Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η γερμανική Uniper μήνυσε την Gazprom - Στα 11,6 δισ. το κόστος αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου

Η γερμανική Uniper μήνυσε την Gazprom - Στα 11,6 δισ. το κόστος αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου
Η Uniper εκτιμά το κόστος αντικατάστασης του φυσικού αερίου της Gazprom σε τουλάχιστον 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ επί του παρόντος
Σχετικά Άρθρα

Η γερμανική ενεργειακή εταιρεία Uniper κατέθεσε αγωγή κατά της Gazprom Export για να αντισταθμίσει τις απώλειες που προκλήθηκαν από την έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου φέτος, ανέφερε η εταιρεία.
 
Η Uniper έχει ήδη υπολογίσει τα τρέχοντα έξοδα για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου σε τουλάχιστον 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
"Η Uniper έχει κινήσει διαδικασία διαιτησίας κατά της ρωσικής εταιρείας Gazprom Export σε ένα διεθνές διαιτητικό δικαστήριο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uniper Klaus-Dieter Maubach έκανε σήμερα τις ανακοινώσεις σε εκδήλωση στο Ντίσελντορφ. Κατά τη διάρκεια της δίκης, που θα διεξαχθεί στη Στοκχόλμη, η Uniper ζητά αποζημίωση για τις ζημίες που υπέστη από την εταιρεία λόγω των όγκων φυσικού αερίου που δεν προμήθευσε η Gazprom Export από τον Ιούνιο.
Έτσι η Uniper αναγκάζεται να αγοράσει αέριο για αντικατάσταση σε υψηλότερη τιμή προκειμένου να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις για να προμηθεύει τους πελάτες με βάση τις προηγουμένως συμφωνημένες τιμές και όγκους.
Η Uniper εκτιμά το κόστος αντικατάστασης του φυσικού αερίου της Gazprom σε τουλάχιστον 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ επί του παρόντος, με περαιτέρω αύξηση μέχρι το τέλος του 2024.
«Απαιτούμε αποζημίωση για τη σημαντική οικονομική μας ζημιά κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Μιλάμε για τις ποσότητες φυσικού αερίου που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της σύμβασης με την Gazprom, αλλά δεν παραδόθηκαν και τις οποίες έπρεπε να αντικαταστήσουμε σε εξαιρετικά υψηλές τιμές της αγοράς.
Και εξακολουθούμε να αναγκαζόμαστε να έχουμε αυτά τα έξοδα, αλλά δεν είναι δική μας ευθύνη. Διεξάγουμε αυτές τις διαφορές με όλη τη δέουσα ενέργεια: είμαστε υπόχρεοι στους μετόχους μας, τους υπαλλήλους μας και τους φορολογούμενους», δήλωσε ο επικεφαλής της ενεργειακής ανησυχίας.
Νωρίτερα, η Uniper θεώρησε ότι η ανωτέρα βία που ανακοίνωσε η Gazprom για τις προμήθειες φυσικού αερίου αποτελεί παραβίαση της σύμβασης και ανακοίνωσε πιθανή προσφυγή σε αυτό το θέμα. 
Από τα τέλη Αυγούστου 2022, η εταιρεία σταμάτησε εντελώς να λαμβάνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία και θεωρεί ότι αυτό αποτελεί παραβίαση των συμβατικών υποχρεώσεων της Gazprom.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης