Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μειώθηκαν τα κρούσματα Covid στην Κίνα - Ήδη έχει επηρεαστεί το 25% του ΑΕΠ λόγω lockdown

Μειώθηκαν τα κρούσματα Covid στην Κίνα - Ήδη έχει επηρεαστεί το 25% του ΑΕΠ λόγω lockdown
Οι διαμαρτυρίες των Κινέζων για τα μέτρα φαίνεται να μειώνονται
Την πρώτη μείωση των ημερήσιων μολύνσεων από το Covid εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα ανέφερε τη Δευτέρα η Κίνα, κάμπτοντας ελαφρώς τις ανησυχίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την πολιτική ελέγχου των κρουσμάτων.
Η χώρα ανέφερε ότι οι τοπικές λοιμώξεις, κυρίως ασυμπτωματικές, ανήλθαν σε 38.421, από το υψηλό ρεκόρ των 40.052 που αναφέρθηκε για την Κυριακή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Wind Information.
Η τελευταία φορά που ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε από την προηγούμενη ημέρα ήταν στις 19 Νοεμβρίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία.
Οι τοπικές μολύνσεις μειώθηκαν στην Γκουανγκντόνγκ και την Τσονγκίνγκ, δύο από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από το τελευταίο κύμα του Covid.
Δεν αναφέρθηκαν νέοι θάνατοι.
Αλλά στην πρωτεύουσα Πεκίνο οι μολύνσεις αυξήθηκαν τη Δευτέρα σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, όπως και στη Σαγκάη, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα.
Η Ντίσνεϊλαντ της Σαγκάης δήλωσε ότι θα αναστείλει τη λειτουργία της από την Τρίτη, αφού άνοιξε για λίγο την Παρασκευή.
Το Universal Beijing Resort παραμένει ανοιχτό.

Μειώνονται οι διαμαρτυρίες

Την ίδια ώρα, οι διαμαρτυρίες των Κινέζων για τα μέτρα φαίνεται να μειώνονται.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, φοιτητές και ομάδες ανθρώπων σε όλη την Κίνα πραγματοποίησαν δημόσιες διαδηλώσεις για να διαμαρτυρηθούν για την αυστηρή πολιτική μηδενικής κυκλοφορίας της χώρας.
Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν σε περιοχές όπου είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ορισμένες αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι η αστυνομία έλεγχε τα τηλέφωνα των ντόπιων στη Σαγκάη για ξένες εφαρμογές στις οποίες δεν μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση στην ηπειρωτική χώρα χωρίς VPN.
Το επίσημο βραδινό δελτίο ειδήσεων της Κίνας τη Δευτέρα δεν αναφέρθηκε στις αναταραχές, αλλά περιλάμβανε ένα τμήμα που καλούσε σε ενότητα γύρω από τα τρέχοντα μέτρα του Covid.
Η εκπομπή έδωσε επίσης έμφαση στο πώς η κυβέρνηση διατηρεί τις υπηρεσίες υγείας και την παράδοση ειδών καθημερινής ανάγκης στους ανθρώπους που βρίσκονται υπό περιορισμό.

Γιατί η Κίνα δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης από τη στρατηγική της "μηδενικού Covid

Οι αυστηροί έλεγχοι του Covid φέτος επιβάρυναν σημαντικά την επιχειρηματική δραστηριότητα και την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα.
Από το τρίτο τρίμηνο, το εθνικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 3% σε ετήσια βάση, πολύ κάτω από τον επίσημο στόχο του 5,5% περίπου που είχε τεθεί τον Μάρτιο.
Από τη Δευτέρα, το 25,1% του ΑΕΠ της Κίνας είχε επηρεαστεί αρνητικά από τους ελέγχους της Covid, σύμφωνα με μοντέλο της Nomura.
Αυτό είναι πάνω από το προηγούμενο μέγιστο του 21,2% που καταγράφηκε τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια του lockdown στη Σαγκάη.
"Η ραγδαία αύξηση της δημόσιας δυσαρέσκειας για τα lockdown το περασμένο Σαββατοκύριακο μπορεί να θολώσει περαιτέρω τον δρόμο προς την επαναλειτουργία", ανέφεραν οι αναλυτές της Nomura.

Η πολιτική χαλαρώνει και σφίγγει

Οι αναλυτές έχουν αποδώσει μέρος της απογοήτευσης του κόσμου στα υπερβολικά μέτρα lockdown σε τοπικό επίπεδο - όπως το να αναγκάζονται οι άνθρωποι να μένουν στο σπίτι χωρίς προηγούμενη ή επίσημη ειδοποίηση.
Στο Πεκίνο, πολλές κοινότητες διαμερισμάτων έπεισαν με επιτυχία την τοπική διοίκηση ότι δεν είχαν νομική βάση για ένα lockdown.
Οι δημοτικές αρχές απαγόρευσαν στη συνέχεια τη χρήση σκληρών υλικών για τον αποκλεισμό εξόδων κινδύνου, θυρών πολυκατοικιών και εισόδων συγκροτημάτων και σημείωσαν ότι τα βραχυπρόθεσμα lockdown δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 24 ώρες.
Είπαν επίσης ότι οι δίαυλοι για την έξοδο για ιατρική περίθαλψη θα πρέπει να παραμείνουν ανεμπόδιστοι.
Προηγουμένως, ανέκδοτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιέγραφαν πώς άνθρωποι στερήθηκαν την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη λόγω υποτιθέμενων ελέγχων του Covid.
Τα μέτρα του Covid και η εφαρμογή τους ποικίλλουν σε τοπικό επίπεδο, ιδίως δεδομένης της διάσπαρτης φύσης των κρουσμάτων.
Από την Τρίτη, η πόλη της Σαγκάης αυστηροποίησε τους περιορισμούς στην είσοδο σε εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και άλλους εμπορικούς χώρους.
Όποιος θέλει να εισέλθει πρέπει πλέον να προσκομίσει αρνητικό τεστ ιού από τις τελευταίες 48 ώρες, από 72 ώρες που ήταν πριν.
Και στον απόηχο των διαδηλώσεων, τουλάχιστον το Πανεπιστήμιο Tsinghua ενθάρρυνε τους φοιτητές να επιστρέψουν νωρίς στα σπίτια τους για τις χειμερινές διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους - περισσότερο από ένα μήνα νωρίτερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης