πόλεις και να επιβάλλει σκληρά lockdown στο πλαίσιο της αυστηρής τήρησης της πολιτικής της zero covid που εφάρμοζε με απόλυτη συνέπεια η κυβέρνηση του Xi Jinping.

Χιλιάδες κρούσματα σε πολλές πόλεις

Πάντως και αυτήν την φορά οι κινεζικές αρχές προχωρούν στην επιβολή περιοριστικών μέτρων σε αρκετές πόλεις.
Όπως αναφέρεται, έξαρση καταγράφεται στην πόλη Guangzhou και στο νοτιοδυτικό Chongqing όπου και καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα, ενώ εκατοντάδες μολύνσεις καταγράφονται πλέον καθημερινά σε πόλεις όπως το Chengdu, το Jinan, το Lanzhou, το Xian και η Wuhan.
Τα κρούσματα τετραπλασιάστηκαν στο Shijiazhuang, στο Πεκίνο, αναφέρθηκε περίπου ο ίδιος αριθμός κρουσμάτων με την προηγούμενη ημέρα ενώ πολύ καλύτερη ήταν η εικόνα στη Σανγκάη (υπενθυμίζεται πως την περασμένη άνοιξη είχε κλείσει για τουλάχιστον δύο μήνες), όπου και αναφέρθηκαν μόλις 9 συμπτωματικά και 77 ασυμπτωματικά κρούσματα.
Ωστόσο, οι αρχές στη Σανγκάη επέβαλαν νέους περιορισμούς στις αφίξεις ταξιδιωτών καθώς πλέον είναι απαραίτητο ένα αρνητικό PCR τεστ τουλάχιστον 48 ώρες πριν την έλευση στην πόλη και εφόσον θέλουν να μπουν σε δημόσιους χώρους, οπως malls, ξενοδοχεία και κυβερνητικά κτήρια ενώ τα μαθήματα στα σχολεία γίνονται διαδικτυακά

Νέα μέτρα και lockdown

Σε όλες αυτές τις περιοχές και πόλεις οι αρχές επέβαλαν περιοριστικά μέτρα, ενώ στην Zhengzhou, στην κεντρική επαρχία της Henan, όπου και υπήρξαν συγκρούσεις την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη αστυνομικών με εργαζόμενους σε εργοστάσιο της Foxconn για παραγωγή iPhone, οι αρχές ανακοίνωσαν ένα 5νθήμερο lockdown που επηρεάζει περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους.
Στους κατοίκους δόθηκε εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους και να κάνουν καθημερινά PCR τεστ.
Πενθήμερο lockdown
επιβλήθηκε από την περασμένη Δευτέρα και στην πόλη Guangzhou όπου οι κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους και δεν κυκλοφορούν οι αστικές συγκοινωνίες, παρά το γεγονός ότι εδώ και τρεις ημέρες δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα, ενώ στη βορειοανατολική πόλη της Changchun, οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις και μην πηγαίνουν σε δημόσιους χώρους, εστιατόρια και συγκεντρώσεις.

Χαλάρωση της zero covid

Πάντως, στις 11 Νοεμβρίου η Κίνα ανακοίνωσε πως θα χαλαρώσει τους περιορισμούς και θα συντομεύσει την περίοδο της καραντίνας σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι πιέσεις προς την οικονομία και μειωθεί η κοινωνική δυσαρέσκεια από τα αυστηρά μέτρα.
Η κινεζική κυβέρνηση ωστόσο υπερηφανεύεται πως χάρη στην αυστηρή αυτή πολιτική της, τα έχει πολύ καλύτερα συγκριτικά με τη Δύση όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων αλλά και τον έλεγχο της πανδημίας.
Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο δεν αναφέρθηκε κανείς θάνατος.
Επισήμως, η Κίνα μετρά 5.232 νεκρούς επί συνόλου 300.619 μολύνσεων με συμπτώματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης