Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η H&M, δεύτερη παγκοσμίως εταιρεία λιανεμπορίου ειδών μόδας, αρχίζει τις απολύσεις

Η H&M, δεύτερη παγκοσμίως εταιρεία λιανεμπορίου ειδών μόδας, αρχίζει τις απολύσεις
Η σουηδική H&M κατέγραψε το τελευταίο τρίμηνο μεγάλη πτώση πωλήσεων

Ο σουηδικός γίγαντας της μόδας H&M έγινε η πρώτη μεγάλη εταιρεία του ευρωπαϊκού λιανεμπορίου που άρχισε τις απολύσεις ως απάντηση στην κρίση του κόστους ζωής η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης.
Η κίνηση του Νο.2 παγκόσμιου λιανοπωλητή μόδας να κόψει 1.500 θέσεις εργασίας από το προσωπικό εξυπηρέτησης πελατών, έρχεται εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού και αυξανόμενων κοστολογίων, ο οποίος έχει πιέσει τις εταιρείες σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να κόψουν δαπάνες.
Οι απολύσεις που ξεκίνησε η H&M, η οποία απασχολεί περίπου 155.000 άτομα, είναι μέρος ενός σχεδίου που εκπονήθηκε τον Σεπτέμβριο για εξοικονόμηση δαπανών 190 εκατ. δολαρίων ετησίως και αποτελεί μια κίνηση «συμπτωματική των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος του λιανικού εμπορίου της μόδας», δήλωσε η ανώτερη αναλυτής της Hargreaves Lansdown, Susannah Streeter, σε σημείωμά της.
«Το να διατηρούμε τα φώτα και τη θέρμανση αναμμένα σε τεράστια καταστήματα γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτο με τις τιμές της ενέργειας τόσο ασταθείς», πρόσθεσε.
Τον Σεπτέμβριο η H&M σημείωσε πολύ χαμηλότερες από τις αναμενόμενες τριμηνιαίες πωλήσεις καθώς οι καταναλωτές έσφιξαν το ζωνάρι.
Σε αντίθεση με την H&M, η Inditex που έχει το ανταγωνιστικό της brand Zara ανέφερε αύξηση τριμηνιαίων πωλήσεων τον Σεπτέμβριο και δήλωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές για να αντισταθμίσει την αύξηση του κόστους.
Η σουηδική H&M αντιμετωπίζει επίσης σκληρό ανταγωνισμό από φθηνότερους ανταγωνιστές και επωνυμίες μόνο στο διαδίκτυο. Η βρετανική εταιρεία λιανικής μόδας Primark ανακοίνωσε σχέδια για προσθήκη 1.800 θέσεων εργασίας στην Ισπανία και τη Βρετανία καθώς επεκτείνεται.
«Οι αγοραστές δείχνουν σημάδια ότι κυνηγούν ευκαιρίες, επομένως η H&M πιέζεται να ανταγωνιστεί αλυσίδες που θεωρείται ότι προσφέρουν μεγαλύτερη αξία έναντι τιμής, από την Primark μέχρι το Boohoo και το Shein online», δήλωσε ο Streeter του Hargreaves Lansdown.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης