Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το τέλος της Ουκρανίας: Ποιο είναι το σχέδιο μάχης που θα έδινε τη νίκη στον Putin – Θα πάρει το ρίσκο;

Το τέλος της Ουκρανίας: Ποιο είναι το σχέδιο μάχης που θα έδινε τη νίκη στον Putin – Θα πάρει το ρίσκο;
Οι Ρώσοι στρατηγοί έχουν ήδη καταλάβει ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς να αποκοπούν ζωτικής σημασίας γραμμές ανεφοδιασμού προς την Πολωνία
Σχετικά Άρθρα

(upd 3) Στον δέκατο μήνα του έχει εισέλθει πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία και το ρωσικό σχέδιο μάχης έχει αναπροσαρμοστεί στα δεδομένα και στις συνθήκες του μετώπου, παρουσιάζοντας σημαντικές διαφορές τουλάχιστον σε σύγκριση με τους πρώτους μήνες της στρατιωτικής επιχείρησης.
Αν και μέχρι πρότινος η Ρωσία στόχευε στρατιωτικές και στρατηγικές υποδομές της Ουκρανίας (αεροπορία, ναυτικό, χερσαίες δυνάμεις), πλέον έχει στραφεί κατά μη στρατιωτικών υποδομών που αφορούν κυρίως την ενέργεια, τις μεταφορές και τις επικοινωνίες.
Πρόκειται για στόχους που έχουν ως αποτέλεσμα οι Ουκρανοί να βιώνουν τις συνέπειες των επιθέσεων αυτών στην καθημερινότητα τους, όπως είναι οι εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, οι οποίες σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες, δημιουργούν ένα «εχθρικό περιβάλλον» για εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμα και να φύγουν από την χώρα, αναζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι μια δύναμη πυρός περίπου 500.000 Ρώσων στρατιωτών είναι έτοιμη να επέμβει στην Ουκρανία, με αρκετούς ειδικούς να μην αποκλείουν μια μαζική χειμερική εισβολή τις επόμενες εβδομάδες, η οποία εκτιμάται ότι ναι μεν μπορεί να εξοντώσει πλήρως το καθεστώς του Κιέβου αλλά παράλληλα συνιστά ένα τεράστιο ρίσκο για τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.

Ο στόχος των επιθέσεων

Κατά τον Mike Whitney, γεωπολιτικό αναλυτή, «στόχος της ρωσικής επίθεσης είναι να υπονομεύσει την ικανότητα της Ουκρανίας να διεξάγει πόλεμο».
«Οι επιθέσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο, τους σιδηροδρομικούς κόμβους, τις αποθήκες καυσίμων, τις γέφυρες και τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου της Ουκρανίας είναι απλώς η πρώτη φάση της «διφασικής» επιχείρησης που έχει σχεδιαστεί αφενός για να νικήσει τον εχθρό αφετέρου να οδηγήσει τον πόλεμο στο πρόωρο τέλος του» επισημαίνει ο Whitney, τονίζοντας ότι λόγω των συνθηκών που διαμορφώνονται, εκατομμύρια Ουκρανοί θα αναγκαστούν είτε να φύγουν από την χώρα είτε να μείνουν σε αυτοσχέδια καταφύγια έκτακτης ανάγκης που θερμαίνονται σποραδικά από γεννήτριες που κινούνται με ντίζελ.
«Δεν υπάρχει καμία προοπτική ότι το κατεστραμμένο ηλεκτρικό σύστημα της Ουκρανίας θα επιδιορθωθεί γρήγορα, αν επιδιορθωθεί ποτέ.
Και ακόμα κι αν μπορούσε κάπως να επιδιορθωθεί, θα ήταν μόνο μια βραχυπρόθεσμη λύση.
Το γεγονός είναι ότι οι Ρώσοι έχουν εντοπίσει τους κύριους υποσταθμούς, τερματικούς σταθμούς και μετασχηματιστές σε όλη την Ουκρανία και τους επιλέγουν έναν προς έναν.
Ανίκανη να αμυνθεί ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις, η Ουκρανία θα βομβαρδίζεται μέχρι να επιστρέψει στη Λίθινη Εποχή» τονίζει ο Whitney.

Πώς θα αντιδράσουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ;

Το εάν αυτή η νέα στρατηγική του Κρεμλίνου θα οδηγήσει στο τέλος του πολέμου, δεν είναι ακόμα γνωστό.
Ωστόσο, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η αμυντική βιομηχανία, η Wall Street και το οικονομικό κατεστημένο.
«Ο πόλεμος είναι καλός για τις επιχειρήσεις.
Ο πόλεμος οδηγεί στο κέρδος.
Ποιοι είναι οι βασικοί παίκτες;
Ποιοι είναι αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις;
Τα λάθη είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση της ιστορίας, ιδιαίτερα όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ένας πολιτικός ανίκανος να διαμορφώσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ο οποίος αγνοεί τους κινδύνους συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυρηνικών όπλων, προκειμένου να ανταποκριθεί στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και στη βιομηχανία όπλων» αναφέρει ο Whitney, επισημαίνοντας πως το Πεντάγωνο εμπλέκεται στη διεξαγωγή πολεμικών παιχνιδιών και σε προσομοιώσεις για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο τραπέζι σενάριο νέου Παγκόσμιου Πολέμου

Όπως επισημαίνει ο Whitney, η απάντηση στη Στρατιωτική Ατζέντα της Μόσχας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια διαδικασία στρατιωτικής κλιμάκωσης και οικονομικού πολέμου που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ένα σενάριο Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.
«Αυτή η επιλογή βρίσκεται επί του παρόντος στον σχεδιασμό του Πενταγώνου.
Η προληπτική χρήση πυρηνικών όπλων που υποστηρίζεται από ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων «είναι στο τραπέζι».
Τον Ιούνιο του 2016, υπό την κυβέρνηση Obama, κορυφαίοι στρατιωτικοί μαζί με τους CEO της βιομηχανίας όπλων συζήτησαν για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.
Η συνάντηση αυτή ονομάστηκε Doomsday Forum.
Σε αυτήν εστίασαν στην οικοδόμηση συναίνεσης (εντός των Ενόπλων Δυνάμεων, των επιστημονικών εργαστηρίων, της πυρηνικής βιομηχανίας κ.λπ.) υπέρ του προληπτικού πυρηνικού πολέμου εναντίον αυτών των τεσσάρων χωρών» τονίζει ο αναλυτής, επισημαίνοντας πως η ανάπτυξη όπλων κατά των τεσσάρων αυτών κρατών είναι «στο τραπέζι» και εξετάζεται από το Πεντάγωνο εδώ και 20 χρόνια.
Μάλιστα, επικαλείται μια σειρά από προσομοιώσεις πολέμου, με την ονομασία Vigilant Shield 07, που διεξήχθη από το Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2006 και που προέβλεπε ένα «νέο Ψυχρό Πόλεμο» με βασικούς αντιπάλους την Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Ευρεία χειμερινή ρωσική επίθεση με 500.000 στρατιώτες

Με τη Ρωσία να πλήττει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας και με τα ρωσικά στρατεύματα να ενώνονται περιμετρικά, όλα δείχνουν πως ενδεχομένως οι Ρώσοι να ετοιμάζουν μια μεγάλη χειμερινή επίθεση.
Ο Putin περίμενε τον Zelensky υπομονετικά να καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης του και να προωθήσει το σενάριο των διαπραγματεύσεων.
Όμως ο Ουκρανός πρόεδρος τις έχει απορρίψει κατηγορηματικά, επιλέγοντας να πολεμήσει μέχρι τέλους.
Πρόκειται για μια απόφαση, την οποία υποστηρίζουν πλήρως οι σύμμαχοι του, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν τη σύγκρουση αυτή ως μια ευκαιρία για να αποδυναμώσουν τη Ρωσία, έτσι ώστε αυτή να μην μπορεί να τους σταθεί εμπόδιο για το «βήμα» στην Ασία.
Και ενώ η Ουκρανία μετατρέπεται σταδιακά σε μια «παγωμένη, ακατοίκητη ερημιά», η Ρωσία φέρεται να έχει συγκεντρώσει περίπου 500.000 στρατιώτες σε μια δύναμη που φέρεται να είναι έτοιμη να κινηθεί κατά τριών βασικών αξόνων στην Ουκρανία που θα της επιτρέψει να εξοντώσει τα ουκρανικά στρατεύματα και να καταλάβει θέσεις – «κλειδιά».
Το σχέδιο αυτό προβλέπει πως κρίσιμες γραμμές ανεφοδιασμού από την Πολωνία θα αποκλειστούν, αφήνοντας τα ουκρανικά στρατεύματα ευάλωτα σε επίθεση, κάτι που θα οδηγήσει στο τέλος του ουκρανικού καθεστώτος και στις δυνάμεις ασφαλείας του.

Το ρωσικό σχέδιο να τελειώσουν την Ουκρανία

Σύμφωνα με τον Αμερικάνο συνταγματάρχη Douglas MacGregor, «αυτή τη στιγμή υπάρχουν 540.000 Ρώσοι στρατιώτες που σταθμεύουν στα περίχωρα της Ουκρανίας και οι οποίοι ετοιμάζονται να εξαπολύσουν μια μεγάλη επίθεση που νομίζω ότι πιθανότατα θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
540.000 Ρώσοι στρατιώτες, 1.000 πυραυλικά συστήματα πυροβολικού, 5.000 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 15.000 τανκ, χιλιάδες τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι.
Η Ουκρανία θα βιώσει τώρα πόλεμο σε κλίμακα που δεν έχουμε δει από το 1945» φέρεται να δήλωσε ο Douglas MacGregor, ο οποίος εκτιμά ότι «κατά πάσα πιθανότητα οι επιθέσεις θα αρχίσουν τις επόμενες εβδομάδες, όταν και το έδαφος παγώσει εντελώς και οι Ρώσοι κρίνουν ότι οι δυνάμεις τους είναι έτοιμες να εισέλθουν και να τελειώσουν αυτό το ουκρανικό κράτος»

Να μην εμπλακεί η Δύση

«Το καθεστώς στο Κίεβο είναι πιθανό να εκμηδενιστεί μαζί με τις υπόλοιπες ένοπλες δυνάμεις του...
Το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε στη Δύση είναι να εμπλακούμε.
Έχουμε κάνει αρκετή ζημιά…
Νομίζω ότι αυτό που πρόκειται να δούμε είναι η ολοκληρωτική καταστροφή του ουκρανικού κράτους.
Τώρα, τι θα γίνει μετά, δεν ξέρω.
Είμαι βέβαιος ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν να παραμείνουν στη δυτική Ουκρανία…
Η Ρωσία αντιμετωπίζει τώρα την Ουκρανία ως πραγματικό εχθρό.
Προηγουμένως δεν ήταν και αυτό δεν είναι κατανοητό στη δύση
Η Ουκρανία πρόκειται να εκμηδενιστεί» επισημαίνει ο συνταγματάρχης Douglas MacGregor, ο οποίος αναφέρει πως «δεν είμαστε σε θέση να πάμε σε πόλεμο με τη Ρωσία».

Απελπιστική η κατάσταση

«Οτιδήποτε θα κάναμε στο έδαφος θα αποτύγχανε παταγωδώς και θα ντρεπόμαστε.
Αλλά προφανώς κανείς στην Ουάσιγκτον δεν ακούει…
Δεν υπάρχει πραγματική κατανόηση του πόσο απελπιστική είναι η κατάσταση στη δυτική Ουκρανία.
Έτσι, αυτό που μπορούμε να περιμένουμε μαζί με αυτή τη μαζική (ρωσική) επίθεση είναι η μετανάστευση εκατομμυρίων περισσότερων Ουκρανών στην Ευρώπη επειδή δεν έχουν πού αλλού να πάνε…..
Οι Ουκρανοί ξέρουν τι έρχεται.
Δεν κάνουν πολλά για αυτό σε αυτό το σημείο, αλλά αντί να τους ρίξουμε σανίδα σωτηρίας, ουσιαστικά τους είπαμε να βυθιστούν με το πλοίο στο οποίο βρίσκονται» λέει ο Αμερικάνος συνταγματάρχης.

Ποιους στόχους θα πλήξουν οι Ρώσοι;

Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς και πότε θα εξελιχθεί η επίθεση, μια εκτίμηση του τι θα μπορούσε να συμβεί εάν ο Putin αποφασίσει να δώσει ένα «νοκ άουτ χτύπημα» στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και την πολιτική ηγεσία στην Κίεβο δίνει ο Daniel L. Davis, πρώην αντισυνταγματάρχης στον αμερικανικό στρατό.
«Εάν ο Putin διατάξει μια ολοκληρωτική επίθεση, πιθανότατα θα ξεκινήσει με μια μαζική επίθεση από αέρα με πυραύλους και drone για να ολοκληρωθεί η καταστροφή των ουκρανικών ηλεκτρικών δικτύων, των υποσταθμών, των εγκαταστάσεων αποθήκευσης καυσίμων, των σιδηροδρόμων, των εγκαταστάσεων ντίζελ και των υποδομών επικοινωνίας.
Πρόθεση του θα είναι να καταστήσει δύσκολη την υποστήριξη της στρατιωτικής δύναμης της Ουκρανίας, να μπλοκάρει τις επικοινωνίες, να δυσκολέψει πολύ τις μετακινήσεις στρατευμάτων εντός της χώρας, να μειώσει την ικανότητά τους να υποστηρίξουν υλικοτεχνικά στρατεύματα σε διαφορετικά μέτωπα με τρόφιμα, νερό, φάρμακα, πυρομαχικά και ανταλλακτικά.
Αυξάνοντας το βάρος του Κίεβου στην ανάγκη να φροντίσει τον άμαχο πληθυσμό σε ολόκληρη τη χώρα, θα υπάρξουν ακόμη λιγότεροι πόροι που θα διατεθούν για την υποστήριξη του πολέμου.
Εάν το Κίεβο δώσει προτεραιότητα στον εφοδιασμό των μάχιμων μονάδων, οι άμαχοι θα μπορούσαν να παγώσουν μέχρι θανάτου ή να πεθάνουν από την πείνα, θέτοντας την κυβέρνηση σε μια τρομερή κατάσταση χωρίς νίκη….» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Davis.

Η καταστροφή των δυτικών διαδρόμων

«Το κλειδί για να κατανοήσουμε ποιοι μπορεί να είναι οι στόχοι του Putin είναι να αξιολογήσουμε τι θα μπορούσαν λογικά να επιτύχουν οι επιπλέον 200.000 στρατιώτες στην Ουκρανία: να προελάσουν σε έναν άξονα τριών άκρων που έχει σχεδιαστεί για να κόψει το νήμα της ζωής της Ουκρανίας από τη Δύση.
Σε αυτό το σενάριο, ο Putin αναγνωρίζει ότι ο αριθμός των στρατευμάτων που έχει, παραμένει ανεπαρκής για να καταλάβει μεγάλες πόλεις και ότι δεν χρειάζεται να καταλάβει μεγάλες πόλεις για να πετύχει.
Αντίθετα, αυτό που μπορεί να επιδιώξει είναι να εντοπίσει και στη συνέχεια να εξολοθρεύσει το στρατηγικό κέντρο βάρους της Ουκρανίας.
Στον πόλεμο, ο γενικός στόχος πρέπει να είναι να στερηθεί ο εχθρός από το ένα πράγμα που πρέπει να διατηρήσει για να κερδίσει τον πόλεμο.
Κατά την εκτίμησή μου, το αδιαμφισβήτητο στρατηγικό κέντρο βάρους της Ουκρανίας είναι οι δυτικοί διάδρομοι προς τα πολωνικά σύνορα, μέσω των οποίων εισέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία της πολεμικής της υποστήριξης.
Το επιχειρησιακό κέντρο βάρους τους είναι οι γραμμές ανεφοδιασμού τους που προέρχονται ανατολικά από το Κίεβο στις διάφορες θέσεις πρώτης γραμμής της Ουκρανίας» λέει ο Davis.

Οι τρεις άξονες της επίθεσης

«Χωρίς αυτούς τους δύο διαδρόμους, θα ήταν σχεδόν αδύνατο για το Κίεβο να διατηρήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του για περισσότερες από μερικές εβδομάδες.
Επομένως, ο Putin μπορεί να υπολογίσει ότι η καλύτερη χρήση αυτών των 218.000 πρόσθετων στρατευμάτων θα είναι η επιχείρηση να επικεντρωθεί σε έναν άξονα τριών οδών για την αποκοπή των δύο οδών ανεφοδιασμού των Ουκρανών:
- Μια προσπάθεια στα δυτικά έξω από τη Λευκορωσία με στόχο το Lviv,
- Μια υποστηρικτική προσπάθεια στα βορειοανατολικά προς την κατεύθυνση Sumy, και
- Μια στον άξονα στήριξης από τα ανατολικά για την ενίσχυση της τρέχουσας επίθεσης στο Donbass.
Μια ρωσική επίθεση από τη νοτιοανατολική Λευκορωσία με στόχο το Lviv θα αντιπροσώπευε τη μεγαλύτερη στρατηγική απειλή για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (UAF).
Σχεδόν όλα τα όπλα και πυρομαχικά του ουκρανικού στρατού εισέρχονται στη χώρα από την Πολωνία μέσω αρκετών χερσαίων διαδρομών προς το Κίεβο.
Εάν η Ρωσία αποκόψει αυτές τις διαδρομές με επίθεση κατά μήκος των συνόρων Πολωνίας/Ουκρανίας μέχρι το Lviv, η Ρωσία θα μπορούσε να αποκόψει την πλειονότητα των αποστολών πολεμικού υλικού από τη Δύση, χωρίς την οποία το Κίεβο δεν θα μπορούσε να διατηρήσει για πολύ τις δυνάμεις του στο μέτωπο στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.
Εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει μια προέλαση τριών αξόνων με τις πρόσφατα επιστρατευμένες δυνάμεις της, οι οποίες θα προστεθούν στους περίπου 200.000 στρατιώτες που έχουν ήδη εμπλακεί, θα έχουν την ευκαιρία να επικεντρώσουν τη μαχητική τους ισχύ εκεί που η Ουκρανία είναι πιο αδύναμη.
Αυτή η πορεία δράσης θα αντιπροσώπευε μεγάλο κίνδυνο για τα στρατεύματα του Zelensky, αλλά προφανώς και δεν είναι χωρίς σημαντικό κίνδυνο και για τους Ρώσους» επισημαίνει ο Davis.

Καταστροφή δυτικών όπλων

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν αρκετές μονάδες όπλων που είχαν λάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας από δυτικές χώρες, δήλωσε στους δημοσιογράφους επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγος Igor Konashenkov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρωσικό πυροβολικό κατέστρεψε δύο αμερικανικής κατασκευής συστοιχίες ραντάρ AN/TPQ-37 και μια διμοιρία οβίδων M777.
Οι σταθμοί ραντάρ καταστράφηκαν στην περιοχή των χωριών Minkovka και Chasov Yar στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, ενώ τα συστήματα πυροβολικού M777 καταστράφηκαν στην περιοχή Kharkiv της Ουκρανίας.
Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καταστρέψει: 391 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 6.903 τανκς, 904 οχήματα MLRS, 3.634 πυροβόλα πυροβολικού πεδίου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Τεράστιο ρίσκο για Putin

Δεν υπάρχει, φυσικά, κανένας τρόπος να γνωρίζει κανείς εάν ο πόλεμος θα εξελιχθεί πραγματικά σύμφωνα με το σενάριο του Davis.
Φαίνεται πιθανό, ωστόσο, ότι οι Ρώσοι στρατηγοί έχουν ήδη καταλάβει ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς να αποκοπούν ζωτικής σημασίας γραμμές ανεφοδιασμού προς την Πολωνία.
Αυτή είναι η κύρια αρτηρία που συντηρεί τη σύγκρουση και επιτρέπει στον Zelensky να αποφύγει τις διαπραγματεύσεις.
Για τον Putin, η απόπειρα μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι που θα μπορούσε να επισπεύσει την πολιτική του πτώση, αλλά αν αποτύχει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να αναγκάσει το Κίεβο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει για πάντα.
Δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές, αλλά - σε αυτήν την περίπτωση - φαίνεται ότι τα οφέλη υπερτερούν σαφώς των κινδύνων.

Η αποκάλυψη von der Leyen

Διεγράφη βίντεο από τον λογαριασμό της Ursula von der Leyen στο Twitter στο οποίο η πρόεδρος της Commission αποκαλύπτει τις ουκρανικές απώλειες.
Στο βίντεο, η Ursula von der Leyen αποκαλύπτει πως η Ουκρανία έχασε έως και 100.000 στρατιώτες από την αρχή της ειδικής επιχείρησης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει σχολιάσει ακόμη τη διαγραφή της ανάρτησης.
Στις 30 Νοεμβρίου 2022, η von der Leyen υπολόγισε τις απώλειες της Ουκρανίας σε 100.000 στρατιώτες και αξιωματικούς.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «πάνω από 100.000 Ουκρανοί στρατιώτες και περισσότεροι από 20.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί» από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Τον Σεπτέμβριο, ο Serhiy Krivonos, στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, εκτίμησε ότι το Κίεβο έχασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης.
Ο εκπρόσωπος του Zelensky απάντησε στις αναφορές της ΕΕ για τις απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Οι πληροφορίες για απώλειες είναι ευαίσθητες και θα πρέπει να εκφράζονται μόνο από τον γενικό διοικητή, τον υπουργό Άμυνας ή τον ίδιο τον αρχηγό του κράτους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Zelensky, Sergey Nikiforov, σε σχόλιο για το ουκρανικό κανάλι Telegram Suspilne.

 



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης